Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Βουλή: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια

Βουλή: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια

Με επίθεση από το… πρώτο λεπτό ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Βουλή για την ακρίβεια. Και απάντησε στα όσα είχε πει νωρίτερα από εκείνον ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Προσπαθήσατε να δημιουργήσετε μια πλασματική εικόνα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας το λόγο στη συζήτηση για την ακρίβεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, θα ψηφίσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. 

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την εικόνα μιας άλλης χώρας. 

«Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού εν μέσω σαρωτικού κύματος ακρίβειας δείχνει την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνέχισε την επίθεσή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δείχνει να μην καταλαβαίνει και γι’ αυτό μιλάει για πρόσκαιρη κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ιδεοληπτικές εμμονές σχετικά με την αυτορρύθμιση της αγοράς. «Με δημιουργική λογιστική και ψέματα κάνετε πολιτική», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης σκιαγραφείται από: «Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης. Προχειρότητα. Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές. Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε.

Καταλόγισε προχειρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%». Σημείωσε ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει».

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε στη ΔΕΘ πως «με τα “ψίχουλα” που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δε τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις». Σημείωσε πως «τώρα μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση», είπε, τονίζοντας ότι και η πανδημία και η κλιματική και η ενεργειακή είναι παγκόσμιες κρίσεις, όμως «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε».

«Την ώρα της πιο σκληρής ενεργειακής κρίσης έχετε αφήσει τα ολιγοπώλια στην ενέργεια να αλωνίζουν. Δεν έχουμε πια ΔΕΗ, το Δ δεν υπάρχει, Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, χωρίς το Δ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να πει αν στηρίζει τον υπουργό Ανάπτυξης γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά ενώ τα «καρτέλ είναι ανεξέλεγκτα» και αν δεν τον στηρίζει, να τον απομακρύνει. 

«Η πολιτική σας κληρονομιά, όταν σας κρίνει η ιστορία θα είναι απόγνωση. Αυτό το αίσθημα αφήνει η θητεία σας σε όλη την ελληνική οικογένεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αυτό που πληρώνει η μέση οικογένεια είναι το πρόσθετο κόστος Μητσοτάκη. Έχετε καταλάβει πόσο επιζήμιος είναι ο συνδυασμός προχειρότητας και εξυπηρέτησης συμφερόντων; Οι πολίτες το καταλαβαίνουν στην τσέπη τους, είναι σε απόγνωση και εσάς δεν σας καίγεται καρφί. Ζείτε σε έναν άλλο κόσμο που δεν έχει σχέση με τον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας. Ευημερεί η προπαγάνδα σας και δυστυχούν οι άνθρωποι», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «έχετε κάνει τη ζωή των πολιτών χειρότερη, ζουν στο φόβο και την ανασφάλεια, τα έξοδα διαρκώς αυξάνονται».

Λέγοντας πως «το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα», ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ένα συγκεκριμένο και σαφές σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας.

1. Με αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, Γιατί είναι αδύνατο να υλοποιηθεί; Εσείς δεν λέγατε προεκλογικά ότι θα τον αυξήσετε στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης και τώρα εξαγγέλλετε 2%;

2. Η Ισπανία έφερε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα της ΕΕ. Γιατί δεν προχωράτε όσο διαρκεί η κρίση σε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα όρια της ΕΕ δηλαδή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης 93% στο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. 

3. Με πάγωμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και όχι μόνο για τους συνεταιρισμένους αγρότες. 

4. Με τη διαγραφή μέρους των οφειλών της πανδημίας σε Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς και την επέκταση του ανώτατου ορίου μηνιαίων δόσεων από 24 σε 48. 
5. Με την αυστηροποίηση των ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας από τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

6. Με τον απαγόρευση διακοπών ρεύματος το χειμώνα λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανακοίνωσε ο Μακρόν». 

Και αφού τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει τα μέτρα ανακούφισης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Οδηγείτε τη χώρα σε επικίνδυνο αδιέξοδο, στην πανδημία, στην οικονομία, στην επιβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. στον επόμενο τόνο, η ώρα δεν θα είναι ώρα Μητσοτάκη, θα είναι η ώρα του λαού».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις