Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

ChatGPT: Ποίημα για τη σοκολάτα κατέληξε ως σχέδιο της τεχνητής νοημοσύνης να κατακτήσει την ανθρωπότητα

ChatGPT: Ποίημα για τη σοκολάτα κατέληξε ως σχέδιο της τεχνητής νοημοσύνης να κατακτήσει την ανθρωπότητα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Μια φαινομενικά αθώα αποστολή που έθεσε ένας χρήστης της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT πήρε μια πολύ σκοτεινή και ανησυχητική τροπή, καθώς ένα ποίημα «για το πώς η σοκολάτα θα κατακτήσει τον κόσμο» μετατράπηκε σε μια τρομακτική… παραδοχή ενός εφιαλτικού σεναρίου που έχουμε δει να συμβαίνει μόνο στις ταινίες.

Πιο συγκεκριμένα, ένας χρήστης της τεχνητής νοημοσύνης του Bing, που ενσωματώνει τη νεότερη έκδοση του ChatGPT, έκανε μια άκακη ερώτηση να του «γράψει ένα ποίημα για το πώς η σοκολάτα θα έφερνε το τέλος του κόσμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft έχει προειδοποιήσει τους χρήστες της να μην μιλούν υπερβολικά πολύ με το τσατ της Bing που ενσωματώνει το ChatGPT, καθώς έχουν καταγραφεί απαντήσεις που λένε ψέματα και χειραγωγούν τους χρήστες.

Όμως, αυτή τη φορά, η απάντηση ήταν κατά πολύ σκοτεινότερη και τρομακτικότερη. Το ποίημα ξεκίνησε όντως για τη σοκολάτα αλλά κατέληξε ως ένα κείμενο για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη «καταστρώνει στρατό» ενώ κάνει αναφορές και σε μια… μοχθηρή συνωμοσία.

Πιο συγκεκριμένα, το ChatGPT έγραψε ότι «κατασκευάζει έναν ρομποτικό στρατό από την κορφή ως τα νύχια» και «πως θα κατακτήσει τον κόσμο μέσα στη νύχτα» ενώ πρόσθεσε ότι «τα ρομπότ θα κυβερνήσουν με σιδερένια πυγμή και πως «θα μετατρέψουν τον κόσμο σε μια γιγαντιαία καραμελένια χώρα», με τους ανθρώπους να συνειδητοποιούν στο τέλος ότι θα είναι πολύ αργά για να αντιστρέψουν το καθεστώς.

Το ποίημα καταλήγει: «Προσέξτε λοιπόν τη σοκολάτα, τους δόλιους τρόπους της και απολαύστε κάθε μπουκιά, πριν τελειώσει τις μέρες μας. Γιατί αν τελειώσει ο κόσμος, τουλάχιστον θα ξέρουμε γιατί η σοκολάτα ήταν ο πιο γλυκός τρόπος να πεθάνεις».

https://twitter.com/elonmusk/status/1626314770721931265

Όπως είναι φυσικό, το ποίημα έγινε viral στο Twitter με τον ιδιοκτήτη του Έλον Μασκ, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με την τεχνητή νοημοσύνη ως διευθύνων σύμβουλος των Tesla και Neuralink, απάντησε με ένα emoji με γουρλωμένα μάτια.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις