Πολιτισμός

Ο Κυνόδοντας πάει στα Οσκαρ

Ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα βραβεία Όσκαρ στην κατηγορία Ξενόγλωσση

Ταινία 2010. Η ταινία επιλέχθηκε παμψηφεί την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, που συστήθηκε από το Yπουργείο Πολιτισμού ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Η Επιτροπή αποτελείται από τον κριτικό κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλο (πρόεδρος), τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη (αντιπρόεδρος), τον διανομέα Γιώργο Τζιώτζιο, τη λέκτορα του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Αδάμου, τον σκηνοθέτη και πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Τάσο Μπουλμέτη, τον σεναριογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον κριτικό κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

Η ταινία έχει γνωρίσει διεθνή επιτυχία και έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία από Κινηματογραφικά Φεστιβάλ ανά τον κόσμο, έχει προβληθεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ, New Directors/New Films 2010, ενώ έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τις προβολές της σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ρωσία, Ιρλανδία και Αγγλία.

Τα τελευταία χρόνια η ταινία που κέρδιζε το πρώτο βραβείο μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας στα Κρατικά Βραβεία Κινηματογραφικής Ποιότητας υποβαλλόταν αυτομάτως στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Πέρυσι ωστόσο δεν δόθηκαν βραβεία Ποιότητας, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων κινηματογραφιστών απείχε από τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενη για τον νόμο περί κινηματογράφου. Ο «Κυνόδοντας» πάντως απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας της νεοσύστατης Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η Ακαδημία των Όσκαρ θα αποφασίσει σε λίγους μήνες για τις υποψηφιότητες και τότε θα μάθουμε αν ο Κυνόδοντας θα συμμετάσχει στην πεντάδα των υποψηφίων για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτισμός
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτισμός: Περισσότερα άρθρα
«Πέρα από τη Θάλασσα», «Ο Καλός Καθηγητής» άλλες πέντε ταινίες από σήμερα στα σινεμά
Αυτή την εβδομάδα κυριαρχούν οι ταινίες από Γαλλία και Βέλγιο - Προβάλλεται επίσης το θρίλερ τού, δυο φορές υποψήφιου για Όσκαρ φωτογραφίας, Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, «Όταν το Φως Πέφτει»
Στιγμιότυπο από την ταινία «Πέρα από τη θάλασσα»
Η Τζούλιαν Μουρ απαγγέλλει Κωνσταντίνο Καβάφη: 162 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή
Σημαντικοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζούλιαν Μουρ, συμμετέχουν στο αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube
Τζούλιαν Μουρ
1