Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Βουλή: Μητσοτάκης και Τσίπρας στα χαρακώματα για την αστυνομική βία

Βουλή: Μητσοτάκης και Τσίπρας στα χαρακώματα για την αστυνομική βία

Μητσοτάκης: Είστε πίσω από τις διαδηλώσεις γιατί θέλετε πάλι πλατείες Αγανακτισμένων. Τσίπρας: «Να φοβάστε την οργή των νοικοκυραίων».

Σε υψηλούς τόνους κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε η Ώρα του πρωθυπουργού στην Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον κατηγορεί ότι υποκινεί εν μέσω πανδημίας τις διαδηλώσεις προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν ξεκινήσει εξέφρασε την συμπαράστασή του σε όλους τους πολίτες που υπέστησαν όπως είπε κακοποιητικές συμπεριφορές από αστυνομικούς αλλά και στον αστυνομικό ο οποίος έπεσε θύμα επίθεσης από χούλιγκαν. «Αυτά τα φαινόμενα είναι απεχθή και δεν είναι ανεκτά και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια αστυνομικών και πολιτών».

Η δευτερολογία Μητσοτάκη 

«Μπορώ να καταλάβω γιατί εξακολουθείτε ενώ σας δόθηκε η ευκαιρία να χαμηλώσετε τους τόνους να επενδύετε στην ένταση, στην πόλωση και τον διχασμό. Είναι το μόνο που ξέρετε να κάνετε καλά. Το πολιτικό σας βιογραφικό άρχισε να γράφεται στις πλατείες των Αγανακτισμένων», είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

«Είστε βαθιά γελασμένος αν νομίζετε ότι μπορείτε να ξαναστήσετε τέτοιο σκηνικό έντασης. Η νεολαία είναι ώριμη αλλά και θυμωμένη γιατί η πανδημία της στέρησε έναν χρόνο ελευθερίας και θέλει όταν λήξει η πανδημία να μην πάει σε ένα πανεπιστήμιο κατεστραμμένο από μπαχαλάκηδες», είπε ακόμα.  

Είπε ακόμα ότι όσο κι αν επιμένει ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην πανδημία, η χώρα κατάφερε και πέτυχε εκεί που απέτυχαν άλλες για να περιορίσει όσο είναι δυνατόν τις ανθρώπινες απώλειες. Είστε ψεύτης και λέτε ψέμματα για να επενδύσετε στην αγανάκτηση και στον θυμό. Και το κάνετε ανερυθρίαστα. Όταν μιλάτε για τις πορείες και τις διαδηλώσεις εγώ σας κατέθεσα μελέτες ότι όταν υπάρχει επαναλαμβανόμενος συγχρωτισμός αυτό οδηγεί σε συνθήκες υπερμετάδοσης. Στο δίλημμα προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην ενεργή συμμετοχή σε διαδηλώσεις πως απαντάτε;»

«Λυσσάξατε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και τι δεν έχετε πει ως κόμμα. Και σας ερωτώ: αν το πετύχουμε η κυβέρνηση ωφελείται ή ο ξενοδόχος; Πόσες παρωπίδες έχετε στην προσπάθειά σας να απαξιώσετε πολιτικά την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της 4ετίας. Το δηλητήριο που στάζετε στην ελληνική κοινωνία είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο», τόνισε. 

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι αγνοεί την λειτουργία του Συνηγόρου του Πολίτη και τόνισε πως είναι σύμφωνος με όσα αποφασίζονται. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα πρότεινε ο κ. Τσίπρας για την επιλογή του αρχηγού της αστυνομίας και θύμισε ότι ο αρχηγός που είχε επιλέξει η κυβέρνησή του ήταν παρών σε κομματικές συγκεντρώσεις. «Για τους συνταξιούχους που σπάσατε στο ξύλο δείξατε την ίδια ευαισθησία με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου που ταρακούνησε και σόκαρε την ελληνική κοινωνία;», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Για την τρομοκρατία είπε: «επειδή κάποιοι από εμάς βιώσαμε με σκληρό τρόπο τα γεγονότα του ’89 και πολλά είχαν ειπωθεί στην ένταση της στιγμής να σας θυμίσω ότι εκείνος ο οποίος έγραφε βιβλία και μιλούσε για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην τρομοκρατία ήταν ο Πάνος ο Καμμένος με τον οποίο συγκυβερνήσατε».

«Δεν ακούστηκε ποτέ από εμάς το παραπάνω όπως δεν ακούστηκε ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με την τρομοκρατία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Κανένας καταδικασμένος τρομοκράτης δεν έχει την δυνατότητα να επιλέξει την φυλακή της προτίμησής του και θα γίνει ότι είναι δυνατόν να κρατηθεί ο Κουφοντίνας ζωντανός», είπε ακόμα. 

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Σας ζήτησα κ. Τσίπρα να αποκηρύξετε το σύνθημα “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Επιλέξατε να μην απαντήσετε. Κάνατε μια ιστορική αναφορά σε εμβληματικές προσωπικότητες τις οποίες η παράταξή μας τιμά. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η επίκληση δείχνει προσωπική ανασφάλεια ως μέτρο σύγκρισης με εσάς. Αυτή την καθαρή γραμμή εσείς δεν την υποστηρίζετε. Η επίκληση των ιστορικών καταβολών της αριστεράς δεν ξεπλένει τις δικές σας ευθύνες. Η χώρα χρειάζεται ενότητα και εσείς 18 φορές χρησιμοποιήσατε το ρήμα “κατηγορώ”. Είσασταν κατώτερος των περιστάσεων ως προωθυπουργός και είστε κατώτερος των περιστάσεων ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κατέληξε.

 

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα 

«Για την πιο αμήχανη και πιο ασυνάρτητη ομιλία που έχει κάνει ποτέ», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας και την κατάσταση στην οικονομία. 

Μίλησε για ομιλία διχαστική και με επιχειρήματα επιπέδου Ομάδας Αλήθειας. Είπε επίσης ότι την συγγνώμη που ζήτησε την εκφύλισε και την απαξίωσε. 

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στα περί αριστερής καταστολής λέγοντας ότι την ζητούσε. «Πότε θα είστε πρωθυπουργός και πότε προβοκάτορας; Απαντήστε. Πότε λέγατε αλήθεια και πότε ψέμματα κ. Μητσοτάκη;», διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το αναλαμβάνοντας το ρίσκο που είχε πει σε συνέντευξη έκανε λόγο για λαθροχειρία εκ μέρους του πρωθυπουργού. 

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις συγκεντρώσεις ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε δηλώσεις επιστημόνων που είπαν ότι πιθανότατα στους ανοικτούς χώρους να μην υπάρχει θέμα αλλά υπάρχει μεγαλύτερο θέμα στα μέσα μεταφοράς. 

Είπε ακόμα ότι ναι μεν η πανδημία ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους και όταν έγινε η μεγάλη συγκέντρωση στο Εφετείο για την δίκη της Χρυσής Αυγής βγήκαν οι κύριοι Κικίλιας και Χαρδαλιάς και είπαν ότι σίγουρα θα προκύψουν νέα κρούσματα. Και διερωτήθηκε: «Που προέκυψαν νέα κρούσματα;»

«Ξεκινήσατε ως επίδοξος Έλληνας Μακρόν και εξελίσσεστε σε Σαρκοζί και αναφέρομαι στον αυταρχισμό», είπε επίσης ο κ. Τσίπρας σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του. «Ανεβήκατε σε αυτό το βήμα για να διχάσετε», τόνισε ακόμα. 

«Ήρθατε εδώ με έναν διχαστικό λόγο απέναντι στην δημοκρατική παράταξη του τόπου που έχει ρίζες και ιστορία με ανοικτό το πρόσωπο και όχι με κουκούλες», είπε ακόμα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. 

Είπε ότι σέβεται την οικογένεια Μπακογιάννη και τόνισε: «η άδικη κριτική πρέπει να σταματήσει από εσάς. Εμείς δεν θέλουμε να γίνει ήρωας ένας τρομοκράτης δολοφόνος από απεργία πείνας στην φυλακή». 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σέβεται τους ανθρώπους της ελληνικής αστυνομίας και καταθέτοντας τις προτάσεις του ζήτησε να μην συνεχίσει έτσι η Ομάδα Δράση χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη. «Είναι δημόσιος κίνδυνος και πρέπει να καταργηθεί», είπε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσης να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ και ζήτησε την σύσταση διακομματικής επιτροπής για να επιλέγει αξιοκρατικά την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Είπε ακόμα ότι η προσλήψεις πρέπει να γίνονται μόνο μέσω πανελλαδικών. 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να διερευνηθεί ο θάνατος νεαρού στον Βόλο έναν μήνα μετά από ξυλοδαρμό αστυνομικών και πως ο πατέρας του του έστειλε επιστολή. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι με απευθείας αναθέσεις δίνει χρήματα σε ΜΜΕ. «Αυτή είναι καθεστωτική αντίληψη και θέλετε να ελέγχετε την ενημέρωση. Τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο. Τα όνειρα της νέας γενιάς θα γίνουν εφιάλτης σας κ. Μητσοτάκη», είπε κλείνοντας.  

 

Η πρωτολογία Μητσοτάκη

Παίρνοντας τον λόγο και απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αναρωτιέμαι αν οι πολίτες που παρακολουθούν την σημερινή συζήτηση επιθυμούν ακόμα μια αντιπαράθεση υψηλοτάτων τόνων ή μια ουσιαστική συζήτηση. Για να δουν ποιος επενδύει στην ενότητα και ποιος ποντάρει στην ένταση».

«Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων αλλά χρησιμοποιήσατε 17 φορές την λέξη κατηγορώ», είπε ο πρωθυπουργός. Σας επιστρέφω το «κατηγορώ» γιατί εσείς επενδύετε στην υποκρισία και τον διχασμό», είπε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από την περασμένη Δευτέρα που δέχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Τσίπρα μεσολάβησαν τα θλιβερά γεγονότα της Τετάρτης. «Όλοι ανατριχιάσαμε με την επίθεση εναντίον του αστυνομικού που έπεσε αιμόφυρτος στον δρόμο. Οι πολίτες δεν επιζητούν μια ακόμα αδιέξοδη κοκορομαχία. Επιζητούν λύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι επιχειρείται να ανάψει μια φωτιά για να κάψει την ασφάλεια των πολιτών. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πανδημία σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα καθώς όπως είπε οι ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί και κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί. 

«Αν είμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε θρηνήσει μια μικρή κωμόπολη», είπε ακόμα. Λέτε ανερυθρίαστα ψέμματα και ξέρετε ότι είναι ψέμματα αλλά το λέτε, πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα όσα πετύχαμε είχαν τίμημα. Αναφέρθηκε επίσης στη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες. «Είπατε για χάντρες στην μεσαία τάξη. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι χάντρα στην μεσαία τάξη; Η δυνατότητα να μην επιστραφεί το 50% της επιστροφής των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών είναι χάντρες; Δεν μπορώ να καταλάβω αν πιστεύετε αυτά που λέτε», τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη αλλά «έχουμε μπροστά μας κάποιες εβδομάδες για να χτίσουμε ένα τείχος εμβολιασμού. Είπε ακόμα ότι ένας χρόνος με διαδοχικούς περιορισμούς μας έχει κουράσει. Καταλαβαίνω την αγωνία του επαγγελματία, του νέου, του πρωτοετή φοιτητή, του 17χρονου και της 17χρονης, που αναρωτιούνται τι θα γίνει και δεν ήθελαν να περάσουν έτσι την τελευταία χρονιά στο σχολείο. Την δυσκολία της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της. Όλοι έχουμε έναν λόγο να παραπονιόμαστε. Η αγανάκτηση δεν πρέπει να είναι τυφλή. Εσείς μπορεί να με βλέπετε για εχθρό αλλά εγώ δεν σας βλέπω έτσι. Ο εχθρός είναι άλλος, ο κορονοϊός».

Θέλεις να δημιουργήσεις πλατείες Αγανακτισμένων

«Πολιτικός αρχηγός είπε ανερυθρίαστα πως δέχεται το ρίσκο να υπάρξουν συγκεντρώσεις» ανέφερε – συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός. «Το κάνετε αυτό στην κορύφωση της πανδημίας» συμπλήρωσε και τόνισε πως «δεν χρειάζεται κ. Τσίπρα καμία επιστημονική έρευνα πως σε αυτή τη συγκυρία μαζικές συνάξεις αποτελούν υπερμεταδότη του κορονοιού. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα; Να πείτε λοιπόν πως το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της δημόσιας υγείας. Αναλαμβάνετε λοιπόν το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την δικαιολογημένη κόπωση. Να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων και να ζωντανέψετε τα ίδια επιχειρήματα που σας έφεραν στην εξουσία» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν χρειάζεται επιστημονική έρευνα για να τεκμηριώσουμε ότι σε αυτή την συγκυρία οι μαζικές συνάξεις με ένταση και χωρίς μάσκες είναι υπερμεταδότης για τον κορονοϊό. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Αν συμφωνείτε τότε πρέπει να πείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας, είναι υπέρτερο του αγαθού της ανθρώπινης ζωής και ότι συνειδητά αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και να ασκήσετε επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη στάση αυτό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιχειρείτε συνειδητά να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας και να δημιουργήσετε νεοαγανακτισμένους. Χούντες, πληρωμένα ΜΜΕ κράτος αυταρχισμού και επιστροφή στην δεκαετία του ’50».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν γνωρίζει ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά εν μέσω κορονοϊού συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο και συμβάλλοντας στην διασπορά του. 

Καταδικάζω την συμπεριφορά του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής λέγοντας ότι ερευνάται και είπε ότι καταδικάζει απερίφραστα το συγκεκριμένο περιστατικό και χωρίς να εξετάζει τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Μόνο αν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να εμπνέει σεβασμό. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία επειδή επικρατούσε συνωστισμός. Μια αποστολή που εμείς της έχουμε αναθέσει. 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επιτροπή Αλεβιζάτου διερωτήθηκε τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα με τα γεγονότα αστυνομικής βίας. 

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα με την τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου ότι μόνον αρρωστημένα μυαλά θα συμφωνούσαν με την διαπόμπευση ενός πρύτανη» ρώτησε ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια της ομιλίας του, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση Αλιβιζάτου εάν η υπόθεση Κουφοντίνα τοποθετηθεί στις σωστές της διαστάσεις, δηλαδή μία σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος υπέρ της τρομοκρατικής βίας με το κράτος δίκαιου τότε η ένταση θα υποχωρήσει;».

Και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κατηγόρησε πως: «Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε την δική σας εικόνα. Κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις ομιλίες σας; Εξαρτάται από ποια πλευρά είστε όταν πέφτουν οι μολοτόφ, αυτό δεν είχατε πει κ. Τσίπρα στον κ. Τζαβάρα».

Είπε ακόμα ότι «ο κ. Αλεβιζάτος ορθά επισημαίνει ότι μέχρι να αλλάξει ο τρόπος διερεύνησης των περιστατικών υπήρχε μια ομερτά. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει η αστυνομία μας έχει ακόμα δρόμο για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Έχω μια ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας να ζητήσω μια συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από την αστυνομία και επί των δικών μας και επί των δικών σας ημερών».

Τι αλλάζει στην αστυνομία

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι οι αστυνομικοί θα φορούν κάμερες και θα γίνονται ψυχογραφικά τεστ. Επίσης θα έρθει νομοσχέδιο στην Βουλή για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών. Ο συνήγορος του πολίτη επίσης θα αποκτήσει βοηθό για να ασχολείται με θέματα και φαινόμενα αστυνομικής βίας.  

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι «δυστυχώς αστοχήσαμε και αρχίσατε να κινητοποιείστε στο περιθώριο και με τη νεολαία σας να ζητεί να μετανομαστεί η πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Κουφοντίνα. Ντροπή!»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στήριξε την κατάληψη στο ΑΠΘ, μια κατάληψη που στήριζε την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. «Γύρω από το θέμα του Κουφοντίνα κάποιοι θέλησαν να ξαναγράψουν παραποιημένη την ιστορία. Κάποιοι ποντάρουν στο γεγονός ότι οι σημερινοί 20ρηδες δεν γνωρίζουν τον Θάνο Αξαρλιάν που έπεσε νεκρός από τον Κουφοντίνα. Όπως δεν γνωρίζουν τον Παύλο Μπακογιάννη που και σήμερα αν ζούσε θα ψήφιζαν οι νέοι. Την διαδήλωση της Νέας Σμύρνης την συνδιοργανώσατε μαζί με τον Ρουβίκωνα, τους αναρχικούς και τους χούλιγκαν. Ξέρατε πολύ καλά τι κάνατε. Προχωρήσατε σε ένα υγειονομικό σαμποτάζ ολόκληρης της χώρας. Το κόμμα σας συνειδητά συμβαδίζει με κουκουλοφόρους».   

«Εσείς πρέπει να αποστείτε από την ίδια σας την ψυχή που με την φωνή του πρώην βουλευτή Κυρίτση ο οποίος απειλεί αλλά και με τον γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι κάθε μέρα θα είναι στον δρόμο».

Επικαλέστηκε την δήλωση Βαρεμένου ότι όλα τα εγκλήματα τα έκαναν άνθρωποι προερχόμενοι από το κέντρο. 

«Δεν είναι δικαίωμά σας να γυρίζετε την κοινωνία σε εποχές διχασμού», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στους νέους, είπε ο πρωθυπουργός:«Θα κάνω φιλικότερο το πρόσωπο του κράτους και αποτελεσματικότερη την διακυβέρνησή μας. Ανοίγουμε τ’ αυτιά μας για να σας ακούσουμε. Οι νέοι πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να ξέρουν ότι μια ανάρτηση στο διαδίκτυο δεν έχει την απόλυτη αλήθεια».

«Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της έννομης τάξης όπως αυτά που ζήσαμε το 2008 ή το 2011 γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

 

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα 

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό προσωπικά λέγοντας ότι παρουσιάζει μια επίπλαστη πραγματικότητα. Επανέλαβε πολλές φορές την φράση: «Σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη». Μίλησε για κατασκευασμένους αριθμούς και πως μοιράζει χάντρες στην μεσαία τάξη. 

“Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό”, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας, κάνοντας λόγο για “αποτυχία” με “τραγικά αποτελέσματα”.

Τον κατηγόρησε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια πρωτοφανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος εν μέσω πανδημίας. Είπε ακόμα ότι εμποδίζει την ενημέρωση των πολιτών και κάνει προπαγάνδα κυβερνητική εξαγοράζοντας τα ΜΜΕ. Μίλησε για υπεροψία και αυταρχισμό και πως παραβίασε ο ίδιος τα μέτρα που επιβάλλει στους πολίτες. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση αντιδρά με επικίνδυνο και σπασμωδικό τρόπο. «Υποσχεθήκατε στους πολίτες ασφάλεια αλλά τις τελευταίες ημέρες ζούμε σε ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας», είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. 

Είπε ακόμα ότι απέναντι στην κυβέρνηση είναι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία εξοργισμένη όχι μόνο από τα μέτρα εγκλεισμού, αλλά από την την υποκρισία της κυβέρνησης που γεννά το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης στους πολίτες. Και καταφεύγει στον αυταρχισμό και την καταστολή. «Τώρα έχουμε τάγματα εφόδου της αστυνομίας να κακοποιούν νέους και οικογένειες. Και να αισθάνονται ότι είναι υπό πολιορκία στις γειτονιές τους», είπε ο κ. Τσίπρας. Επανέλαβε τα περί Πάρνηθας και Ικαρίας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες. «Δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων αλλά η οργή των νοικοκυραίων», είπε και πρόσθεσε: «αυτή την οργή να φοβάστε». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αυτό που έγινε στην Νέα Σμύρνη αλλά στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν φρόντισε να διαφυλάξει την ασφάλεια των πολιτών στην συγκέντρωση της Νέας Σμύρνης ενώ όπως είπε γνώριζε ότι θα είναι και χούλιγκαν στην πορεία. Μίλησε επίσης για διχαστικό διάγγελμα του πρωθυπουργού και στοχοποίηση και συκοφάντηση των πολιτικών του αντιπάλων. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Αριστοτέλειο και την επέμβαση της αστυνομίας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ήθελε να προκαλέσει εκκενώνοντας την κατάληψη. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η βία θρέφει την βία και αν δεν το καταλαβαίνει είναι ανεπαρκής αλλά αν το καταλαβαίνει και επιμένει είναι επικίνδυνος. 

Αναφέρθηκε και στην επιτροπή Αλεβιζάτου λέγοντας ότι αυτή δεν υφίσταται εδώ και έναν χρόνο. 

Κατηγόρησε επίσης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αστυνομία σαν βραχίονα του κομματικού μηχανισμού προσλαμβάνοντας ειδικούς φρουρούς εκτός ΑΣΕΠ. 

«Παίζετε με την υπομονή χιλιάδων συμπολιτών μας και δεν καταλαβαίνετε ότι ο πραγματικό εχθρός είναι στις ΜΕΘ αλλά και στον τομέα του εμπορίου που χιλιάδες πολίτες ανησυχούν για το αν θα έχουν εισόδημα. Αυτοί που κατέβηκαν στη Νέα Σμύρνη είναι άνθρωποι που ψήφισαν κι εσάς. Δεν μπορείτε πια. Αποτύχατε και στην πανδημία και στην οικονομία και στρέψατε την μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή. Δεν θα περάσει αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις