Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Κάτω Αχαΐα: Ξεκινά ο γονιδιακός έλεγχος για να πέσει φως στους θανάτους των δύο βρεφών

Κάτω Αχαΐα: Ξεκινά ο γονιδιακός έλεγχος για να πέσει φως στους θανάτους των δύο βρεφών

Η παράξενη και τραγική υπόθεση του θανάτου δυο βρεφών της ίδιας οικογένειας στην Κάτω Αχαΐα μέσα σε ένα χρόνο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών που προσπαθούν να ρίξουν φως στο θέμα και στο πλαίσιο αυτό ξεκινά ο γονιδιακός έλεγχος προκειμένου να βρεθεί κάποια άκρη.

Το τραγικό και περίεργο συμβάν με τον θάνατο των δυο βρεφών οικογένειας από την Κάτω Αχαΐα προκάλεσε χθες εισαγγελική παρέμβαση. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεσης των θανάτων των δυο μικρών κοριτσιών μόλις 20 ημερών και 2 μηνών, μέσα σ’ έναν χρόνο και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί να καταθέσει η μητέρα των παιδιών και άλλοι συγγενείς.

Οι τραγικοί θάνατοι

Το πρώτο κοριτσάκι ήταν μόλις 20 ημερών και πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τον Ιούλιο του 2022. Το δεύτερο βρέφος ήταν δύο μηνών. Έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» μετά από πολυήμερη νοσηλεία.

Το άτυχο βρέφος αντιμετώπισε ένα πρόβλημα σπασμών. Το κοριτσάκι από την Κάτω Αχαΐα μεταφέρθηκε αρχικά στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα. Η κατάστασή του όμως, έδειχνε να επιδεινώνεται και έπειτα από τρεις ημέρες μεταφέρθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα, όπου έχασε τελικά τη ζωή του.

«Με λένε Πισπιρίγκου στα social media»

Η μητέρα των δύο μωρών, η 23χρονη Ειρήνη, μίλησε χθες στην εκπομπή TLIVE στον Alpha και περιέγραψε στην Τατιάνα Στεφανίδου τις τραγικές απώλειες των δυο μωρών της, αλλά και την αντιμετώπιση που είχε από τον κόσμο.

«Το μωρό έκανε περίεργους ήχους. Πήρα κατευθείαν τηλέφωνο τους δικούς μου και μου είπαν ότι πρέπει να καλέσω ασθενοφόρο. Φώναξα μία γυναίκα που έμενε δίπλα στο σπίτι και μου έλεγε ότι το παιδάκι μου φεύγει. Το μωρό κοιμόταν και ξαφνικά άρχισε να κάνει κάποιους ήχους σαν να πνίγεται» ανέφερε η Ειρήνη.

Για το δεύτερο βρέφος η νεαρή μητέρα ανέφερε: «Ήταν όλα φυσιολογικά με αυτό το παιδί, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Λίγο καιρό αφότου γέννησα, το πήγα στο νοσοκομείο. Γυρνούσαν τα μάτια της, σαν λιποθυμικό επεισόδιο. Μόλις πήγε στο νοσοκομείο, μου είπαν ότι ήταν ξανά και πάλι όλα φυσιολογικά. Το είδα εγώ το επεισόδιο με τα μάτια».

 

Η μητέρα των δύο μωρών, η 23χρονη Ειρήνη περιέγραψε και το πως την  αντιμετωπίζει ο κόσμος μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

Η μητέρα των δύο βρεφών στην Αχαΐα, τα οποία πέθαναν σε διάστημα 15 μηνών, ανέφερε ότι δεν σέβονται το πένθος της, αντιθέτως τη βρίζουν και τη λένε «Ρούλα Πισπιρίγκου».

«Με λένε Πισπιρίγκου στα social media» είπε η 23χρονη στην Τατιάνα Στεφανίδου, για να σημειώσει: «Δεν είμαι Πισπιρίγκου»…

«Τώρα βρίζουν εμένα αντί να κοιτάξουν κάτι άλλο. Ούτε χθες σεβάστηκε κανείς κάτι, που κήδεψα τη μικρή. Με ρωτάγανε “τι έγινε και τι έγινε”. Δεν με πήραν να με ρωτήσουν πώς είμαι», είπε χαρακτηριστικά η 23χρονη στον Alpha.

 

Έχασε την αδελφή της με τον ίδιο τρόπο

Τραγική ειρωνεία, είναι ότι η μητέρα των βρεφών ήταν παρούσα όταν έφυγε από τη ζωή η αδελφή της με παρόμοιο τρόπο με τα δικά της μωρά αλλά και στον θάνατο του μωρού μίας φίλης της.

Η 23χρονη μητέρα ήταν μόλις 14 ετών όταν έχασε την αδελφή της. «Νοσηλευόταν στο Αγία Σοφία η αδερφή μου και μετά το εξιτήριο που πήρε, έφυγε».

Σε τηλεοπτικές της δηλώσεις ανέφερε επίσης, ανάμεσα στα άλλα, ότι οι γιατροί δεν γνώριζαν την αιτία των σπασμών. «Είχε ένα σύμπτωμα στο σπίτι. Γύρναγαν τα μάτια της και έκλαιγε. Πήγαμε στο Κέντρο Υγείας Αχαγιάς και το παιδί συνήλθε. Μας είπαν δεν είναι κάτι, είχε σωστούς σφυγμούς, αλλά επειδή ήταν νεογνό μάς έστειλαν στο Καραμανδάνειο».

Οι καταγγελίες

Αποκαλυπτικά για την κατάσταση της οικογένειας ήταν και όλα όσα γνωστοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού». Οπως ανέφερε, το διάστημα 2017-2020 έλαβε ανώνυμες αναφορές για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της. Ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την ένδειξη «Κατεπείγουσα».

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 ο Οργανισμός δέχτηκε κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι φέτος η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας. «Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Χαμόγελο του Παιδιού».

«Η κόρη μου είναι παράξενο παιδί»

Η μητέρα της 23χρονης Ειρήνης μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega σκιαγράφησε την κόρη της και υποστήριξε ότι δεν ξέρει αν η κόρη της έκανε κακό στα ίδια της τα παιδιά.

«Με αυτά που ακούγονται δεν ξέρω πια κι εγώ τι να πιστέψω ως μάνα. Ακούγεται ότι έκανε χρήση ναρκωτικών η Ειρήνη. Πού ξέρω αν δεν έχει πειράξει τα παιδάκια;», είπε η μητέρα της 23χρονης. Για την κόρη της είπε: «Είναι ένα πολύ περίεργο παιδί».

Η γιαγιά των δυο κοριτσιών ζητά να μάθει γιατί επί 1 μήνα κανένας γιατρός από το Αγία Σοφία δεν τους είπε από τι πάθαινε επιληπτικές κρίσεις το 2 μηνών εγγονάκι της.

«Για εμένα μπορεί να υπάρχουν παραλήψεις. Δεν γίνεται 1,5 μήνα, μέσα στο νοσοκομείο να μην βρίσκουν τι έχει, ούτε να το βάζουν εντατική όπως το είχαν στο Καραμανδάνειο εδώ στην Πάτρα, ούτε να υπάρχει τόση σοβαρότητα της κατάστασης ότι πάει δηλαδή, ότι περιμένουμε να πεθάνει και τελικά το παιδί να καταλήγει».

 

Η γιαγιά των βρεφών από την Κάτω Αχαΐα περιέγραψε με δραματικό τρόπο και τα τελευταία δραματικά λεπτά μέσα στο θάλαμο του Αγία Σοφία: «Έκανε ένα ψευτοτρέμουλο γιατί ήταν σαν παράλυτο πράγμα. Ένα πουπούλο σου λέω. Απλά γύρισαν τα μάτια της τούμπα, και αν δεν την ζορίζαμε, το νερό που της έριξε η Ειρήνη δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει το παιδί, όσο το άφηνε δηλαδή, ήταν σαν να μαύριζε».

Για τις σχέσεις που έχει με την κόρη της ανέφερε: «Έχει μπλεχτεί η μητριά της που δεν έχω καλές σχέσεις μαζί της. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αντιδράει έτσι η Ειρήνη. Εμένα μου άφηνε τα παιδιά για να πάει για ένα μεροκάματο, όχι για να ταΐσει εμένα. Εγώ δουλεύω μόνη μου».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις