Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Καιρός – Θεσσαλονίκη: Εικόνες από Θέρμη, Πολίχνη και Βασιλικά που «βούλιαξαν» στην κακοκαιρία

Καιρός – Θεσσαλονίκη: Εικόνες από Θέρμη, Πολίχνη και Βασιλικά που «βούλιαξαν» στην κακοκαιρία

Ο καιρός έφερε μια σειρά από προβλήματα στη Θεσσαλονίκη, με πλημμύρες και καταστροφές. Η κακοκαιρία στην πόλη συνεχίζεται και οι τα συνεργεία των δήμων παραμένουν σε επιφυλακή…

Ο καιρός έδειξε τα δόντια του στη Θεσσαλονίκη. Όσο νερό πέφτει όλο τον Ιούνιου, έπεσε μέσα σε λίγες ώρες στην πόλη, με την κακοκαιρία να φέρνει πλημμύρες και προβλήματα σε μια σειρά από περιοχές. Κάτοικοι με σκούπες προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα σπίτια τους, οδηγοί έψαχναν τα αυτοκίνητά τους που παρασύρθηκαν και σε μια περίπτωση οργανώθηκε επιχείρηση, για τη μεταφορά εγκλωβισμένης γυναίκας σε διαμέρισμα.

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η έντονη βροχόπτωση που ξέσπασε τα ξημερώματα. Τα μεγαλύτερα από αυτά εντοπίζονται στα Βασιλικά, τη Σουρωτή, τη Θέρμη και ειδικότερα στην περιοχή της επέκτασης και του Φράγματος.  

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Φράγματος το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον τεράστιο όγκο νερού, που υπερέβη το επίπεδο της υπερχείλισης και ξεχύθηκε παρασύροντας τη γέφυρα Παλαιμάχων και άλλες δύο γέφυρες στην περιοχή του αναψυκτηρίου. Η περιοχή αποκλείστηκε έως ότου υποχωρήσει η στάθμη των νερών. 

Στα Βασιλικά προβλήματα προκλήθηκαν από την υπερχείλιση ρέματος με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες σε σπίτια, σε δρόμους του οικισμού, σε θερμοκήπια και καλλιέργειες. Μικρότερης κλίμακας ήταν οι ζημίες στην Σουρωτή. Η Πολιτική Προστασία του δήμου Θέρμης χρειάστηκε να παρέμβει σε δύο περιπτώσεις στην περιοχή της Καρδίας και του Σχολαρίου για να απομακρύνει επικίνδυνα δέντρα. 

Συνεργεία του δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο και τους αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνο Κουγιουμτζίδη, Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρο Γαντά και Αυτεπιστασίας Βασίλη Μουστάκα, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα και προχώρησαν σε παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από τα ορμητικά νερά σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ αποκλείστηκαν δρόμοι και διαβάσεις που κρίθηκαν επικίνδυνες.

Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκαν τρία μηχανήματα τύπου JCB, ένας φορτωτής καθώς και μηχανήματα ιδιωτών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που προχώρησε σε απάντληση υδάτων. 

Μάλιστα οι αντιδήμαρχοι κ. Κουγιουμτζίδης και Γάντας βοήθησαν στον απεγκλωβισμό οδηγού, το αυτοκίνητο της οποίας ακινητοποιήθηκε από τα ορμητικά νερά σε μια ιρλανδική διάβαση στην περιοχή του Φράγματος, στο δρόμο που συνδέει τη Θέρμη με το Τριάδι και ρυμούλκησαν το αυτοκίνητο.  

«Μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν μεγάλες ποσότητες νερού προκαλώντας ζημίες, κυρίως στην περιοχή των Βασιλικών και στο Φράγμα. Εμείς από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε όλα τα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν προβλήματα για να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά και για να αποκλείσουμε επικίνδυνες διαβάσεις, ώστε να μην κινδυνεύσει κάποιος πολίτης», δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης, ευχαριστώντας εργαζόμενους του δήμου, εθελοντές και ιδιώτες που βοήθησαν.

Εικόνες χάους εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στην Πολίχνη, στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε τα ξημερώματα και είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του ρέματος Ξηροποτάμου. Όπως φαίνεται και από το βίντεο που ανήρτησε χρήστης στο Facebook, τα ορμητικά νερά παρασύρουν κάδους και αυτοκίνητα, ένα από τα οποία φαίνεται κυριολεκτικά να το καταπίνουν.

Εκτός από τη δυτική Θεσσαλονίκη που από τα ξημερώματα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έπεσε, ανάλογα ζητήματα παρατηρούνται και στα ανατολικά της πόλης. Συγκεκριμένα, πλημμύρισε -για πολλοστή φορά- το ρέμα της Τούμπας, καλύπτοντας το μονοπάτι και τις γέφυρες για τους πεζούς, αλλά και έκταση στην περιοχή Κυψέλη, στα Πυλαιώτικα.

Σε ποτάμι μετατράπηκε η Βασιλίσσης Όλγας μετά τη νεροποντή που ξεκίνησε από τη νύχτα. Κάτοικοι της περιοχής προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Η προέκταση της Μακρυγιάννη στη Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι όπως βλέπετε στις παρακάτω εικόνες. Το νερό ξεπέρασε το ύψος του πεζοδρομίου μετά από λίγα λεπτά βροχής, ενώ υλικές ζημιές υπέστη και ένα βενζινάδικο της περιοχής.

Μια γυναίκα που έμενε σε ισόγειο σπίτι στη Θεσσαλονίκη, χρειάστηκε να την πάρουν στους ώμους οι δικοί της άνθρωποι για να απεγκλωβιστεί, καθώς το σπίτι της πλημμύρισε. «Την έβαλε ο άντρας μου στους ώμους για να την βγάλουμε από το σπίτι και να την ανεβάσουμε», δήλωσε συγκινημένη στον ΑΝΤ1 η κόρη της.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του meteo για τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας που «χτύπησε» τη Θεσσαλονίκη, καθώς από τις 02:30 έως τις 09:30 καταγράφηκαν 84 χιλιοστά υετού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι 1 χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε 1 λίτρο νερό ανά τετραγωνικό μέτρο ή 1 τόνο νερό ανά στρέμμα. Εν προκειμένω, δηλαδή, έπεσαν 84 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε επτά ώρες!

Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να συνεχιστεί κατά το υπόλοιπο τη ημέρας, ο όγκος του υετού αναμένεται να αυξηθεί. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και σε άλλους σταθμούς της πόλης έως το πρωί του Σαββάτου, όπως για παράδειγμα σε αυτόν της ΔΕΘ (63 χιλιοστά) και της Καλαμαριάς (58 χιλιοστά).

Η κακοκαιρία αναμένεται να «χτυπήσει» και την υπόλοιπη χώρα, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, με βροχές, χαλάζι και κεραυνούς, σύμφωνα με την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού στο newsit.gr.

Από την κακοκαιρία πλημμύρισε και ο δρόμος που οδηγεί σε κέντρο αιμοκάθαρσης, γι’ αυτό και κλήθηκε η πυροσβεστική για να βοηθήσει τουλάχιστον 40 νεφροπαθείς να φτάσουν σε αυτό για να κάνουν αιμοκάθαρση.

Άλλωστε, η πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός από τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς μέχρι τις 7:30 το πρωί δέχτηκε τουλάχιστον 300 κλήσεις για αντιμετώπιση προβλημάτων από την κακοκαιρία, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σε απάντληση υδάτων.

Παράλληλα, ξεχείλισε ρέμα στην Πολίχνη ενώ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Νέαπολης – Συκεών, Σάκης Λαζαρίδης, δήλωσε ότι παρασύρθηκαν 3 αυτοκίνητα και μια μηχανή από τα ορμητικά νερά.

Σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης.

Οπως ανακοίνωση η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), η προαναφερόμενη βλάβη οφείλεται στην ισχυρή βροχόπτωση, που είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν αμμοχάλικα από σκάμματα που διανοίχθηκαν για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Στο σημείο βρίσκονται τεχνικοί και εργάζονται για την αποκατάσταση της υδροδότησης.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις