Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Υπουργικό συμβούλιο: “Πρώτη” Καμμένου μετά τις ΗΠΑ – Τι θα πει ο Τσίπρας

Υπουργικό συμβούλιο: “Πρώτη” Καμμένου μετά τις ΗΠΑ – Τι θα πει ο Τσίπρας
Φωτογραφία Eurokinissi

Μια μόλις μέρα μετά τις διευκρινήσεις που έδωσε τηλεοπτικά ο υπουργός Άμυνας για το περιβόητο Plan B στο θέμα των Σκοπίων σήμερα (16.10.2018) αναμένεται να καθίσει γύρω από το υπουργικό τραπέζι και δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητήσει με τους συναδέλφους του τον προϋπολογισμού, τα αντίμετρα, την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και το Σκοπιανό.

Η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν και μετά τις εξηγήσεις που έδωσε δημόσια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ οι τόνοι έχουν πέσει. Φυσικά στο περιθώριο του υπουργικού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον πρωθυπουργό  προκειμένου να ξεκαθαρίσουν όλες οι πτυχές του θέματος αλλά και για να ενημερωθεί ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις επαφές του κυβερνητικού του εταίρου στις ΗΠΑ.

Φυσικά στο ίδιο τραπέζι θα κάθονται και κάποια από τα στελέχη που στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το μέλλον της συγκυβέρνησης δεν αναμένεται ωστόσο να υπάρξουν ιδιαίτερες εντάσεις αφού «το θέμα Καμμένου το χειρίζεται αποκλειστικά ο πρωθυπουργός».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται πάντως να στείλει το τελευταίο μήνυμα προς την πλευρά των Σκοπίων κι ιδιαίτερα προς τους βουλευτές του VMRO ότι δεν θα υπάρξει καμία λύση αν δεν γίνει αποδεκτή η συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμα να αναφερθεί στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Κομισιόν χωρίς τις περικοπές των συντάξεων ενώ θα ανακοινώσει τον κοινοβουλευτικό οδικό άξονα για την ψήφιση μιας σειράς θετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών με κυριότερες τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και το πάγωμα του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι θα φέρνει ένα ένα τα νομοθετήματα προκειμένου να αναγκάσει την αντιπολίτευση κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να πάρουν θέση. Κι αυτό γιατί εάν η αντιπολίτευση αναγκαστεί να ψηφίσει τα μέτρα τότε η κυβέρνηση θα ερμηνεύει τη στάση αυτή ως στήριξη της δικής της πολιτικής. Εάν  τα καταψηφίσει τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορεί να την κατηγορήσει για αντικοινωνική πολιτική με βάση μικροπολιτικά κριτήρια.

Τα νομοσχέδια

Εντός του 2018 θα πρέπει να αναμένεται τόσο το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και οι ρυθμίσεις για τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, τη σταδιακή  μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, την επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 ως και 200 ευρώ ανά μήνα για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- Κοιν.Σ.Επ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις αλλά και την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, μέχρι τον Μάρτιο του 2019 αναμένονται στη Βουλή και οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Δεν αποκλείεται ακόμα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο να συζητηθεί και να αποφασιστεί ο νέος πρόεδρος του ΣΤΕ και ο αντιπρόεδρος του Αρείου πάγου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις