Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Βουλή: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για το εργασιακό νομοσχέδιο

Βουλή: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για το εργασιακό νομοσχέδιο

Αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το εργασιακό νομοσχέδιο ανέβηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε με… επίθεση προς τον Κυριακή Μητσοτάκη που όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας “εμφανίστηκε” στη Βουλή, παρόλο που την αποφεύγει “σαν το διάλογο το λιβάνι”.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του θα αντισταθεί μέσα και έξω από την Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε με ιδιαίτερη ένταση  για όλα τα θέματα και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διχαστική πολιτική ενώ αναφέρθηκε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο θα βρίσκεται στον αντίποδα όσων επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη.

Και αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο ανέφερε «θα υλοποιηθεί από μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα έρθει σύντομα, όποτε και να επιλέξετε τη προσφυγή στη κάλπη, να αντικαταστήσει μια κυβέρνηση που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω».

Αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο ανέφερε: «Η πρώτη τεχνική είναι η προπαγάνδα και η διαφήμιση με ασύστολα ψεύδη του νομοσχεδίου. Το εμφανίζεται όχι απλώς αναπτυξιακό αλλά και ως φιλεργατικό.

Ο μεσαίωνας βαφτίζεται αναγέννηση. Η δεύτερη συνταγή είναι η  δυσφήμιση και η συκοφάντηση όσων αντιδρούν και αντιστέκονται. Ξαφνικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές, τα συνδικάτα της χώρας, πλήθος από κοινωνικές οργανώσεις, και όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, στήνονται στον τοίχο της προπαγάνδας ως συνήγοροι του παλιού, όργανα των εργατοπατέρων, κινούμενα από σκοτεινά σχέδια.

Και δεν διστάζετε ότι πιο αντεργατικό έχει έρθει για ψήφιση σε αυτή τη Βουλή από τη μεταπολίτευση, την διαπραγμάτευση σε ατομική βάση του εργαζόμενου με τον εργοδότη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας του, να το εμφανίζετε ως επιτομή του νέου και του καινούργιου.

Χρησιμοποιώντας μάλιστα και έννοιες και αξίες με φορτίο αγώνων και αίματος.

Δεν διστάζετε να επικαλείστε την έννοια της ελευθερίας. Ελευθερία να διαπραγματεύεται ο πανίσχυρος εργοδότης με τον ξεμοναχιασμένο από τον νόμο σας εργαζόμενο. Ελευθερία της ατομικής σύμβασης απέναντι στην… ανελευθερία της συλλογικής. Ελευθερία να προστατεύονται οι εκβιασμοί της εργοδοσίας και οι απεργοσπάστες και να διώκονται οι απεργοί. Ελευθερία να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Ελευθερία να γίνεται το ωράριο λάστιχο στο λαιμό της εργατικής μας τάξης. Ελευθερία να μπορεί κάθε επιχείρηση να απολύει όποιον θέλει, χωρίς να ανησυχεί για δικαστικές αποφάσεις. Αυτή τη δήθεν ελευθερία οι εργαζόμενοι στη χώρα μας τη γνωρίζουν από πρώτο χέρι».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι συνέπιες θα έχει στους εργαζόμενους το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. «Ένας βιομηχανικός εργάτης από τον Ασπρόπυργο που λαμβάνει 900 ευρώ και ωρομίσθιο 5,4 ευρώ, αν κάνει σήμερα 120 ώρες υπερωρία, παίρνει 958 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας, θα πάρει 115 ευρώ λιγότερα.

Ένας εναερίτης της ΔΕΗ από την Κοζάνη, που λαμβάνει 1.800 ευρώ και ωρομίσθιο 10,8 ευρώ, αν κάνει σήμερα 120 ώρες υπερωρία, παίρνει 1917 ευρώ επιπλέον το χρόνο.

 Με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας, θα πάρει 232 ευρώ λιγότερα.

Μία εργάτρια σε συσκευαστήριο στην Πρέβεζα που λαμβάνει 1.200 ευρώ και ωρομίσθιο 7,2 ευρώ, αν κάνει σήμερα 120 ώρες υπερωρία, παίρνει 1.278 ευρώ επιπλέον το χρόνο.

Με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας, θα πάρει 154 ευρώ λιγότερα».

Μιλώντας για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Πως να κρύψετε από εμπόρους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες ότι με τον πτωχευτικό νόμο σας πολλοί από αυτούς θα χάσουν τα πάντα και θα βρεθούν στους πέντε δρόμους;

Πώς να κρύψετε ότι σχεδιάζετε να παραδώσετε το ΕΣΥ στην κερδοσκοπία, τις επικουρικές σε funds, την Παιδεία στην ασυδοσία του κέρδους, το κοινωνικό κράτος στους άρπαγες των απευθείας αναθέσεων, και τελικά τους ανθρώπους στα νύχια της πιο ακραίας εκμετάλλευσης;

Πως να κρύψετε από τους ελεύθερους επαγγελματίες και  αυτοαπασχολούμενους, που καταδιώκονται από εισπρακτικές για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ, και εξοντώνονται με στέρηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ότι εσείς μπορείτε χωρίς καμιά επίπτωση να φορτώνετε στο τεράστιο χρέος σας 30 εκατομμύρια το χρόνο;

Και να μη σας κυνηγάει κανείς.

Πως να κρύψετε ότι μας κυβερνά ένα κόμμα χρεοκοπημένο οικονομικά αλλά και ηθικά; Ένα κόμμα στρατηγικός κακοπληρωτής σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος; Και μάλιστα το ίδιο κόμμα, με τον ίδιο αρχηγό, που έταξε να βάλει τάξη στα οικονομικά της χώρας.

Πως να κρύψετε κύριε Μητσοτάκη ότι είστε εσείς προσωπικά ο αρχιερέας της αναξιοπιστίας, του λαϊκισμού, των ψεύτικων υποσχέσεων, του φαρισαϊσμού, αφού δεσμευτήκατε για εξυγίανση στα οικονομικά του κόμματός σας και αντί γι’ αυτό φορτώσατε με 120 εκατομμύρια φέσι τους Έλληνες φορολογούμενους;».

Ειδική μνεία έκανε στους νέους και τις νέες της χώρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους στοχοποιεί: «Στερείτε από τους νέους της πατρίδας μας τα όνειρα για πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Στέλνετε αστυνομία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τους στοχοποιήσατε, τους κυνηγήσατε με βαρβαρότητα, τους συκοφαντήσατε, στην πανδημία. Στέλνετε χιλιάδες από αυτούς στην ανεργία με την πολιτική σας.

Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις