Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Γιατί ο επόμενος υπολογιστής σου θα είναι 2-σε-1 laptop;

Πλαίσιο υπολογιστής

Laptop ή tablet; Έπειτα από χρόνια, η τεχνολογία μοιάζει να έχει την ιδανική απάντηση στο δίλημμα αυτό: laptop 2-σε-1. Πρόκειται για μία υβριδική συσκευή που συνδυάζει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της κάθε κατηγορίας: το συμπαγές design και την άνεση που προσφέρει μία οθόνη αφής ενός tablet με την ισχύ και το πλήρες πληκτρολόγιο για αυξημένη παραγωγικότητα ενός laptop.

Τα 2-σε-1 laptops ωστόσο δεν εμφανίστηκαν τώρα, καθώς κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια στην αγορά. Πλέον όμως παρουσιάζονται καλύτερα από ποτέ με ακόμα μικρότερες διαστάσεις, στιβαρότερη κατασκευή και βέβαια υποσυστήματα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Αποτελούν δε προτάσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις σε καταναλωτές με εντελώς διαφορετικές ανάγκες -από τον άνετο φοιτητή μέχρι τον μοντέρνο επαγγελματία.

Πάμε να δούμε για ποιους λόγους αξίζει να επενδύσει κανείς σε ένα τέτοιο σύστημα και τι θα πρέπει να προσέξει κανείς κατά την επιλογή του.

Τα πλεονεκτήματα των 2-σε-1 laptops

Φορητότητα

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός 2-σε-1 laptop δεν είναι άλλο από τη φορητότητά του. Υιοθετώντας συμπαγές design, θα σου επιτρέψει να το μεταφέρεις με άνεση χωρίς να σου γίνει βάρος. Σε περίπτωση που η οθόνη του αφαιρείται, τότε θα μπορείς απλά να παίρνεις μαζί σου το… μισό όταν ξέρεις ότι δεν πρόκειται να χρειαστείς το πληκτρολόγιο. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα 2-σε-1 είναι μικρότερα σε μέγεθος και αρκετά πιο ελαφριά από τα τυπικά laptops, αποτελώντας έτσι ιδανικές επιλογές για όσους μετακινούνται συχνά -αφού εκτός των άλλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα και on the go.

Ευελιξία στη χρήση

Ένα ακόμα σημαντικό γνώρισμα των 2-σε-1 είναι το γεγονός ότι επιτρέπουν στον χρήστη να τα χρησιμοποιήσει με τον τρόπο που τον βολεύει περισσότερο. Το ενσωματωμένο πλήρες πληκτρολόγιο σε συνδυασμό με το touchpad του ή ένα mouse που μπορείς να συνδέσεις μέσω USB, θα σου δώσουν τις δυνατότητες και την ακρίβεια ενός laptop, προκειμένου να εκτελέσεις πιο απαιτητικές εργασίες και να παραμείνεις παραγωγικός σε συνθήκες γραφείου.

Η δε οθόνη αφής τους, τους χαρίζει την αμεσότητα και τη λειτουργικότητα ενός tablet: μπορείς να κάνεις ό,τι θες, επιλέγοντας τη λειτουργία ή την εφαρμογή που θες με μια σου κίνηση. Το… bonus εδώ, δεν είναι άλλο από τη γραφίδα η οποία είναι ό,τι πρέπει για να κρατάς εύκολα και με τρόπο φυσικό σημειώσεις, να πραγματοποιείς διορθώσεις και γενικώς να χειρίζεσαι το 2-σε-1 σου όπως ακριβώς το σημειωματάριό σου!

Ισχύς

Ένα 2-σε-1 μπορεί να μοιάζει με tablet, όμως μέσα του κρύβει την ισχύ ενός laptop, ικανού να ανταπεξέλθει στα «θέλω» ακόμα και του πιο απαιτητικού χρήστη. Στην αγορά θα βρεις μοντέλα που διαθέτουν τελευταίας γενιάς επεξεργαστές Intel Core i5 ή i7 τους οποίους πλαισιώνουν με κάμποσα GB RAM, SSD δίσκους ακόμα και ανεξάρτητες κάρτες γραφικών, χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να «πετούν» από πλευράς επιδόσεων. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως τα παραπάνω συνδυάζονται με Windows 10 φυσικά αλλά και εντυπωσιακή αυτονομία που ξεπερνά κατά πολύ αυτή ενός τυπικού φορητού υπολογιστή.

Multitasking

Όπως προείπαμε, τα 2-σε-1 διαθέτουν επαρκή μνήμη RAM για να καλύψουν τις ανάγκες του χρήστη σε ό,τι αφορά το multitasking. Τα φθηνότερα μοντέλα ξεκινούν από τα 4 GB για να φτάσουμε στα 16 GB των πιο ακριβών. Ένα 2-σε-1 θα σου επιτρέψει να εκτελέσεις χωρίς πρόβλημα πλήθος διαφορετικών εργασιών παράλληλα, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες σου σε εργασία, επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία. Η ευελιξία του ως προς τον τρόπο χειρισμού, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα, αφού θα μπορείς να εναλλάσσεσαι μεταξύ εντελώς διαφορετικών εφαρμογών (σταματώντας να δουλεύεις π.χ. σε μία παρουσίαση στο PowerPoint για να συμμετάσχεις σε μία κλήση, κρατώντας σημειώσεις επί της οθόνης).

Παραγωγικότητα

Αυτό που πρέπει να έχεις στον νου σου όμως σε ό,τι έχει να κάνει με ένα 2-σε-1, είναι πως σε βάθος χρόνου θα βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητά σου. Ένα τέτοιο σύστημα, βλέπεις, όσο κι αν δεν… του φαίνεται, είναι ένα απολύτως λειτουργικό εργαλείο δουλειάς. Ρίχνοντάς το στην τσάντα σου και παίρνοντάς το μαζί σου όπου κι αν βρεθείς, θα έχεις τη δυνατότητα να παραμείνεις συνδεδεμένος με τους συνεργάτες σου, απαντώντας π.χ. σε ένα επείγον email ή συμμετέχοντας σε μία τηλεδιάσκεψη. Παράλληλα θα είσαι σε θέση να δουλέψεις όπου κι αν είσαι, ακόμα και στον δρόμο, αξιοποιώντας έτσι πλήρως τον χρόνο σου.

Τι θα πρέπει να προσέξεις

Οθόνη: αποσπώμενη ή περιστρεφόμενη;

Η επιλογή της οθόνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον λόγο που θες να πάρεις 2-σε-1. Τα συστήματα με αποσπώμενη οθόνη είναι τα ελαφρύτερα και μικρότερα σε μέγεθος, ενώ δίνουν έμφαση στη φορητότητα και την αυτονομία. Είναι ιδανικά αν ψάχνεις κάτι για απλή, καθημερινή χρήση. Τα μοντέλα με περιστρεφόμενη οθόνη τώρα είναι και τα ισχυρότερα -αφού μπορούν να χρησιμοποιήσουν και το τμήμα κάτω από το πληκτρολόγιο για τα υποσυστήματά τους. Είθισται να διαθέτουν και μεγαλύτερη οθόνη, όντας έτσι άψογα για απαιτητικές εργασίες και παρουσιάσεις.

Πώς σκοπεύεις να το χρησιμοποιείς;

Αν πρόκειται να επενδύσεις σε ένα 2-σε-1 στο πλαίσιο της δουλειάς σου, τότε χρειάζεσαι ένα ισχυρό σύστημα, ικανό να ανταπεξέλθει στα προγράμματα που τρέχεις καθημερινά. Σε αυτή την περίπτωση δώσε έμφαση σε επεξεργαστή και RAM, αφού όσο καλύτερα/περισσότερα, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή σου. Pro tip: μην αμελήσεις την αγορά γραφίδας.

Αν πρόκειται να εκμεταλλευτείς το 2-σε-1 σου για streaming περιεχομένου, τότε φρόντισε η οθόνη του να είναι τουλάχιστον 14 ίντσες και Full HD ανάλυσης ώστε να απολαμβάνεις σειρές και ταινίες στα 1080p. Αν στα πλάνα σου βρίσκεται και το gaming, θα χρειαστείς ανεξάρτητη κάρτα γραφικών.

Μέγεθος και ανάλυση οθόνης

Τα 2-σε-1 που κυκλοφορούν καλύπτουν κάθε ανάγκη ως προς την οθόνη τους αφού ξεκινούν από τις 10 ίντσες και φτάνουν τις 15,6. Το ίδιο ισχύει και για την ανάλυση αφού θα βρεις λύσεις από Full HD μέχρι 4K! Όσο καλύτερη φυσικά είναι η οθόνη, τόσο περισσότερο ανεβαίνει και η τιμή του συστήματος, γι’ αυτό αρχικά ξεκαθάρισε το budget σου και εν συνεχεία τις ανάγκες σου.

Αν σε ενδιαφέρει η ευελιξία και η άνεση στη μεταφορά, προτίμησε μοντέλο με μικρή οθόνη, ειδάλλως αν σκοπεύεις να κάνεις παρουσιάσεις ή απλά να streamάρεις περιεχόμενο, ανέβα στις 14 ίντσες. Στην περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιείς το 2-σε-1 σου σε εξωτερικούς χώρους, βεβαιώσου ότι η φωτεινότητα της οθόνης επαρκεί ώστε να μην αντιμετωπίζεις προβλήματα.

Καλωσόρισες στον κόσμο των 2-σε-1!

Τα 2-σε-1 δεν έχουν πλέον μυστικά! Κάπου εδώ θα πρέπει να γνωρίζεις τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους όπως επίσης και τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επενδύσεις σε ένα τέτοιο. Ζύγισε προσεκτικά τα χρήματα που μπορείς να δαπανήσεις και τις ανάγκες που θες να καλύψεις, κάνε την έρευνα αγοράς σου ακολουθώντας τις συμβουλές μας και επίλεξε το μοντέλο που ταιριάζει καλύτερα στα «θέλω» και την τσέπη σου. Με γεια!

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις