Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Πόλεμος γιγάντων! Apple βάζει… μπλόκο στο Facebook

Πόλεμος γιγάντων! Apple βάζει… μπλόκο στο Facebook

Η Apple παρουσίασε χθες Δευτέρα (04.06.2018) τις αλλαγές σε iOS και Mac. Και μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως ουσιαστικά θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να “μπλοκάρει” την παρακολούθησή του από το Facebook.

Είναι ακόμη ένα επεισόδιο στον “πόλεμο” που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στις δυο εταιρίες. Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ έχει δηλώσει ότι θεωρεί τις πρακτικές του Facebook «παραβίαση της ιδιωτικότητας», κάτι που ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει απαντήσει ότι είναι «ασόβαρα πράγματα».

Πως θα… μπλοκάρει η Apple το Facebook

Η Apple, στην ετήσια εκδήλωση για τους προγραμματιστές στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, παρουσίασε τις αλλαγές που έρχονται σε iOS και Mac από το φθινόπωρο. Μια από αυτές και τα νέα εργασία του νέου λογισμικού της, που “φρενάρουν” την παρακολούθηση των χρηστών από το Facebook.

Στόχος της Apple, όπως τονίστηκε, να ωθήσει τους χρήστες να περνάνε λιγότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες τους, να αυξήσει την ταχύτητα των συσκευών iPhone και iPad, καθώς επίσης να βελτιώσει το γονικό έλεγχο πάνω στην πλοήγηση των παιδιών τους στο Ίντερνετ. Και φυσικά να βάλει… φρένο στο Facebook.

Φωτογραφία Reuters

Επί της ουσίας, η νέα έκδοση των λειτουργικών συστημάτων της Apple θα βάζει «μπλόκο» στην αυτόματη καταγραφή των «ιχνών» των χρηστών του Facebook στο διαδίκτυο. Ο Safari θα ζητά από τους χρήστες να δίνουν ρητά τη συγκατάθεσή τους, πριν επιτρέψει στο Facebook να παρακολουθεί αθόρυβα τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο.

Απαντώντας, κατά την παρουσίαση, στον ιδρυτή του Facebook, ο αντιπρόεδρος της Apple, επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης λογισμικού, Κρεγκ Φεντερίγκι είπε: «αυτό θα το σταματήσουμε πλέον (…) Ήρθε η ώρα να αποφασίσετε αν θα κρατήσετε προσωπικές τις πληροφορίες σας».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν αυτή την πρωτοβουλία της Apple, πράγμα που μάλλον θα βάλει σε ανησυχία το Facebook και το Instagram. Και όχι μόνο. Θα προκαλέσει ανησυχία και στις διαφημιστικές εταιρείες που έχουν κάθε λόγο να θέλουν την αόρατη παρακολούθηση των διαδικτυακών κινήσεων των χρηστών για λόγους στοχευμένου online μάρκετινγκ.

Το νέο iOS

Το iOS 12 θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα μπορεί να «τρέξει» σε συσκευές που κατασκευάστηκαν μετά το 2013. Θα ανοίγει τις διάφορες εφαρμογές με μεγαλύτερη (έως διπλάσια) ταχύτητα σε σχέση με το τωρινό iOS 11.

Η Apple παρουσίασε επίσης το Screen Time Limit (Όριο Χρόνου Οθόνης), τη νέα προσθήκη στο iOS 12, που θα επιτρέπει στους χρήστες να προκαθορίζουν πόση ώρα μέσα στη μέρα θα αφιερώνουν στη χρήση κάθε εφαρμογής. Στη συνέχεια, θα εμφανίζεται μια προειδοποίηση που θα καλύπτει όλη την οθόνη, αν αυτό το όριο έχει ξεπερασθεί. Οι ενήλικοι θα μπορούν να παρατείνουν το όριο αυτό, αν το θέλουν, αλλά θα μπορούν επίσης να απαγορεύσουν στα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο.

Φωτογραφία Reuters

Στο πλαίσιο του καλύτερου γονικού ελέγχου, οι γονείς θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα να μπλοκάρουν την πρόσβαση των παιδιών σε συγκεκριμένες εφαρμογές και σε συγκεκριμένες ώρες της μέρας (π.χ. στο Facebook την ώρα του διαβάσματος στο σπίτι). Κάτι ανάλογο θα περιλαμβάνει και η Google στη νέα έκδοση του Android, όπως ανακοινώθηκε τον Μάιο.

Επίσης το iOS 12 θα περιλαμβάνει

  • memojis («ζωντανά» emojis που θα μοιάζουν με τον χρήστη της συσκευής, περίπου όπως τα AR emojis στο Samsung Galaxy S9)

    Φωτογραφία Reuters
  • το Group Facetime (όπου έως 32 άνθρωποι θα μπορούν να συμμετέχουν στην ίδια ακουστική ή βιντεοκλήση, κάτι που θα εντείνει τον ανταγωνισμό με το Skype της Microsoft)

    Φωτογραφία Reuters
  • νέες δυνατότητες φωνητικού ελέγχου της «Siri (που θα μπορεί πλέον να ελέγχει εφαρμογές τρίτων χωρίς οι χρήστες να χρειάζεται να τις ανοίγουν, όπως ήδη κάνει η Alexa της Amazon) κ.α.

Το νέο WatchOS

Η Apple παρουσίασε επίσης τη νέα βελτιωμένη έκδοση WatchOS για το «έξυπνο» ρολόι της Apple και δόθηκε η υπόσχεση ότι θα κυκλοφορήσει η εφαρμογή Walkie-Talkie, που θα επιτρέπει σε δύο χρήστες να μιλάνε από τα ρολόγια τους μέσω 4G ή Wi-Fi. Το φθινόπωρο έρχεται και το νέο λειτουργικό σύστημα των Mac, το macOS Mojave.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις