Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μιχάλης Δερτούζος: 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον οραματιστή του διαδικτύου

Μιχάλης Δερτούζος

Ο Μιχάλης Δερτούζος είναι το πρόσωπο που τιμάει σήμερα η Google με ένα Doodle. πρόκειται για έναν μεγάλο οραματιστή. Διαβάστε μερικά πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη ζωή και το έργο του.

Ο Μιχάλης Δερτούζος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου του 1936. Η Google τιμάει τον μεγάλο αυτό οραματιστή με το σημερινό Doodle. Ο Μιχάλης Δερτούζος ήταν διακεκριμένος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών (LCS) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT). Προέβλεψε από πολύ νωρίς την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, και μαζί με τον επίσης ερευνητή του ΜΙΤ Νίκολας Νεγρεπόντε υπήρξε από τους πρωτοπόρους σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, ανάμεσα στους οποίους και τον Παγκόσμιο Ιστό.

Το όραμα του Μιχάλη Δερτούζου για ένα Διαδίκτυο με ανθρώπινο πρόσωπο, σχεδόν ταυτίζεται με αυτό που αποκαλείται web 2.0, ή αλλιώς με την εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων. Επίσης, οι ψηφιακές «προφητείες» του δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το κομμάτι. Η θέση του για μία τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι το αντίστροφο, σχετίζεται άμεσα με το επόμενο βήμα της ανάπτυξης του Διαδικτύου, το σημασιολογικό ιστό και την «έξυπνη» αναζήτηση. Για κάποιους, μία έκφανση του Web 3.0.

Αυτό που κατέγραψε ο Μιχάλης Δερτούζος ως ανθρωποκεντρική χρήση των υπολογιστών είναι βασικός άξονας ανάπτυξης της βιομηχανίας των υπολογιστών…Ο Μιχάλης Δερτούζος ήταν επί δύο δεκαετίες προφήτης τεχνολογικών εξελίξεων, επιχειρηματίας και σύμβουλος, ενώ ηγήθηκε πρωτοποριακής έρευνας σε τεχνολογίες πληροφοριών. Το 1980 προέβλεψε την εξέλιξη του σημερινού κόσμου της πληροφορίας με ακρίβεια.

Με την καθοδήγηση του Μιχάλη Δερτούζου το LCS δημιούργησε τα spreadsheets, το δίκτυο Ethernet, την κρυπτογραφία με δημόσιο κλειδί, τη λογική της χρονοχρήσης υπολογιστών, την ταμπλέτα γραφικών το γραφικό σύστημα επικοινωνίας με τον υπολογιστή, τα X Windows αλλά και μια σειρά άλλων σημαντικών τεχνολογιών. Όλα τα παραπάνω ήταν δομικοί λίθοι στην πρόοδο της επανάστασης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το ΜΙΤ, το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης με έφεση στην τεχνολογία, ήταν ο χώρος μέσα στον οποίο ο Μιχάλης Δερτούζος ξεδίπλωσε όλες τις πνευματικές αρετές του. Δούλεψε υπό την προεδρεία του Τζίμι Κάρτερ πάνω στον επανασχεδιασμό των πληροφορικών συστημάτων για το Λευκό Οίκο και αντιπροσώπευε τις ΗΠΑ σε θέματα τεχνολογίας στη διάσκεψη των G7 του 1995. Ταυτόχρονα, υπήρξε για χρόνια σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα τεχνολογίας. Τιμήθηκε για την προσφορά του στην Ελλάδα με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του Μιχάλη Δερτούζου στη δημιουργία του World Wide Web Consortium. Ο εφευρέτης του World Wide Web και του υπερσυνδέσμου, Τιμ Μπέρνερς Λι, αναφερόμενος στη συμμετοχή του στενού του φίλου σε αυτήν την προσπάθεια είχε πει: «Σε εκείνο το χρονικό σημείο είχα μία ημιτελής τρελή ιδέα. Ο Μιχάλης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίησή της. Πήρε τα κομμάτια από τις σκέψεις μου και τα συνέθεσε για να δημιουργήσει τη συνολική εικόνα. Μόνο αυτός θα μπορούσε να το κάνει. Αν δεν υπήρχε ο Μιχάλης πιθανότατα να μην υπήρχε και το World Wide Web Consortium. Η ηγετική δύναμή του, η καθαρότητα της σκέψης του και η ζεστασιά της καρδιάς του ήταν μία συνεχής υποστήριξη για μένα».

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις