Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Απεργούν οι ταξιτζήδες; Έρχονται τα αεροταξί – drones χωρίς οδηγό!

Απεργούν οι ταξιτζήδες; Έρχονται τα αεροταξί – drones χωρίς οδηγό!

Τα αεροταξί- drones για την μεταφορά επιβατών έχουν ήδη πετάξει και δοκιμαστεί. Είναι ήδη εδώ!

Πριν από κάμποσα χρόνια, σε μια παγκόσμια έκθεση επίδειξης νέων τεχνολογιών μια -όχι και τόσο μικρή- συσκευή έκανε την εμφάνισή της κι άφησε άπαντες με ανοιχτό το στόμα: το κινητό τηλέφωνο. Σήμερα αν ρωτήσεις κάποιων έφηβο, δεν θα μπορεί να φανταστεί τη ζωή στον πλανήτη, χωρίς κινητό.

Κάπως έτσι φιλοδοξούν οι επιστήμονες, αλλά και οι οραματιστές των νέων τεχνολογιών, να σκέφτονται οι μελλοντικοί έφηβοι για τα ταξί. Γιατί; Επειδή τα αεροταξί-drones είναι ήδη εδώ! Οι κατασκευαστές τους τα παρουσίασαν στην μεγαλύτερη εκδήλωση ψηφιακών επικοινωνιών του κόσμου, του Mobile World Congress, που γίνετε στην Βαρκελώνη.

Τα συγκεκριμένα αεροταξί δεν θα χρησιμοποιηθούν για ψυχαγωγικούς λόγους εικονικής πραγματικότητας, αλλά στο χώρο των επιχειρήσεων. Μέχρι το 2022 το αργότερο, σε μόλις δηλαδή 3 – 4 χρόνια από σήμερα, θα πετάνε και θα μεταφέρουν επιβάτες, αναφέρει στέλεχος εταιρίας που εδρεύει στην Ντόχα του Κατάρ. Έχουν ήδη κατασκευαστεί, έχουν πετάξει, έχουν δοκιμαστεί. Είναι έτοιμα.

Σε ερώτηση γιατί δεν μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα η εμπορική τους λειτουργία, απαντά ότι η μαζική κατασκευή τους έχει μεγάλο κόστος, που αποκλιμακώνεται όμως σταδιακά, αλλά κυρίως διότι δεν διατίθενται εμπορικά τα δίκτυα ψηφιακών επικοινωνιών 5G που θα εξασφαλίσουν την πτήση με μεγάλη ασφάλεια και προγραμματισμό. Επίσης υπάρχει ακόμη έλλειψη σχετικών υποδομών που σχετίζονται με τα σημεία πάρκινγκ, απογείωσης και προσγείωσης, αναφέρει αργότερα στέλεχος εταιρίας δικτύων 5G.

Η μεγαλύτερη έκπληξη περίμενε για το τέλος. Τα αεροταξί δεν θα έχουν οδηγό! Θα κινούνται αυτόνομα. Τα δίκτυα νέων επικοινωνιών το εξασφαλίζουν αυτό, καθώς λόγω της διασυνδεσιμότητας που θα υπάρχει μεταξύ του στόλου των ταξί και δεκάδων άλλων αντικειμένων και υπηρεσιών θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα της πτήσης χωρίς ταξιτζή – πιλότο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: Reuters

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις