Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Στα τρία χιλιόμετρα έχουν απλωθεί οι φλόγες στη Σιθωνία! Δύσκολη μάχη με φωτιά και αέρα – video

Στα τρία χιλιόμετρα έχουν απλωθεί οι φλόγες στη Σιθωνία! Δύσκολη μάχη με φωτιά και αέρα – video
ΦΩΤΟ από το halkidikinews

– Ο δυνατός αέρας δυσκολεύει πολύ τις προσπάθειες των πυροσβεστών
– Για την ώρα δεν υπάρχει εντολή εκκένωσης λέει στο newsIT.gr δημοτικός σύμβουλος της περιοχής
– Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο βοηθούν από αέρος τις προσπάθειες κατάσβεσης
– Εικόνες από τις φλόγες που όλο και εξαπλώνονται μαζί με τους φόβους των κατοίκων

Σε εξέλιξη είναι ακόμα η δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σάρτης στη Σιθωνία, που ξέσπασε στις 05.40 τα ξημερώματα.

Στο μέτωπο που εκτείνεται περίπου στα 3 χιλιόμετρα επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρο τμήμα και 4 αεροσκάφη.  Παράλληλα εργάζονται 5 σκαπτικά μηχανήματα και υδροφόρες του Δήμου Σιθωνίας και της Περιφέρειας.

Νωρίτερα, έγινε σύσκεψη του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Κοινότητα της Σάρτης για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Συμμετείχαν ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Σιθωνίας.

Όπως είπε στο newsIT.gr ο δημοτικός σύμβουλος Αβραάμ Σαλπικτίδης: “Ζήτημα εκκένωσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Επιχειρούν 5 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, υπάρχει αέρας, ο οποίος οι προγνώσεις λένε ότι μπορεί να κόψει κατά τις 17:00 το απόγευμα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω δυνάμεις επίγειες και αεροπορικές και μηχανήματα του Δήμου είναι όλοι επί ποδός”.

 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει πίσω το βουνό απ’ τη Σάρπη και για την ώρα, δεν κινδυνεύουν σπίτια.

“Όχι, μέχρι στιγμής όχι. Μέχρι στιγμής αλλά είναι παράξενη η κατάσταση γιατί υπάρχει αυτή τη στιγμή αέρας. Υπάρχει αέρας και δε ξέρουμε τι γίνεται. Τώρα ο αέρας μας δημιουργεί πρόβλημα”.

Ακούστε όλα όσα είπε στο newsIT.gr

Σύμφωνα με τα όσα λέει στο newsIT.gr ο Χαράλαμπος Στεγιάδης – Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας, η φωτιά “είναι από τις 5.30 ώρα το πρωί, ξεκίνησε από το Πλατανίτσι και πηγαίνει προς τη Σάρπη, αυτή τη στιγμή έχει γυρίσει απο τη περιοχή της Σάρπης κοντά στον οικισμό η φωτιά και πηγαίνει προς τη κορυφογραμμή – είναι σε ψηλό σημείο μακριά απ’ τον οικισμό δεν απειλούνται κατοικίες. Υπάρχουν δυνάμεις της πυροσβεστικής Υπηρεσίας – 33 οχήματα μαζί με τα πεζοπόρα τμήματα της. Υπάρχουνε μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει ο Περιφερειάρχης, κ. Τζιτζικώστας, για χωματουργικές εργασίες έτσι ώστε να γίνουνε αντιπυρικές ζώνες καθώς, επίσης, μηχανήματα απ’ το Δήμο Σιθωνίας και μεταβαίνει εκεί ο Περιφερειάρχης 12.15 θα έχουμε το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας στο Κοινοτικό Κατάστημα Σάρπης, παρουσία του Περιφερειάρχη. Υπάρχουν διάφορες μικροεστίες αλλά υπάρχουνε δυνάμεις της Πυροσβεστικής εκεί, υπάρχουνε και 4 canadair”.

Όπως λέει και εκείνος, σπίτια δεν απειλούνται. “Όχι, όχι, όχι. Νωρίς το πρωί γύρω στις 7.30 η ώρα φύσηξε άνεμος ο οποίος έπνεε προς τη περιοχή της Σάρπης, ενημερώθηκαν τοπικά εκεί τα όμορα σπίτια που ήταν προς τη δασική έκταση αλλά απο εκεί και πέρα δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί γύρισε ο άνεμος και είναι ψηλά στο δάσος”.

Η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. “Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα. Η φωτιά καίει δασική έκταση πάνω από τη Σάρτη, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό”  ανέφερε στο halkidikinews o αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έβγαλε η Αστυνομία “παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να ακολουθούν τις οδηγίες – υποδείξεις των αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι για τον παραπάνω λόγο από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, έχει αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς”.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πυροσβεστικής, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην περιοχή Φίλυρο, όπου βρίσκονται και τα παιδικά χωριά SOS…

Πηγή: halkidikinews,

 

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις