Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Βουλή: Μάχη αρχηγών για τα Εργασιακά

Βουλή: Μάχη αρχηγών για τα Εργασιακά

Άναψαν τα αίματα στην Βουλή. Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του ξεκίνησε απαντώντας σε όσα του καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας. Στο βήμα για την δευτερολογία του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Επιθετικά ξεκίνησε την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση στην Βουλή για τα εργασιακά. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, του είπε: «Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε, στο 2014». Αναφερόμενος σε αναρτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για λιποθυμίες παιδιών τον κατηγόρησε ότι κάνει αντιπολίτευση με μαγκάλια.

Αναρωτήθηκε επίσης αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει χωρίς κάποια κρίση. «Φοβάμαι ότι έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με την δική σας εσωτερική κρίση, την οποία προσπαθείτε να εξάγετε. Με το ζόρι εισπράττετε κάποια χειροκροτήματα», είπε. Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται να κάνει πλειοδοσία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τέλος, αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας  δεν είναι ποτέ στην αίθουσα όταν μιλάει ο κ. Βαρουφάκης. «Είπε ότι δώσατε τα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Προτείνω εξέταση κατ’ αντιπαράσταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το 1ο εξάμηνο του 2015», είπε χαρακτηριστικά.

Σε έντονο ύφος απάντησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε επί 3,5 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην δευτερολογία του στον πρωθυπουργό.

«Είσαστε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απάτεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».

Με σκωπτικό σχόλιο απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Πόσο έχει αγαπήσει ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Δείτε ζωντανά την συζήτηση

Οι πρωτολογίες των αρχηγών

Με ευχές για την σημερινή ημέρα των ερωτευμένων ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Βουλή ο πρωθυπουργός στην ειδική συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στη βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα κλείνει την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τους «κλείνει το μάτι». «Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να επινοεί σκιές και να σκεπάζει την αλήθεια γύρω μας αλλά δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα. Το κόστος του δημόσιου δανεισμού αποκλιμακώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δανειζόμαστε με αρνητικό επιτόκιο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στο γεγονός επίσης ότι για πρώτη φορά το 10ετες ομόλογο έπεσε κάτω από το 1%.

«Λέτε», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι όλα αυτά είναι μια πλασματική εικόνα που δημιουργεί η διαπλοκή με τα εγχώρια ΜΜΕ. Κύριε Τσίπρα, έχω εδώ ένα πακέτο με τα διεθνή δημοσιεύματα που γράφουν για την ανάκαμψη της χώρας».  Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι καλλιεργεί τον φόβο μπροστά σε κάθε αλλαγή.

«Με το σύστημα Εργάνη 2, με ψηφιακή καταγραφή, η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Ομιλία εκτός τόπου και χρόνου

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν εκτός τόπου και χρόνου και πως έκανε λαθροχειρία. «Όντως», είπε, «κατέθεσα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, όχι για το σύνολο της οικονομίας. Κι αυτά δείχνουν απώλεια θέσεων εργασίας το τελευταίο 7μηνο».

Και πρόσθεσε: «Δεν είδαμε αυτούς τους 7 μήνες ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό ούτε πολλές και καλές δουλειές. Κάντε βόλτες και στην αγορά, όχι μόνο εκδρομές. Στο τέλος τα νέα σας θα τα μαθαίνουμε από το Trip Advisor. Μιλήστε με εμπόρους και βιοτέχνες στα καταστήματα». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αγορά στενάζει και πρόσθεσε ότι «Οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι πολλές. Ο πυρήνας της αντίληψής σας, των νεοφιλελεύθερων ιδεών είναι η κλασσική συνταγή της Θάτσερ και του Ρίγκαν, που επανήλθε στην κυρίαρχη αντίληψη και επικρατούσε και στα μνημόνια».

Η διεξαγωγή αυτής της ειδικής συνεδρίασης γίνεται κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Στη συζήτηση λαμβάνουν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Θα έχει πρωτολογίες, δευτερολογίες, τριτολογία πρωθυπουργού.  Η συζήτηση των αρχηγών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 2.00 το μεσημέρι.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις