Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πώς η σούπερ τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει πιο έξυπνη και πιο γρήγορη από τον άνθρωπο

Πώς η σούπερ τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει πιο έξυπνη και πιο γρήγορη από τον άνθρωπο
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σημείο καμπής των επερχόμενων τεχνολογικών εξελίξεων πρόκειται να αποτελέσει ένας νέος όρος, ο οποίος κάνει ολοένα και περισσότερο την εμφάνιση του. Πρόκειται για την super artificial intelligence, που αποτελεί το επόμενο βήμα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI) η οποία αλλάζει ήδη τον τρόπο ζωής που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς επηρεάζει κάθε τομέα της καθημερινότητας (οικονομία, ψυχαγωγία, επικοινωνία κλπ).

Όπως ανέφερε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Generation Y, Αναστάσιος Σπανίδης, από το βήμα της τεχνολογικής έκθεσης «Beyond 4.0», η super artificial intelligence, με απλά λόγια, είναι το σημείο εκείνο όπου η τεχνητή νοημοσύνη που εφαρμόζεται σε μια μηχανή (πχ ένα ρομπότ) θα γίνει πιο έξυπνη, πιο γρήγορη από τον άνθρωπο και θα αποκτήσει την δική του συνειδητότητα πώς πρέπει να κάνει κάτι που του έχει ανατεθεί.

Η μηχανή με την βοήθεια του machine learning που θα την τροφοδοτεί με δεδομένα θα καταλαβαίνει από μόνη της πώς θα αυτοβελτιώνεται, χωρίς την βοήθεια του ανθρώπου.

Η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα εκτιμάται στα 60 δισ. ευρώ διεθνώς με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν την αξία της σε 310 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Σήμερα, η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως ανέφερε ο κ.Σπανίδης επικεντρώνεται στους όρους weak και strong που επιτρέπουν κυρίως την αυτοματοποίηση εργασιών από μηχανές.

Όπως είπε ο κ. Σπανίδης όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και γενικότερα οι επιστήμες επηρεάζονται από την τεχνητή νοημοσύνη και ανέφερε ως παράδειγμα την ιατρική όπου με την βοήθεια AI γίνεται πρόωρη πρόγνωση ασθενειών κλπ,. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε να μην δημιουργηθούν κοινωνικοί αποκλεισμοί από την διάχυση των ωφελειών της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πρόσθεσε ακόμη πως, με δεδομένο τα μεγάλα οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη, αναγνωρίζοντας του κινδύνους, θα πρέπει να σηκώσουμε ψηλά στο δημόσιο διάλογο διλήμματα, να επιλυθούν ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Διότι στο τέλος της ημέρας εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις και όχι η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις