Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Βουλή: Η πρώτη μάχη για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Βουλή: Η πρώτη μάχη για την αναθεώρηση του Συντάγματος

– Τσίπρας για Συνταγματική αναθεώρηση: «Προτιμώ εκατό λάθη του λαού από το αλάθητο των εκπροσώπων του»
– «Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους»
– «Καλώ τις ηγεσίες των κομμάτων να μη θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας»
– Τσίπρας: Η θέση σου για την Προεδρική εκλογή είναι θέση του προέδρου του Εδεσσαϊκού – Μητσοτάκης: Δεν ήταν Πρόεδρος, ήταν αντιπρόεδρος

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 11:00 και η… μάχη κορυφώθηκε με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη λήψη της απόφασης με την οποία θα καθορίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της Έκθεσης της Επιτροπής στην Ολομέλεια. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έχει ήδη προϊδεάσει ότι η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός δύο μηνών, προκειμένου, με τις προβλεπόμενες δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, να “πέσει” η αυλαία το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Όλα όσα συμβαίνουν στη Βουλή μέσα από το live blog του newsit.gr

Η πρώτη κόντρα

Η πρώτη κοινοβουλευτική κόντρα μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης σημειώθηκε με την έναρξη της διαδικασίας όταν προβλήθηκε «ένταση» για το δίμηνο χρόνο που δίνεται στην Ειδική Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να ολοκληρώσει την επεξεργασία των προτάσεων.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι το να δοθεί χρόνος λίγων εβδομάδων στην Επιτροπή για μια τέτοια κορυφαία διαδικασία είναι προβληματικό, είναι θέμα αρχής, είναι κάτι που θα ευτελίσει τη διαδικασία της Βουλής,  πρέπει να υπάρξει μια άνεση χρόνου. «Η δική μας πρόταση είναι η Επιτροπή να έχει χρόνο εργασιών μέχρι και τον Ιανουάριο, όπως το έχουμε πει και στην Διάσκεψη των  προέδρων», τόνισε.

Η προεδρεύουσα Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου αντέτεινε ότι «ιστορικά εάν δείτε όλες τις Αναθεωρήσεις που έχουν γίνει, υπάρχουν διαδικασίες που η Επιτροπή έχει κληθεί αν ολοκληρώσει τις εργασίες της μέσα σε 10 ημέρες». Παράλληλα, σημείωσε ότι «επειδή από τον Μάρτιο θα εισέλθουμε σε προεκλογική περίοδο με τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές, δεν είναι καλό να συμπέσει η διαδικασία αυτή με το προεκλογικό κλίμα που θα επικρατεί».

Στο ίδιο μήκος και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επικουρικά πρόσθεσε ότι «ουσιαστικά η διαδικασία δεν ξεκινάει σήμερα, αλλά έχει προηγηθεί ένας θα λέγαμε εθνικός διάλογος, ο τόμος από αυτή τη συζήτηση έχει αναρτηθεί εδώ και καιρό σε ένα τόμο, υπάρχουν οι προτάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα και ενός τρίτου των ΑΝΕΛ που έχει κατατεθεί, άρα δεν  ξεκινάμε εκ του μηδενός. Η ίδια η Επιτροπή άλλωστε έχει την δυνατότητα εάν θέλει να ζητήσει από την Ολομέλεια ένα εύλογο χρόνο για να ολοκληρώσει το έργο της εάν το χρειάζεται».

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης που έχει στο παρελθόν διατελέσει πολλές φορές πρόεδρος Ειδικών Επιτροπών για την Αναθεώρηση του Συντάγματος σημείωσε από την εμπειρία του ότι «δεν πρέπει να συνδεθεί η διαδικασία αυτή με το χρόνο των εκλογών γιατί όποτε έχει γίνει αυτό αποδείχτηκε ότι κάνει κακό στην ίδια την Αναθεώρηση. Συμφωνώ και εγώ, όπως το είπα στην ΔτΠ ότι το δίμηνο είναι λίγος χρόνος αλλά στο κάτω – κάτω η Επιτροπή είναι αυτή που τελικά θα ορίσει τον χρόνο που θα χρειαστεί για να καταλήξεις στην τελική της πρόταση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις