Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ιανός: Τεράστια προβλήματα από την κακοκαιρία – Πλημμύρες, κατολισθήσεις, και εκατοντάδες απεγκλωβισμοί

Ιανός: Τεράστια προβλήματα από την κακοκαιρία – Πλημμύρες, κατολισθήσεις, και εκατοντάδες απεγκλωβισμοί

Τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία “Ιανός“, με δρόμους και γέφυρες να καταρρέουν, περιοχές να γίνονται λίμνες και εκατοντάδες ανθρώπους να χρειάζονται βοήθεια για να σωθούν.

Η μία μετά την άλλη οι περιοχές της Ελλάδα “πνίγονται” από την νεροποντή ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι συμπληρώνουν το τρομακτικό “τοπίο”.

Δυστυχώς μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή στα Φάρσαλα, μέσα στο σπίτι της.

Δείτε την πορεία του κυκλώνα

Το δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής για τους απεγκλωβισμούς

  • Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.

  • Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.

  • Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

  • Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

  • Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης τριών (3) ατόμων στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου όπου είχαν εγκλωβιστεί σε ορμητικό χείμαρρο. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης ορμητικών νερών, 1 ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και 1 διασωστική λέμβος και

  • Απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της μία (1) ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στον οικισμό Βασιλί στα Φάρσαλα Θεσσαλίας.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ:

Στην Κεφαλονιά, μετά την επανηλεκτροδότηση του Αργοστολίου από χθες, τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες επανηλεκτροδότησης των υπόλοιπων περιοχών με αρκετές δυσκολίες που σχετίζονται με την αδυναμία πρόσβασής τους στα σημεία των ζημιών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να προηγηθούν και να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες διάνοιξης των οδικών αρτηριών οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Στην Ιθάκη, η ενισχυμένη με ανθρώπινο δυναμικό και απαραίτητο εξοπλισμό ομάδα τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται από χθες σε ετοιμότητα για τη μετάβασή της στο νησί προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών, γεγονός που θα καταστεί δυνατό εντός των επόμενων ωρών, όταν και αναμένεται η άρση του απαγορευτικού απόπλου από το λιμάνι της Κυλλήνης.

Αυτή την ώρα, εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών στο Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δίνουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και στην πόλη της Καρδίτσας, όπου και εδώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση στα σημεία των ζημιών λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.

Ανυπολόγιστες ζημιές στα Φάρσαλα

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στην περιοχή των Φαρσάλων. Η κακοκαιρία που έκανε την εμφάνισή της χθες το βράδυ, συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση τα ξημερώματα. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα σε μεγάλη έκταση.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαρσάλων, τόνισε ότι από τη βροχόπτωση υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα τα νερά να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στις περιοχές δυτικά των Φαρσάλων σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο «τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό με αποτέλεσμα να γίνονται ολονύχτιες προσπάθειες για απεγκλωβισμούς ανθρώπων στις συγκεκριμένες περιοχές».

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Γεώργιος Λαδόπουλος σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το φαινόμενο ήταν εξωφρενικό καθώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ενημέρωσαν τις υπηρεσίες ότι κινδύνεψαν».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λαδόπουλος τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου με μηχανήματα για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ σε αρκετά χωριά δυτικά των Φαρσάλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή την στιγμή το χωριό το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με μηχανήματα είναι ο Σταυρός Φαρσάλων.

Καταστροφές στη Φθιώτιδα

Ο «Ιανός» χτύπησε χθες και τη Φθιώτιδα που δέχθηκε πολύ μεγάλο όγκο νερού μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν άνθρωποι, που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα.

Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες έγιναν περισσότεροι από 60 απεγκλωβισμοί ατόμων κυρίως στο Λιανοκλάδι και την ευρύτερη περιοχή, είτε από σπίτια, είτε από αυτοκίνητα. Το ευτύχημα είναι ότι δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Οι καταστροφές πολλές, με τους χειμάρρους να περνούν μέσα από χωριά και κεντρικούς δρόμους. Πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν καλλιέργειες στον κάμπο του Σπερχειού, κοπήκαν δρόμοι.

Εκατοντάδες οι κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΠΥ για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας. Ακόμα και μέσα στη Λαμία εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα, όπως αργά το βράδυ της Παρασκευής στο δρόμο για το νοσοκομείο.

Μέχρι και αυτή την ώρα οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις αντλήσεις από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

Το νερό από τον Σπερχειο “κάθισε” μέσα στο αεροδρόμιο “πνίγοντας” ακόμη και τα αεροπλάνα όπως βλέπετε στις εικόνες.

“Χτυπά” και την Εύβοια

Ξεκίνησαν τα έντονα φαινόμενα του Ιανού και στην Εύβοια. Από τις 4:30 τα ξημερώματα βρέχει κατά διαστήματα στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου, Χαλκιδέων, Καρύστου, Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πιο έντονα τα φαινόμενα με συνεχόμενη δυνατή βροχή παρατηρούνται στο δήμο Ερέτριας. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από τις 6,20 το πρωί το χωριό Βάθεια. Έντονη βροχόπτωση επικρατεί επίσης στο χωριό Πισσώνα του δήμου Διρφύων Μεσσαπίεων.

Κόρινθος: Πλημμυρισμένα σπίτια, υπόγεια και κατολισθήσεις

Η κακοκαιρία Ιανός έκανε την εμφάνισή της και στην Κορινθία με τα φαινόμενα να είναι ιδιαιτέρως έντονα. Ειδικότερα, στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης έχουν πλημμυρίσει υπόγεια και σπίτια.

Επίσης, στην περιοχή παρατηρούνται και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων λόγω της μεγάλης νεροποντής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κλειστός είναι αυτήν την ώρα ο δρόμος Ισθμού – Επιδαύρου.

Δύο αγνοούμενοι στο Μουζάκι – Εκκενώνεται η περιοχή

Την ίδια ώρα δύο άτομα αγνοούνται στην περιοχή του Μουζακίου σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κ. Νούσιο στην επικοινωνία του με το Mega.

Πρόκειται για μια 40χρονη γυναίκα και έναν κτηνοτρόφο ενώ σε εξέλιξη είναι τις πρωινές ώρες η εκκένωση του χωριού της Κρανιάς του Δήμου Μουζακίου.

Κάτοικος αναφέρει ότι τα μισά περίπου σπίτια του χωριού έχουν 1 μέτρο νερό εντός τους ενώ έχουν απομακρυνθεί οι περισσότεροι κάτοικοι.

Σύμφωνα με επικοινωνία του Δημάρχου Σοφάδων Θ. Σκάρλου με τον ίδιο σταθμό γνωστοποίησε ότι υπάρχει μία εγκλωβισμένη τριμελή οικογένεια σε ποιμνιοστάσιο στην περιοχή των Σοφάδων και για το λόγο αυτό είναι σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης από την πυροσβεστική. Όπως ανέφερε η οικογένεια είναι σε επικοινωνία μαζί τους.

Έπεσε γέφυρα στο Μουζάκι

Επίσης ένα μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου του Μουζακίου δίπλα στον ποταμό Πάμισο έχει καταρρεύσει και έχει συμπαρασύρει και τμήμα από το κέντρο υγείας Μουζακίου.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντική ζημιά έχει υποστεί η νέα γέφυρα του Μουζακίου που την συνδέει με την πρωτεύουσα του νομού και τα υπόλοιπα χωριά. Συγκεκριμένα η γέφυρα φαίνεται να αντιστέκεται στα μανιασμένα νερά ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα δρόμου που την συνδέει με τον περιφερειακό έχει χαθεί πλήρως.

πηγή: ΑΠΕ, korinthostv.gr, lamianow.gr, lamiareport.gr, tvstar.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις