Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Το Facebook τρομάζει την ΕΕ! Ετοιμάζει δημόσιο κρυπτονόμισμα υπό την απειλή του Libra

Το Facebook τρομάζει την ΕΕ! Ετοιμάζει δημόσιο κρυπτονόμισμα υπό την απειλή του Libra
photo Reuters

Η Ευρωζώνη ψάχνει τρόπους για να αντιμετωπίσει το κρυπτονόμισμα Libra της Facebook και προσανατολίζεται στην κυκλοφορία δημοσίου ψηφιακού νομίσματος.

Και αυτό γιατί κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θεωρούν επικίνδυνο το ψηφιακό νόμισμα που ετοιμάζει το Facebook και εκφράζουν φόβο πως θα εγείρει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική ασφάλεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά μια αυστηρή ρυθμιστική προσέγγιση στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα από το facebook για την κυκλοφορία του Libra στην Ευρώπη. Εξετάζει επίσης ένα κοινό πλαίσιο κανόνων για τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αυτή τη στιγμή παραμένουν εκτός ρυθμιστικού πλαισίου.

Η ευρωζώνη έχει επεξεργαστεί τα τελευταία χρόνια διάφορα σχέδια προκειμένου να καταστήσει τις ψηφιακές πληρωμές φθηνότερες και ταχύτερες, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει τεθεί κανονικά σε εφαρμογή όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, τα σχέδια που ανακοίνωσε τον Ιούνιο ο αμερικανικός κολοσσός μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook για την κυκλοφορία του δικού της ψηφιακού νομίσματος, του Libra, για πληρωμές μεταξύ των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών της στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο οδήγησαν στην επανεξέταση του όλου θέματος.

Το Libra ήταν το «καμπανάκι αφύπνισης», δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι ύστερα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Δήλωσε επίσης ότι το Libra αναβίωσε τις προσπάθειες να διευρυνθεί η υιοθέτηση του συστήματος στιγμιαίων πληρωμών στην ευρωζώνη, γνωστού ως TIPS, που εγκαινίασε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το σύστημα αυτό έχει αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα από τις τράπεζες.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις