Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Robodog: Πόλεμος από το μέλλον… Το ρομπότ «σκύλος» των 75.000 δολαρίων που δοκιμάζει ο γαλλικός στρατός (pics, vids)

Robodog: Πόλεμος από το μέλλον… Το ρομπότ «σκύλος» των 75.000 δολαρίων που δοκιμάζει ο γαλλικός στρατός (pics, vids)
Φωτογραφία video grab

Ο Spot είναι ένα τετράποδο ρομπότ που κατασκεύασε η Boston Dynamics και πλέον χρησιμοποιείται από τον γαλλικό στρατό σε ασκήσεις έτσι ώστε να διαπιστώσει αν μπορεί να αξιοποιηθεί στα πραγματικά πεδία των μαχών. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του είναι το γεγονός ότι μπορεί να εξερευνά με άνεση άγνωστα τερέν, κινείται με ταχύτητα περίπου 5 χλμ./δευτ. και στοιχίζει 75.000 δολάρια. 

Η Boston Dynamics κατάφερε να κατασκευάσει τον Spot, το τετράποδο αυτό ρομπότ, μετά από 28 χρόνια προσπαθειών και εκτιμά ότι πρόκειται για έναν ρομποτικό σκύλο που προορίζεται προς βιομηχανική χρήση, κατά κύριο λόγο.

Ο ρομποτικός σκύλος της Boston Dynamics ζυγίζει περίπου 30 κιλά, κινείται με ταχύτητα περίπου 5 χλμ./δευτ. και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κινούμενο σε ανηφόρα και κατηφόρα. Έχει την ικανότητα να μεταφέρει φορτίο έως και 13 κιλών. Η μπαταρία με την οποία λειτουργεί του προσφέρει αυτονομία 90 λεπτών, ενώ στοιχίζει 75.000 δολάρια.  

Δείτε βίντεο:

Ο Spot μπορεί επίσης να κυκλοφορεί στην βροχή χωρίς κανένα πρόβλημα και μπορεί να συνδέεται ασύρματα αλλά και ενσύρματα στο Internet. Είναι εξοπλισμένο με κάμερες για να μπορεί να βρίσκει εύκολα το δρόμο του. Ο χειρισμός του γίνεται είτε με τηλεχειριστήριο είτε μέσω κινητού τηλεφώνου.

Δείτε φωτογραφίες του ρομποτικού σκύλου:

Προς το παρόν δεν συμμετέχει σε κάποια πολεμική επιχείρηση ούτε είναι ενταγμένο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του γαλλικού στρατού. Φαίνεται ωστόσο πως το Παρίσι έχει πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση καθώς το έχει υπό δοκιμή στην στρατιωτική σχολή Saint-Cyr με τους υπευθύνους να θεωρούν πως είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση των νέων στρατιωτών πλάι πλάι με το Robodog.

Οι ασκήσεις διάρκειας 2 ημερών στις οποίες συμμετείχαν 80 μαθητές της σχολής, όλοι με επιχειρησιακή εμπειρία, είχαν ως σκοπό να αξιολογήσουν τη «ρομποτοποίηση» του πεδίου μάχης.

Οι ασκήσεις περιλάμβαναν τη χρήση αρκετών διαφορετικών ρομπότ σε τρία βασικά σενάρια, μία επιθετική δράση με την κατάληψη ενός δρόμου, μία αμυντική δράση τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, καθώς και μία δράση αστικής μάχης. Τα συμπεράσματα ήταν ενδιαφέροντα, καθώς τα ρομπότ ναι μεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και επιχειρησιακή επίγνωση, επηρέασαν αρνητικά όμως το χρόνο δράσης της μονάδας, ενώ πρόβλημα ήταν και η περιορισμένη αυτονομία τους.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις