Στον πεζόδρομο της Σεβαστείας, εκεί όπου η διπλανή πολύβουη Μιχαλακοπούλου «σβήνει», εδώ και τρία χρόνια έχει στηθεί ένας χώρος που μοιάζει να ανασαίνει αλλιώς. Ο Tsiftis, το «γαστροκουτούκι» του chef Σήφη Μανουσέλη, του Βάιου Κορομηλά και του Μπάμπη Καζάνα, είναι ταυτόχρονα παραδοσιακός και σύγχρονος, παντρεύοντας το χωριό με την πόλη, τη θάλασσα με τη γη κι όλα αυτά με στυλ εντελώς προσωπικό.
Ο εξωτερικός χώρος, με τα τραπέζια να απλώνονται δίπλα σε παρτέρια με μυριστικά, σε βάζει αυτόματα σε μια διάθεση πιο χαλαρή, λες και βρέθηκες σε αυλή σπιτιού, ενώ οι καρέκλες με τα χρωματιστά κορδόνια, ξεκάθαρη αναφορά στα παλιά σινεμά, δίνουν έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Μέσα, η ανοιχτή κουζίνα με τον πάγκο μπροστά της φανερώνει όλη τη δράση, ενώ οι ραφιέρες με τα κρασιά στους τοίχους και τα διακριτικά βιομηχανικά στοιχεία συνθέτουν μια σάλα απλή, αλλά με ταυτότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μενού είναι μικρό, γραμμένο με σαφήνεια και αποτελείται περίπου από 15 πιάτα, τα οποία αλλάζουν, ανάλογα με την εποχικότητα. Η δική μας εμπειρία ξεκίνησε με βλίτα τσιγαριαστά με αρωματικό πελτέ ντομάτας και προζυμένιο ψωμί στα κάρβουνα. Μια γεύση τόσο γνώριμη, σχεδόν συγκινητική, που εξαιτίας της καπνιστής διάστασης του ψωμιού και της φέτας στην κορυφή σε μορφή κρέμας, μας εντυπωσίασε τόσο που δεν αφήσαμε ούτε μπουκιά στο πιάτο.
Οι τηγανητοί γίγαντες Πρεσπών, που ακολούθησαν, με το τραγανό τους περίβλημα, είχαν ωραία αντίστιξη με τη δροσιά του τουρσιού και το τσίλι – είναι το παιχνίδι της υφής και της έντασης που δίνει νόημα σε αυτό το πιάτο – ενώ ο πουρές με τυρί αρσενικό Νάξου ήταν αυτός που σύνδεσε όλα τα υλικά με επιτυχία. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από μια κουζίνα που πατάει γερά στην ελληνική γη και στις ρίζες μας, αλλά κοιτάει μπροστά.
Κι ύστερα ήρθε η σεφταλιά θαλασσινών: λαβράκι, θράψαλο, μύδια και γαρίδες, δεμένα με άνηθο και μια βελούδινη κρέμα ελαιόλαδου με λεμονόχορτο, το οποίο χάριζε το έντονο άρωμά του με γενναιοδωρία. Εδώ, μείναμε με την αίσθηση πως η θάλασσα μπορεί να συνομιλεί άψογα με τη γη, με τρόπο που δεν κραυγάζει, αλλά σε κερδίζει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη συνέχεια περάσαμε στο ολόσωστα βρασμένο κριθαράκι με τη μαριναρισμένη γαρίδα on top, βρασμένο σε ζωμό γαρίδας. Πρόκειται για ένα ισορροπημένο, comfort πιάτο, με τη νοστιμιά του να προέρχεται από την απλότητα και την ακρίβεια, ενώ πόντους έξτρα φρεσκάδας προσθέτουν σε αυτό τα εσπεριδοειδή. Για το τέλος, διαλέξαμε ένα πιάτο ημέρας για μερακλήδες: τα ζουμερά φιλετάκια προβατίνας ψημένα όπως πρέπει, είχαν εκείνη την τρυφερή υφή που κάνει το κρέας να «μιλάει» από μόνο του.
Η λίστα κρασιών τιμά τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά φλερτάρει και με ξένες ετικέτες, ενώ το σέρβις είναι σβέλτο και απροσποίητα φιλικό – είναι εξαιρετικά σημαντικό σε τέτοιου είδους εστιατόρια ο καθωσπρεπισμός να υποχωρεί για χάρη της αληθινής φιλοξενίας κι αυτό στον Tsifti το έχουν καταφέρει.
O Tsiftis δεν είναι απλώς άλλο ένα μαγαζί στα Ιλίσια. Είναι μια πρόταση για το πώς η γεύση μπορεί να είναι ταυτόχρονα οικεία και ιδιαίτερη. Από τη μία, έχεις την αφήγηση της γεύσης σαν μνήμη -το ψωμί στα κάρβουνα, τα όσπρια, την προβατίνα- και από την άλλη, έχεις το σχόλιο του σήμερα – την ένταση του τσίλι, τη δροσιά του λεμονόχορτου, τη φινέτσα ενός ζωμού που δεν φοβάται τα αρώματα. Κάπως έτσι, παίζοντας ανάμεσα στη νοσταλγία και στη σύγχρονη πραγματικότητα, το συγκεκριμένο εστιατόριο χαράζει τον δικό του δρόμο, δικαιώνοντας τον τίτλο του πιο νόστιμου μάγκα της γειτονιάς.
Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας, Ιλίσια, Τηλέφωνο: 2107754246
Κόστος : 30-40 ευρώ/άτομο (χωρίς τα ποτά)