Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Οδηγός αγοράς φούρνου: Όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά

Οδηγός αγοράς φούρνου: Όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά

Η κουζίνα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε σπίτι. Και είτε μιλάμε για μια πεντανόστιμη πίτσα είτε ένα λαχταριστό κυριακάτικο ψητό, ο φούρνος είναι ο πιο πιστός σου σύμμαχος για τα πιο λαχταριστά πιάτα.

Εάν έχεις καιρό να αγοράσεις καινούργιο φούρνο, μπορεί να εκπλαγείς διαπιστώνοντας πόσα πολλά έχουν αλλάξει. Οι σύγχρονοι φούρνοι είναι πιο αποδοτικοί, πιο ευέλικτοι και εξοικονομούν περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους παλαιότερους φούρνους, όμως όλα αυτά τα νέα χαρακτηριστικά μπορεί να προκαλέσουν κάποια σύγχυση.

Για να αγοράσεις τον ιδανικό φούρνο για σένα, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να απαντήσεις στις παρακάτω βασικές ερωτήσεις.

Ποιος τύπος φούρνου ταιριάζει στην κουζίνα μου; 

Ανάλογα με τη διάταξη της κουζίνας και τις προσωπικές σου προτιμήσεις, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε διάφορους τύπους φούρνου.

Εντοιχιζόμενος φούρνος: Εντοιχίζεται είτε σε ένα ντουλάπι κάτω από τον πάγκο εργασίας, είτε σε ένα επιτοίχιο ντουλάπι στο ύψος των ματιών για μεγαλύτερη εργονομία.

Εντοιχιζόμενος φούρνος με χειριστήρια εστιών: Ελέγχεις τόσο τον φούρνο όσο και τις εστίες  από τον ίδιο πίνακα ελέγχου.

Ελεύθερη κουζίνα: Δύο συσκευές – φούρνος και βάση εστιών – σε μία.

Διπλός φούρνος: Δύο ξεχωριστοί φούρνοι σε μία συσκευή – που εντοιχίζεται συνήθως σε ένα επιτοίχιο ντουλάπι.

Ηλεκτρικός φούρνος ή φούρνος αερίου;

Οι περισσότεροι φούρνοι καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν οι αντιστάσεις. Χάρη στον ηλεκτρικό ανεμιστήρα επιτυγχάνουν ομοιόμορφη θερμοκρασία σε όλο τον χώρο. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημα. Σχεδόν όλοι έχουν προγράμματα ψησίματος και δυνατότητα προγραμματισμού για συγκεκριμένο χρόνο και συγκεκριμένη θερμοκρασία. Επομένως, μπορούν να κάνουν ψήσιμο ακριβείας. Πολλοί ηλεκτρικοί φούρνοι έχουν επιπλέον λειτουργίες όπως θέρμανση με μικροκύματα, grill, απόψυξη κατεψυγμένων τροφίμων, «πίτσα» (κάνει τραγανό το κάτω μέρος) κ.λπ.

Οι φούρνοι αερίου από την άλλη δεν έχουν ανεμιστήρα για την κυκλοφορία της θερμότητας. Έτσι το πάνω μέρος του φούρνου ζεσταίνεται περισσότερο από το κάτω. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα, γιατί μπορείς να μαγειρέψεις δύο διαφορετικά πιάτα την ίδια στιγμή. Ωστόσο, οι φούρνοι αερίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρτοζαχαροπλαστική, γιατί δεν προσφέρουν ακριβή ρύθμιση της θερμοκρασίας. Οι φούρνοι αερίου πρέπει να εγκατασταθούν από εξειδικευμένο τεχνίτη.

Τι είδους φούρνος ταιριάζει στον πάγκο της κουζίνας μου;

Ο διαθέσιμος χώρος και η εργονομία του πάγκου και των ντουλαπιών παίζουν πρώτο ρόλο στην κουζίνα, μιας και οι εντοιχισμένοι φούρνοι ενσωματώνονται πλήρως σε αυτά.

Οι φούρνοι κάτω πάγκου μπαίνουν κάτω από τις εστίες με τα κουμπιά να ελέγχουν τα δύο μέρη της κουζίνας. Οι φούρνοι άνω πάγκου είναι φούρνοι ανεξάρτητοι από τις εστίες (τα κουμπιά είναι μόνο για την λειτουργία του φούρνου) και τοποθετούνται οπουδήποτε στην κουζίνα (μπορούν να τοποθετηθούν και από κάτω από τις εστίες αλλά παραμένουν ανεξάρτητοι).

Ποιες λειτουργίες ψησίματος θέλω να έχει ο καινούργιος μου φούρνος;

Ανάλογα με το είδος της συνταγής και την ποσότητα του φαγητού, αντιστοιχεί διαφορετική λειτουργία ψησίματος. Η λειτουργία «πάνω-κάτω» είναι για πίτες, λαχανικά, λαδερά και γλυκά. Για κρέας, ψάρι ή ψητά λαχανικά ταιριάζει η λειτουργία «grill». Η «κάτω» αντίσταση χρησιμοποιείται για πιο έντονο ψήσιμο στο κάτω μέρος του ταψιού, ενώ η «πάνω» αντίσταση είναι για το τελείωμα, όταν θες το φαγητό να πάρει λίγο χρώμα. Έχουμε ακόμα τη λειτουργία «αέρα» η οποία ψήνει ομοιόμορφα το φαγητό. Η λειτουργία αυτή προτείνεται για χορταστικά φαγητά σε μεγάλα ταψιά όπως ο παραδοσιακός μουσακάς ή το παστίτσιο. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ακόμα λειτουργία για ψήσιμο με ατμό, το οποίο είναι και η ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής. Από εκεί και πέρα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και τα νεότερα μοντέλα φούρνων, φέρουν μαζί τους καινοτόμες λειτουργίες και προηγμένες δυνατότητες ψησίματος, μαγειρέματος και απόψυξης.

Ποιες έξυπνες λειτουργίες θα κάνουν ευκολότερη την ζωή μου;

Μετά το μαγείρεμα, το τελευταίο που θες να σε απασχολεί είναι το καθάρισμα. Για μην τρως  τα χέρια σου τρίβοντας σχάρες και τοιχώματα, επίλεξε έναν αυτοκαθαριζόμενο φούρνο. Ο αυτοκαθαριζόμενος φούρνος, γνωστός και ως φούρνος με πυρόλυση, έχει ένα πρόγραμμα καθαρισμού που χρησιμοποιεί υψηλές θερμοκρασίες, για να καίει τα υπολείμματα τροφών και λίπους στο εσωτερικό του φούρνου. Αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να σκουπίσεις τα υπολείμματα στάχτης, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις χημικές ουσίες!

Ένας φούρνος με wifi θα σου λύσει τα χέρια, καθώς θα μπορείς να τον χειριστείς εξ αποστάσεως από μια εφαρμογή στο κινητό σου. Έτσι θα μπορείς να προθερμάνεις τον φούρνο στη διαδρομή προς το σπίτι, να επιλέξεις μια συνταγή στην εφαρμογή και να στείλεις τις ανάλογες ρυθμίσεις στον φούρνο ή να ελέγξεις αν έχεις απενεργοποιήσει την συσκευή ακόμη και όταν έχεις φύγει από το σπίτι.

Είτε είσαι απλός λάτρης της μαγειρικής, είτε σεφ και έμπειρος ζαχαροπλάστης, διάλεξε συσκευή με βάση τις δικές σου ανάγκες και τον δικό σου προϋπολογισμό, για να απολαύσεις τη διαδικασία του μαγειρέματος στο έπακρο!

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις