Wine spot

Κόκκινο κρασί: Ελληνικές ποικιλίες που αξίζει να ανακαλύψεις

Θησαυροί με χαρακτήρα και χρώμα… κόκκινο

Όταν μιλάμε για ελληνικό ερυθρό κρασί, το μυαλό πάει αμέσως στο Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο.

Όμως ο ελληνικός αμπελώνας κρύβει πολύ περισσότερους θησαυρούς — ποικιλίες που ίσως δεν έχουν ακόμα γίνει παγκοσμίως διάσημες, αλλά εκφράζουν την ταυτότητα, το πάθος και το μέλλον του ελληνικού κρασιού.

Ας γνωρίσουμε μαζί μερικές από τις πιο ανερχόμενες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες που αξίζει να ανακαλύψεις:

Λημνιό

Προέλευση: Νησί της Λήμνου
Γευστικό προφίλ: Στρωτή οξύτητα, μέτριες τανίνες, αρώματα δάφνης, κόκκινων φρούτων και βοτάνων
Με τι ταιριάζει: Μεσογειακά πιάτα με ντομάτα, στιφάδο, λαδερά κατσαρόλας
Σημείωση: Το Λημνιό θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες και οι νέες εκδοχές της δείχνουν απίστευτη φινέτσα

Βουδόματο

Προέλευση: Σαντορίνη (και γενικότερα Κυκλάδες)
Γευστικό προφίλ: Σκούρο χρώμα, υψηλές τανίνες, αρώματα μπαχαρικών και μαύρων φρούτων
Με τι ταιριάζει: Κόκκινα κρέατα στη σχάρα, αγριογούρουνο, σιγομαγειρεμένο κυνήγι
Σημείωση: Αντέχει την παλαίωση και δίνει εξαιρετικά δομημένα κρασιά σε περιορισμένη παραγωγή

Κοτσιφάλι

Προέλευση: Κρήτη
Γευστικό προφίλ: Μαλακές τανίνες, ώριμα κόκκινα φρούτα, νότες βοτάνων και πιπεριού
Με τι ταιριάζει: Ψητά κρέατα, μπαχαρικά, και ελληνικά comfort food πιάτα
Σημείωση: Όταν οινοποιείται μόνο του ή μαζί με Μανδηλαριά, δίνει συναρπαστικά, ζεστά και πολύπλοκα κρασιά

Μανδηλαριά

Προέλευση: Κυκλάδες και κυρίως Σαντορίνη, Πάρος
Γευστικό προφίλ: Πλούσιες τανίνες, υψηλή οξύτητα, αρώματα δαμάσκηνου, βοτάνων και γης
Με τι ταιριάζει: Μοσχαρίσια μπριζόλα, αρνί φούρνου, σκληρά τυριά
Σημείωση: Παραδοσιακά δύσκολη ποικιλία, αλλά στα χέρια νέων οινοποιών μεταμορφώνεται σε μεγάλα κρασιά

Seasoning juicy medium rare beef steak with salt grinder, cut on wooden board on restaurant table

Αυγουστιάτης

Προέλευση: Ιόνια νησιά (κυρίως Ζάκυνθος) και Δυτική Ελλάδα
Γευστικό προφίλ: Μαλακό σώμα, αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων και λουλουδιών
Με τι ταιριάζει: Ελαφριά κόκκινα κρέατα, πιάτα με μελιτζάνα, μεσογειακές σαλάτες
Σημείωση: Ιδανικός για όσους αγαπούν φρουτώδη, πιο φινετσάτα κόκκινα κρασιά

Μούχταρο

Προέλευση: Βοιωτία (κυρίως Θήβα)
Γευστικό προφίλ: Έντονο χρώμα, δυνατές τανίνες, αρώματα μαύρων φρούτων, βοτάνων και γλυκών μπαχαρικών
Με τι ταιριάζει: Κόκκινα κρέατα, πιάτα με πλούσιες σάλτσες, κυνήγια
Σημείωση: Το Μούχταρο εξελίσσεται σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ποικιλίες της Κεντρικής Ελλάδας, με δυναμικό παλαίωσης

Φωκιανό

Προέλευση: Ικαρία
Γευστικό προφίλ: Ελαφρύ έως μέτριο σώμα, ώριμα κόκκινα φρούτα, βότανα και νότες γλυκών μπαχαρικών
Με τι ταιριάζει: Παραδοσιακές πίτες, χοιρινό με κυδώνια, πιάτα με μεσογειακά αρώματα
Σημείωση: Το Φωκιανό αναβιώνει χάρη σε νέες προσπάθειες μικρών παραγωγών και φέρνει στην επιφάνεια μια πιο «νησιώτικη» προσέγγιση στο κόκκινο κρασί

Close up of unrecognizable black man pouring red wine into a glass in dining room

Ο ελληνικός αμπελώνας δεν είναι μόνο το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο. Είναι και το Λημνιό, το Βουδόματο, το Κοτσιφάλι, η Μανδηλαριά, ο Αυγουστιάτης, το Μούχταρο και το Φωκιανό — ποικιλίες που κουβαλούν μνήμες αιώνων και υπόσχονται ένα συναρπαστικό μέλλον.

Την επόμενη φορά που θα διαλέξεις ένα μπουκάλι, τόλμησε να ανακαλύψεις μία από αυτές.

Ίσως να βρεις μέσα του κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό κρασί: ένα κομμάτι αυθεντικής ελληνικής ψυχής.

Καλή σας απόλαυση!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Wine spot
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Wine spot: Περισσότερα άρθρα