Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Εκκενώνουν 2 χιλιόμετρα και μεταφέρουν 60.000 κατοίκους – Το σχέδιο εξουδετέρωσης της βόμβας [pics, vid]

ΦΩΤΟ από voria.gr
ΦΩΤΟ από voria.gr

Η βόμβα είναι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι μήκους ενός μέτρου και βάρους 250 κιλών και έπεσε κατά τον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού της Διαλογής τις τελευταίες μέρες της γερμανικής κατοχής…

Τεράστια επιχείρηση για την απομάκρυνση της βόμβας που εντοπίστηκε σε βενζινάδικο στη περιοχή του Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη, οργανώνεται για την ερχόμενη Κυριακή. Στις 15.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αύριο Τετάρτη θα δοθεί πλήρης ενημέρωση για το σχεδιασμό της επιχείρησης, που θα γίνει κατόπιν των οδηγιών του Στρατού της Αστυνομίας και σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η βόμβα είναι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι μήκους ενός μέτρου και βάρους 250 κιλών και έπεσε κατά τον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού της Διαλογής τις τελευταίες μέρες της γερμανικής κατοχής. Για την απομάκρυνση της βόμβας αναμένεται να οργανωθεί η απομάκρυνση περίπου 60.000 κατοίκων σε ακτίνα περίπου 2 χιλιομέτρων από το σημείο που βρέθηκε, σε βάθος 5,5 μέτρων μέσα σε βενζινάδικο του Κορδελιού.

Πρόκειται για μία κατοικημένη περιοχή που περιλαμβάνει, το σύνολο του Ελευθερίου-Κορδελιού, τμήμα του Εύοσμου μέχρι την πλατεία, τμήμα του Δήμου Δέλτα και τμήμα της Μενεμένης. Η εκκένωση αναμένεται να ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής και θα διαρκέσει για περίπου πέντε ώρες, ενώ θα υπάρξουν λεωφορεία με εθελοντές προκειμένου να παραλάβουν τους κατοίκους από διάφορα σημεία προκειμένου να τους διευκολύνουν στην απομάκρυνση τους.

«Θεωρήσαμε ότι καλύτερη ημέρα είναι η Κυριακή, που είναι κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα. Λόγω της ημέρας θα είναι πιο εύκολη η μετακίνηση των πολιτών από τα σπίτια τους. Ψάχνουμε λεωφορεία που θα μετακινήσουν τον κόσμο και που θα τους πάνε» αναφέρει η Βούλα Πατουλίδου. Για 4 χιλιοστά, το μηχάνημα που άνοιγε τρύπα για την νέα δεξαμενή στο βενζινάδικο δεν «άγγιξε» την βόμβα. Αν την ακουμπούσε το μηχάνημα, δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να συμβεί. «To τι μπορεί να συμβεί, αν δούμε πολεμικές ταινίες, μπορούμε να καταλάβουμε» λέει η Βούλα Πατουλίδου «αν έσκαγε, δεν θέλω να ξέρω τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Χωρίς να έχω ειδίκευση και μόνο την εικόνα που έχουμε από ταινίες, φανταζόμαστε…»

Πηγή: thestival.gr, voria.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε