Πολιτική

Βουλή: Επανακατατέθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τροπολογία – προσθήκη επανακατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα την καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά (ιδίως γυναικοκτονία), όπως προανήγγειλε χθες (30.11.2021) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, «με αφορμή την 14η γυναικοκτονία από την αρχή του έτους στη χώρα μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις από την ΚΟ του κόμματος, με πρωτοβουλία του Σπυρίδωνα Λάππα, βουλευτή Καρδίτσας, Θεόφιλου Ξανθόπουλου (τομεάρχη Δικαιοσύνης) και Ειρήνης Αγαθοπούλου (αναπλ.τομεάρχη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων).

Στην τροπολογία προβλέπονται τα εξής:

Το άρθρο 82Α του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 82Α. -Έγκλημα με ρατσιστικά και σεξιστικά χαρακτηριστικά».

1. Εάν έχει τελεστεί έγκλημα κατά παθόντος, η επιλογή τού οποίου έγινε λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, το πλαίσιο ποινής διαμορφώνεται ως εξής:

α) Στην περίπτωση πλημμελήματος, που τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος, το ελάχιστο όριο της ποινής αυξάνεται κατά έξι μήνες. Στις λοιπές περιπτώσεις πλημμελημάτων, το ελάχιστο όριο αυτής αυξάνεται κατά ένα έτος.

β) Στην περίπτωση κακουργήματος το ελάχιστο όριο ποινής αυξάνεται κατά δύο έτη.

2. Στο έγκλημα του άρθρου 299, όταν στρέφεται κατά ανήλικης ή ενήλικης γυναίκας, συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση του λόγω του φύλου της (γυναικοκτονία).

Η κρίση για τον χαρακτήρα του εγκλήματος ως γυναικοκτονίας, μπορεί να στηρίζεται στο ότι η πράξη, όπως προκύπτει από τις περιστάσεις πριν από την τέλεση ή κατά την τέλεσή της, περιλάμβανε σωματική βία ή απειλή σωματικής βίας ή παράνομη πράξη που προσέβαλε σοβαρά την αξιοπρέπεια της παθούσας ή πρόκληση τρόμου ή παρακολούθηση ή καταδίωξη ή παράνομη κατακράτηση με σκοπό τη ματαίωση επιλογών της ή τον εξαναγκασμό της σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή πράξης, που σύμφωνα με τις αντιλήψεις του δράστη όφειλε ως γυναίκα απέναντι στον ίδιο, στους οικείους του ή στο κοινωνικό σύνολο.

Ο χαρακτήρας του εγκλήματος του άρθρου 299 ως γυναικοκτονίας μνημονεύεται ρητά στην αιτιολογία της απόφασης, ακόμη και όταν ο δράστης τιμωρείται για τις περιστάσεις του προηγούμενου εδαφίου δυνάμει άλλης ποινικής διάταξης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για F-35 και casus belli: «Ιστορική ανορθογραφία» – «Κανείς δεν ξέρει τι είναι»
Ο Μαρκ Ρούτε σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» για τα ελληνοτουρκικά - Η ακλόνητη στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και το «μαγικό» 5% στις αμυντικές δαπάνες των μελών του
Μαρκ Ρούτε, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
11
ΕΛ.Α.Σ.: Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα – «Χωρίς στρατηγική η ελληνική εξωτερική πολιτική»
Το κόμμα επικρίνει τον πρωθυπουργό επειδή, όπως αναφέρει, περιορίστηκε σε γενικές αναφορές για το τουρκικό casus belli, χωρίς να θέσει συγκεκριμένους όρους στο ΝΑΤΟ
ΕΛΑΣ
Νοτοπούλου μετά την παραίτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά έχουμε ακόμη πολλές σελίδες να γράψουμε»
Η πρώην βουλευτής χαρακτήρισε την απόφασή της «βαθιά προσωπική και δύσκολη, αλλά κυρίως πολιτική», αφήνοντας αιχμές για την πορεία του κόμματος και δηλώνοντας παρούσα στον προοδευτικό χώρο
Κατερίνα Νοτοπούλου 21
Νίκος Ανδρουλάκης: Η ΝΔ βλέπει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως εμπόδιο, για το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της οικονομίας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για τις ΜμΕ, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για Ταμείο Ανάκαμψης, ακρίβεια, φορολογία, ενέργεια και πρόσβαση στη χρηματοδότηση
Ανδρουλάκης, ομιλία στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
ΣΥΡΙΖΑ: Η Κουμουνδούρου δίνει την «καθαρή λίστα» των οργάνων την Παρασκευή, αλλά η Κεντρική Επιτροπή μυρίζει μπαρούτι
Μετά τις αιχμές Παππά και Αλεξιάδη για αδιαφάνεια, η αναπληρώτρια γραμματέας απαντά ότι η επικαιροποιημένη σύνθεση της Κ.Ε. θα αναρτηθεί στο site του κόμματος - Στο βάθος η μάχη για τους συσχετισμούς και η κόντρα με Πολάκη
Σωκράτης Φάμελλος
Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη για ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικά: «Σιωπή» απέναντι στην αναβάθμιση της Τουρκίας
Η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» κατηγορεί τον πρωθυπουργό για μη άσκηση βέτο και κάνει λόγο για στάση που, όπως υποστηρίζει, δεν υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα
Μαρία Ιουστινιανού 25