Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ζάεφ: Πλήρης και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα – Τουσκ: Ευχαριστούμε τις Αρχές της Μακεδονίας [vid]

Ζάεφ: Πλήρης και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα – Τουσκ:  Ευχαριστούμε τις Αρχές της Μακεδονίας [vid]
Πηγή φωτογραφίας: facebook

– Κοινή δήλωση Τουσκ – Ζάεφ λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες
– Ο Τουσκ τόνισε ότι η συμφωνία της πΔΓΜ με την Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα για το πώς κράτη μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους
– Για μακεδονική εθνική ταυτότητα έκανε λόγο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

Ενδιαφέρουσες πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών με τον Αλέξη Τσίπρα, αποκάλυψε ο Ζόραν Ζάεφ. Από τις Βρυξέλλες και στις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων:

“Αυτή η γενιά Μακεδόνων Πολιτών αποφάσισε να λύσει τις προκλήσεις για την ίδια, τις γενιές του μέλλοντος και το ίδιο το μέλλον. Στις 17 Ιουνίου σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, υπογράψαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών, η Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών, θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μας”.

Eπίσης, ανέφερε ότι “είναι Ευρωπαϊκό το να δίνεις μια ευκαιρία σε μια προτεινόμενη λύση και χωρίς γραμμάρια αμφιβολίας είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη. Μια και καλή φέρνουμε τη χώρα μας σε μια οικογένεια σταθερών και αναπτυγμένων κρατών”.

Από την πλευρά του ο προεδρεύων της Συνόδου Κορυφής Ντ. Τουσκ είπε ότι η συμφωνία της πΔΓΜ με την Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα για το πώς κράτη μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους και κάλεσε όλες τις χώρες – μέλη να την υποστηρίξουν. Στη συνέχεια δήλωσε πως η πΓΔΜ υπό τον Ζάεφ θα συνεχίσει με σταθερά βήματα τη πορεία της προς την ΕΕ.

Αναφερόμενος στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, που είναι η μετανάστευση, ο Πολωνός Πρόεδρος, είπε πως από το 2015 οι ροές έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά χάρη στις συνεργασίες της ΕΕ με τρίτες χώρες (σ.σ. Τουρκία), συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως η οποιαδήποτε εναλλακτική θα ήταν “χαοτική”.

Ο Ντ. Τουσκ ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τις “αρχές της Μακεδονίας” για την εξαιρετική συνεργασία που επέδειξαν στο θέμα της μετανάστευσης.

Από τη πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως είναι εξαιρετικά νέα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ συνεχίζεται και πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατάλαβε πως η χώρα του έχει αλλάξει σελίδα.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως η πΓΔΜ έχει κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και άξιζε να της δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

Ολοκληρώνοντας δήλωσε πως αυτό θα είναι μόνον η αρχή μιας διαδικασίας που συνήθως διαρκεί επτά χρόνια και δεσμεύτηκε για την πλήρη ολοκλήρωσή της.

Η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ

“Σήμερα στην καρδιά της Ευρώπης επιβεβαιώθηκε η μεγάλη είδηση – η πΓΔΜ παίρνει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο του 2019. Οι ηγέτες της ΕΕ είπαν: Ναι, η χώρα το αξίζει! Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποδεχθεί ότι η πΓΔΜ από ένα αιχμάλωτο κράτος, σε μόλις ένα έτος έχει κάνει μια ανατροπή.

Η επόμενη επέκταση, η οποία θα συμπεριληφθεί επίσης, η πΓΔΜ είναι η εδραίωση της ΕΕ. Η ΕΕ θα ολοκληρωθεί όταν δεχθεί στην οικογένειά της τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες θα πληρούν τους όρους.

Έχουμε ένα συγκεκριμένο σκοπό μπροστά μας. Πρέπει να τελειώσουμε την τελευταία μας μεταρρύθμιση και μετά να μπούμε περήφανα στις πύλες της ΕΕ.

Εμπειρίες από άλλες χώρες που τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ήταν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μιλούν για μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Η ένταξη στην ΕΕ συνοδεύεται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Είναι ευρωπαϊκό να μας δοθεί η ευκαιρία: με μία πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη εθνική ταυτότητα της πΓΔΜ, προστατευμένη και δυνατή, μια φορά για πάντα, φέρνουμε τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν υπάρχει γυρισμός”.

https://www.facebook.com/europeancouncilpresident/videos/1284661268337858/

Τσίπρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (PES) υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας. Πιστεύω βαθιά ότι η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, που ξεπέρασαν τις διαφορές του παρελθόντος και συνδιαμορφώνουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον, έγραψε στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός απ’ τις Βρυξέλλες:

=

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις