Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

4+1 λόγοι για να επιλέξεις την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

4+1 λόγοι για να επιλέξεις την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Ολοένα και περισσότερο έρχεται ημέρα με την ημέρα στην επικαιρότητα η συζήτηση για την ανακύκλωση ή μη των ηλεκτρικών συσκευών. Αφορμή στάθηκε το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το σκέφτεσαι ακόμα; Πάμε να δούμε 4+1 λόγους που πρέπει να ξεκινήσεις να ανακυκλώνεις τις ηλεκτρικές σου συσκευές!

Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό στοιχείο για να κατανοήσουμε αργότερα τους λόγους. Τι εννοούμε όταν μιλάμε για ανακύκλωση συσκευών;

Η ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι η διαδικασία μετατροπής των αποβλήτων αυτών σε προϊόντα ίδιας ή διαφορετικής χρήσης. Για να φτάσουμε εκεί περνάμε από συγκεκριμένα στάδια επεξεργασίας μέσω των οποίων αφαιρούνται τα επικίνδυνα για το περιβάλλον στοιχεία.

Με απλά λόγια, αρκετά «κομμάτια» της παλιάς σου ηλεκτρικής συσκευής περνούν ειδικές διαδικασίες ώστε να μετατραπούν στο ίδιο προϊόν ή σε κάτι άλλο. Δηλαδή δεν στοιβάζονται σε κάποιο νεκροταφείο παλιών συσκευών αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούνται εκ νέου.

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα.

Ας πούμε λοιπόν ότι το παλιό σου ψυγείο χάλασε. Το να το αφήσεις στο πεζοδρόμιο, να το πετάξεις στο δάσος ή να το φορτώσεις και να το πας σε κάποια χωματερή δεν πρέπει να αποτελεί καμία από τις επιλογές σου.

Και αυτό διότι πολύ απλά η παραπάνω διαδικασία που σου περιγράψαμε δεν πρόκειται να συμβεί. Τι θα γίνει αντιθέτως; Με την πάροδο των χρόνων ορισμένα μέρη του ψυγείου σου θα σκουριάσουν, άλλα θα «φαγωθούν» τελείως από τον χρόνο ενώ κάποια άλλα δεν θα πάθουν τίποτα απολύτως. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως βλαβερά υλικά που περιέχονται στο ψυγείο σου να διαφύγουν στο περιβάλλον. Το κόστος θα είναι τεράστιο. Απλά αναλογίσου ότι δεν είσαι ο μόνος που θα το πράξει αυτό.

Αυτό λοιπόν που οφείλεις να κάνεις, ως ενεργός πολίτης με σεβασμό στο περιβάλλον, είναι να ανακυκλώσεις το παλιό σου ψυγείο. Η πλειονότητα των καταστημάτων σήμερα αναλαμβάνει να υλοποιήσει για εσένα όλη τη διαδικασία. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι απλά να δηλώσεις ότι επιθυμείς να ανακυκλωθεί.

Πάμε τώρα να δούμε αναλυτικά 4+1 λόγους για να επιλέξεις την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.

Λόγος πρώτος: Εξοικονόμηση ενέργειας

Όπως γνωρίζεις, βιώνουμε μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Βρισκόμαστε εν μέσω ενός μεγάλου κύματος ακρίβειας και μιας κατακόρυφης αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως έχει αποδειχθεί, οι παλιάς τεχνολογίας ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σύγκριση με τα νεότερα μοντέλα.

Μικρότερη κατανάλωση σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας κάτι που με τη σειρά της μεταφράζεται σε λιγότερο ενεργειακό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Λόγος δεύτερος: Εξοικονόμηση χρημάτων

Η ενεργειακή κρίση που διανύουμε σήμερα οδηγεί ένα νοικοκυριό σε περισσότερα έξοδα. Ακόμη και εάν κάνει την ίδια κατανάλωση ενέργειας που έκανε. Με απλά λόγια, η ενέργεια κοστίζει περισσότερο σε σύγκριση με το παρελθόν.

Αυτό μεταφράζεται σε ακόμα πιο «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Το να ανακυκλώσεις μια ενεργοβόρα παλιά συσκευή σημαίνει ότι η νέα θα «καίει» λιγότερο σε σχέση με την παλιά. Έτσι, θα πληρώσεις εν τέλει λιγότερα χρήματα ακόμα και εάν κάνεις την ίδια κατανάλωση ενέργειας με πριν.

Λόγος τρίτος: Σώζεις το περιβάλλον

Όσο πιο υψηλή ενεργειακή κλάση διαθέτει μια ηλεκτρική συσκευή τόσο λιγότερο αντίκτυπο έχει στο περιβάλλον. Όταν ανακυκλώνεις μια ηλεκτρική συσκευή μειώνεις τον όγκο των σκουπιδιών. Δεν ρυπαίνεις το περιβάλλον από πιθανές βλαβερές ουσίες που εμπεριέχονται στις συσκευές σου. Τα υλικά των παλιών συσκευών αξιοποιούνται μειώνοντας τις ανάγκες εξόρυξης. Δεν χάνεται ενέργεια για να παραχθεί κάτι από την αρχή.

Λόγος τέταρτος: Συντελείς στη δημιουργία υψηλού επιπέδου πολιτισμού

Μην είσαι αυτός που πετάει τα πάντα στο δρόμο ή στη φύση. Γίνε εκείνος που σέβεται το περιβάλλον και ανακυκλώνει. Να ξέρεις ότι καθημερινά βάζεις το λιθαράκι σου στη δημιουργία και ανάπτυξη ενός υψηλού επιπέδου πολιτισμού με άξονές του την κοινωνική συνείδηση και το ενδιαφέρον για την κληρονομιά που θα αφήσει στις επόμενες γενιές. 

Λόγος πέμπτος: Βοηθάς στη δημιουργία θέσεων εργασίας

Η ανακύκλωση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ίδιας μας της ύπαρξης στον πλανήτη. Το να αναπτυχθεί ο κλάδος σημαίνει ιδανικότερο περιβάλλον στο μέλλον. Στο σήμερα πώς μεταφράζεται; Σε αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον τομέα της ανακύκλωσης.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις