Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Πρωτιά στην COSMOTE για το δίκτυο 5G: Το Internet του μέλλοντος, είναι εδώ

Πρωτιά στην COSMOTE για το δίκτυο 5G: Το Internet του μέλλοντος, είναι εδώ

Καιρό το περιμέναμε και επιτέλους η αναμονή τελείωσε. Το δίκτυο 5G, το Internet του μέλλοντος, έφτασε στη χώρα μας και γι’ αυτό φρόντισε η COSMOTE!

Στην εποχή της τηλεργασίας, της τηλεκπαίδευσης, της ανάγκης για περισσότερες συναλλαγές online, της ακόμη μεγαλύτερης ανάγκης να κάνουμε βιντεοκλήσεις με τους αγαπημένους μας εξαιτίας της κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβάλει ο κορονοϊός, εκείνο που όλοι καταλάβαμε είναι πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας και πόσο απαραίτητη είναι η ταχύτητα και η αξιοπιστία του δικτύου.

Η COSMOTE, κρατώντας για άλλη μια φορά την χώρα στο κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων, έφερε πρώτη στα… χέρια μας τις απεριόριστες δυνατότητες του δικτύου 5G, που στο μέλλον θα κάνει πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες ακόμη πιο… συναρπαστικές.

Το COSMOTE 5G είναι ήδη διαθέσιμο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Ιωάννινα, την Καβάλα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Δράμα, τα Γιαννιτσά, τη Νάουσα, την Ξάνθη, τις Σέρρες, την Ηγουμενίτσα τη Μυτιλήνη. Σε συγκεκριμένες περιοχές, μάλιστα, οι μέγιστες ταχύτητες μπορούν να «αγγίξουν» ή ακόμη και να ξεπεράσουν το 1Gbps.

Πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, είτε είναι ιδιώτες είτε επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και ανεξάρτητα από το πρόγραμμα που ήδη έχουν. Είτε δηλαδή αυτό είναι συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο ή καρτοκινητή.

Ο όρος; Ένας και μοναδικός: η συσκευή μας (smartphone ή tablet) να υποστηρίζει 5G και να είναι πιστοποιημένη στο δίκτυο COSMOTE.

Τέτοιες συσκευές (μέχρι στιγμής) είναι οι: Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10. Αλλά η λίστα θα συνεχίσει να… μεγαλώνει και σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, όλο και περισσότερες συσκευές θα πιστοποιούνται σταδιακά και θα παρέχουν πρόσβαση στο COSMOTE 5G. Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τις πιστοποιημένες 5G συσκευές στο cosmote.gr/5g.

Γιατί το αποκαλούμε όμως Internet του μέλλοντος; Γιατί μιλάμε για την τεχνολογία που δεν αποτελεί απλά την επόμενη γενιά ασύρματης επικοινωνίας, αλλά διαθέτει χαρακτηριστικά και δυνατότητες που καμία άλλη δεν είχε έως σήμερα.  Πρόκειται για μία από τις ταχύτερες και πιο αξιόπιστες τεχνολογίες που έχουμε γνωρίσει  και μελλοντικά θα αλλάξει θεαματικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε, αφού σχεδιάστηκε για να ικανοποιεί τις καθημερινά αυξανόμενες τεχνολογικά απαιτήσεις, με χαρακτηριστικά που καμία άλλη τεχνολογία δεν είχε έως σήμερα.

Μόνο να σκεφτείτε ότι στην πλήρη του ανάπτυξη, το 5G θα δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και θα επιτρέπει μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps. Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%. Αυτό σημαίνει, ότι για πρώτη φορά θα μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν καινοτόμες εφαρμογές που ούτε καν φανταζόμαστε αυτή την στιγμή.

Το 5G θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά.

Το επόμενο διάστημα, το COSMOTE 5G θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές ενώ οι ταχύτητες mobile Internet και οι χρόνοι απόκρισης (latency) του δικτύου σταδιακά θα βελτιώνονται.. Έως το τέλος του 2021, η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021.

«Το 5G, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, είναι εδώ και το φέρνει πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE. Με το δίκτυο 5G κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς την Κοινωνία των Gigabit. Το COSMOTE 5G θα επεκτείνεται και θα βελτιώνεται συνεχώς, ενώ το νέο φάσμα συχνοτήτων θα μας βοηθήσει να “ξεδιπλώσουμε” τις απεριόριστες δυνατότητές του. Εξελίσσουμε σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα, για να μπορούν αύριο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κάνουν όλα όσα δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της COSMOTE Μιχάλης Τσαμάζ μετά τη συνάντηση που είχε πριν από μερικές μέρες στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν εκείνοι που έκαναν την πρώτη βιντεοκλήση μέσω 5G στην Ελλάδα κατά τη συνάντηση τους με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, τον επικεφαλής Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου DT, Wolfgang Kopf και την Νομική Σύμβουλο και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Ειρήνη Νικολαΐδη.

Η COSMOTE στηρίζει έμπρακτα την Ελλάδα

Τη δυναμική πορεία της Ελλάδας στη νέα ψηφιακή εποχή στηρίζει με πράξεις ο όμιλος ΟΤΕ. Και για να αναπτύξει πλήρως τις απεριόριστες δυνατότητες του δικτύου 5G, η εταιρία προχώρησε σε μια νέα μεγάλη επένδυση.

Το συνολικό ποσό που θα καταβάλει η Cosmote για το νέο φάσμα που απέκτησε μέσω της δημοπρασίας που διενήργησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ανέρχεται σε 123 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό είναι επιπλέον των επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που υλοποιεί ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα την τρέχουσα τετραετία, κυρίως για δίκτυα Νέας Γενιάς, σταθερής και κινητής. Η COSMOTE θα καταβάλλει το σύνολο του ποσού εντός του τρέχοντος έτους.

Αναλυτικά, η Cosmote κατοχύρωσε:

  • 2 φασματικά τμήματα συνολικού εύρους 2×10 MHz στη ζώνη συχνοτήτων των 700MHz αντί συνολικού τιμήματος 50,6 εκατ. ευρώ.
  • 4 φασματικά τμήματα συνολικού εύρους 2×20 MHz στη ζώνη συχνοτήτων των 2GHz αντί συνολικού τιμήματος 35,3 εκατ. ευρώ.
  • 15 φασματικά τμήματα συνολικού εύρους 150 MHz στη ζώνη συχνοτήτων των 3,4-3,8GHz αντί συνολικού τιμήματος 30,7 εκατ. ευρώ.
  • 2 φασματικά τμήματα συνολικού εύρους 400 MHz στη ζώνη συχνοτήτων των 26 GHz αντί συνολικού τιμήματος 6,5 εκατ. ευρώ.
  • Η Cosmote είναι ο μόνος πάροχος που απέκτησε πάνω από 100MHz εθνικής εμβέλειας στη ζώνη των 3,4-3,8GHz. 

Όλα τα παραπάνω εκχωρούνται στην COSMOTE για δεκαπέντε χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα πέντε.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις