Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κρήτη: Δραματικές εικόνες στη Χερσόνησο από την κακοκαιρία – 8 διασώσεις, η βροχή δυσκολεύει τους διασώστες

Κρήτη πλημμύρες

Γυναίκα σκαρφάλωσε σε στύλο στα Μάλια για να σωθεί από τα ορμητικά νερά. Ηλικιωμένος έχει εγκλωβιστεί στο υπόγειο σπίτι του. Αυτοκίνητο στις Γούβες παρασύρθηκε και βρέθηκε στη θάλασσα. Έχουν διασωθεί πέντε ενήλικες και τρία παιδιά. Κραυγή αγωνίας στο newsit.gr από τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο.

Βιβλική καταστροφή για ακόμη μια φορά στην Κρήτη, που βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας για τρίτη φορά μέσα σε σχεδόν τρεις εβδομάδες. Ο όγκος βροχής είναι τόσο μεγάλος (έπεσαν περισσότερα από 100 χιλιοστά βροχής μέσα σε λίγες ώρες) που ξανά η Κρήτη μετρά ανοιχτές πληγές. Περισσότερο η Χερσόνησος, που είδε περιοχές της όπως οι Γούβες, η Ανάληψη, τα Μάλια, το Κουτουλουφάρι, να πλήττονται βάναυσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Click4more Κρήτη: Ασύλληπτες εικόνες από τον ΒΟΑΚ – Τα νερά έγιναν καταρράκτης (video)

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες που πέφτουν από τα ξημερώματα έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια, έχουν κάνει… ένα θάλασσα και στεριά, παρέσυραν και κατέστρεψαν αυτοκίνητα, πλημμύρισαν σπίτια.

Μέχρι στιγμής πέντε ενήλικες και τρεις ανήλικοι, έχουν απεγκλωβιστεί από κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε αυτοκίνητα ή ακόμη και στα σπίτια τους που πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής. Συνολικά 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα της Πυροσβεστικής βρίσκονται επί ποδός, ενώ όσο περνάει η ώρα και η βροχή ανά διαστήματα γίνεται πιο έντονη, ακόμη οι επιχειρήσεις των κλιμακίων της Πυροσβεστικής γίνονται με μεγάλη δυσκολία!

 

Στα Μάλια, μια γυναίκα πιάστηκε σε στύλο, πίσω από την εκκλησία του χωριού, για να μην την παρασύρουν τα νερά και ευτυχώς τη διέσωσαν, ενώ υπάρχουν και δυο άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί μέσα στο σπίτι τους. Την ίδια στιγμή, ένας ηλικιωμένος άνδρας είναι εγκλωβισμένος σε υπόγειο και άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν για να τον απεγκλωβίσουν.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην παραλιακή ζώνη των Γουρνών, όπου αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής προς τη θάλασσα. Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ ερευνά το ενδεχόμενο μέσα στο αυτοκίνητο να υπήρχαν επιβάτες.

Στο σημείο βρίσκονται συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, έκανε έκκληση προς τους πολίτες του βορειοανατολικού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να μην πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις.

 

 

Άλλες τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού έγιναν νωρίτερα στην περιοχή της Σταλίδας, όπου πολίτες μέσα στα αυτοκίνητά τους κινδύνευσαν από τα ορμητικά νερά.

 

Καταρράκτης η Εθνική από Γούβες προς Χερσόνησο

Σοκαριστικές είναι και οι εικόνες από την εθνική οδό από τις Γούρνες προς τη Χερσόνησο. Ο δρόμος έχει κλείσει, ενώ η γέφυρα Αγριανών έχει μετατραπεί σε… καταρράκτη.

Click4more «Πνίγηκε» ξανά η Κρήτη: Εικόνες καταστροφής στη Χερσόνησο – Αυτοκίνητα στη θάλασσα, δρόμοι ποτάμια

Κλειστός παραμένει ο δρόμος και στην έξοδο του Καστελίου, λόγω μεγάλης κατολίσθησης.

Κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί σε ένα μεγάλο εύρος των οδικών δικτύων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ενώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης υπήρξε η ενημέρωση ότι έχει αποκλειστεί η Παλαιά Εθνική Οδός από τον κόμβο Σταλίδας – Μοχού έως τον κόμβο Σισσίου.

Επίσης, έχει κλείσει το τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου, γιατί έχουν πέσει βράχοι στο οδόστρωμα, όπως και η 2η έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ (πριν τη Σήραγγα Σταλίδας με κατεύθυνση ανατολικά) γιατί έχει καταστραφεί ο δρόμος!

Δείτε τις απίστευτες εικόνες

Δήμαρχος Χερσονήσου: Υπάρχουν εγκλωβισμένοι

Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, που μαζί με τα συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου από το χτύπημα της κακοκαιρίας που πλήττει από χθες το βράδυ την περιοχή, να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr στην περιοχή βρέχει ακατάπαυστα και το νερό που έχει πλημυρίσει τα πάντα, έχει εξαφανίσει όλο το παραλιακό μέτωπο!

«Έχουμε μεγάλες καταστροφές από την θεομηνία, η οποία δεν λέει να σταματήσει. Έχουν ανοίξει οι ουρανοί, έχουν πλημμυρίσει ποτάμια, έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα, υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους στις περιοχές Γουρνά, Σταλίδα Αναλήψεως και καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε να μην έχουμε καμία ανθρώπινη απώλεια», λέει ο Γιάννης Σέγκος.

Έχουν καταστραφεί υποδομές και οδοστρώματα

«Όλο το παραλιακό δίκτυο είναι πλημμυρισμένο έχουν καταστραφεί υποδομές, οδοστρώματα τα πάντα και αυτή την στιγμή με μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας και ιδιωτών προσπαθούμε να καθαρίσουμε όσο μπορούμε, ώστε να περνάει πιο εύκολα το νερό για να μην κινδυνέψουν άνθρωποι. Βρέχει συνεχώς με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε πολλά», σημειώνει ο δήμαρχος Χερσονήσου και ζητά να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η κατάσταση είναι σε εξέλιξη βρέχει συνεχώς με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επέμβουμε σημαντικά, καθώς ότι φτιάχνουμε χαλάει την ίδια ώρα. Έβρεχε το Σαββατοκύριακο, αλλά από χθες το βράδυ βρέχει συνεχώς και πιο έντονα. Την περιοχή εδώ την είχαμε κηρύξει σε έκτακτη ανάγκη και πριν από 15 μέρες, που μια σειρά από άλλα καταστροφικά φαινόμενα όπως χαλάζι, ανεμοστρόβιλος έκαναν μεγάλη ζημιά εδώ στη Χερσόνησο και τα Μάλια. Καταστράφηκαν θερμοκήπια, ολόκληρες καλλιέργειες, πλημμύρισαν σπίτια, αλλά όχι αυτό το χάλι το σημερινό. Σήμερα είναι ακόμα χειρότερα», σημείωσε ο Γιάννης Σέγκος. 

Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης, Λευτέρης Σουχάιμπ
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ, creta24.gr, cretalive.gr, flashnews.gr, zarpanews.gr, ekriti.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις