Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Υπουργικό: “Κατάσχεση” κινητών και “ματιές” στο αυριανό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με εισήγηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία ημέρα πριν και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Εκεί όπου το Μαξίμου ελπίζει σε… εθνική συννενόηση ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, 7 Μαρτίου.

Το υπουργικό Συμβούλιο ξεκίνησε πρώτα – πρώτα χωρίς… κινητά! Η οδηγία ήταν σαφής και οι υπουργοί άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα πριν μπουν στην αίθουσα

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, “άνοιξε” την διαδκασία με την εισήγησή του, η οποία κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις κοινές δηλώσεις που έγιναν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ.

Όλα αυτά ενόψει και αυριανού Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, κατά το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μία και βασική επιδίωξη: την συναίνεση. Από το Μαξίμου ελπίζουν σε συμφωνία με τα υπόλοια κόμματα, την χάραξη μίας κοινής στρατηγικής και… ιδανικά την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση δεν έχει πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς ειπώθηκε στην χθεσινή συνάντηση του κουαρτέτου στις Βρυξέλλες

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως την κυβέρνηση ενδιαφέρει να μην μένουν ατιμώρητες οι χώρες που δεν τηρούν τις συμφωνίες και τους κανόνες.

Εξετάζουν όλα τα “όπλα”

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη γίνει κάποιες… διερευνητικές επαφές σχετικά με το τι προβλέπουν οι συνθήκες προκειμένου ακόμη και να κινηθεί με κάποια εργαλεία εναντίον κάποιων χωρών. Για παράδειγμα “εργαλεία” όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πάντως διευκρινίζεται πως δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, παρά μόνο το ότι από το Μαξίμου εξετάζουν τις επιλογές τους για το πως μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση εάν το επιβάλουν οι καταστάσεις…

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι προτάσεις με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα και υπήρξε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς, Ακόμη, επισημαίνεται πως η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου, ήταν σε καλό κλίμα και διάρκειας μισής ώρας περίπου,

Από το Μαξίμου προκύπτει πως η Ελλάδα δεν επιδιώκει εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά προσδοκά μια καλή στάση στη Σύνοδο και εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία. Θετική -την ίδια ώρα- χαρακτηρίζεται η στάση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Α. Μέρκελ, στο προσφυγικό, ενώ δεν συζητήθηκε ο ρόλος του ΝΑΤΟ.

Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση πηγαίνουν… βήμα – βήμα και για τα περαιτέρω παραπέμπουν στην επικείμενη κοινή συνέντευξη Βίτσα – Μουζάλα, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα αισιοδοξούν πως θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ακόμη να σημειώσουμε πως ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου στο Κολλέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εγκριθεί η ενίσχυση στη χώρα μας.

Πηγές, ωστόσο, διευκρινίζουν πως τα 700 εκατομμύρια δεν προορίζονται μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες και μάλιστα σε βάθος πενταετίας. Όσον αφορά στον τουρισμό, η κυβέρνηση καλεί τα ΜΜΕ να είναι πιο προσεκτικά στην προβολή του θέματος για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στον κλάδο…

Τέλος, να σημειώσουμε πως ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, θα συναντηθεί, την Παρασκευή 4 Μαρτίου και ώρα 14:00, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε