Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Καιρός: Χιόνια και τσουχτερό κρύο στη Βόρεια Ελλάδα – Πού χρειάζονται αλυσίδες (pics, vid)

Καιρός: Χιόνια και τσουχτερό κρύο στη Βόρεια Ελλάδα – Πού χρειάζονται αλυσίδες (pics, vid)

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας καθώς ο καιρός «δείχνει τα δόντια» και στην Βόρεια Ελλάδα. Εκατοντάδες εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν «ανάψει τις μηχανές τους», ενώ προβλήματα σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη και λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, χιόνια έχουν ήδη δει κάτοικοι της Χαλκιδικής, των Σερρών και των βορείων ορεινών των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας. Επίσης, ελαφριά χιονόπτωση σημειώθηκε και στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, χωρίς, ωστόσο να υπάρξουν προβλήματα.

Δείτε φωτογραφίες:

Click4more: Χιονίζει στο κέντρο της Αθήνας

Στα «λευκά» και η ορεινή Ξάνθη

Χιόνια σημειώθηκαν ξημερώματα Τετάρτης και στην Ξάνθη. Το χιόνι έκανε την εμφάνισή του από νωρίς, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας οικισμοί όπως η Γλαύκη, η Πάχνη, ο Κένταυρος αλλά και τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα πνίγηκαν από το χιόνι. 

Συνεργεία της Περιφέρειας προχώρησαν στον καθαρισμό των δρόμων και την απομάκρυνση του χιονιού, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται απρόσκοπτα. 

Στα λευκά ντύθηκαν αρκετές περιοχές της Θράκης, με το χιόνι να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. 

Δείτε φωτογραφίες:

Προβλήματα και από τους ισχυρούς ανέμους

Ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι λόγω των ισχυρών ανέμων, που φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ, σημειώθηκαν αρκετές πτώσεις δέντρων στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε οχήματα.

Τέντες και πινακίδες στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού έπεσαν στο έδαφος, ενώ κλαδιά δέντρων έχουν σπάσει σε διάφορα σημεία της πόλης και συνεργεία έχουν σπεύσει στις περιοχές αυτές για να τα μαζέψουν. Πλημμύρες δεν έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της χιονόπτωσης που σημειώνεται σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Δείτε φωτογραφίες:

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων στην Εθνική οδό Ελασσόνας – Δεσκάτης – Καλαμπάκας, από το 32ο χλμ. έως το 52ο χλμ., στη Δημοτική οδό Δεσκάτης – Γηλόφου, στο Δημοτικό οδικό δίκτυο της Δεσκάτης, από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και από το 38ο έως 42ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου). Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης – Φλώρινας, καθώς και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας.

Δείτε βίντεο:

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί και στις περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Χαλκιδικής καθώς το έχει ήδη «στρώσει». Ειδικότερα, στον Πολύγυρο και στην Αρναία, έτσι αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται για τη διέλευση των οδηγών από τα παρακάτω σημεία:

  • από το 55 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη)
  • από το 70 έως το 77 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (περιοχή Αρναίας)
  • από το 1 έως το 7 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου
  • επαρχιακή οδός Νεοχωρίου – Βαρβάρας
  • διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο
  • δημοτικά διαμερίσματα Πολυγύρου – Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη – Βάβδου
  • δασική οδός Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά).

Με πληροφορίες από thestival.gr, voria.gr, halkidikinews.gr, xanthinea.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: halkidikinews.gr και xanthinea.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις