Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κορονοϊός: Αυτό είναι το “εργαλείο” που θα αποτυπώνει την πορεία του στην Ελλάδα

CureVac κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ένα υπολογιστικό μοντέλο που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ελέγχει αν τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας λειτουργούν, θα είναι σε λίγες ημέρες διαθέσιμο από το ΑΠΘ.

Το υπολογιστικό μοντέλο είναι της ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ENVELAB του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο GRTimes.gr, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που το δημιούργησε, καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννης, πρόκειται για ένα υπολογιστικό μοντέλο που θα αποτυπώνει πλήρως την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και θα είναι έτοιμο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Το συγκεκριμένο εργαλείο θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μπορεί να έχει μια εκτίμηση των επιπτώσεων, των μέτρων και των σεναρίων για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τον κορονοϊό που εξετάζει και εφαρμόζει, όπως είναι για παράδειγμα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η διεύρυνση των δειγματοληψιών – αναλύσεων και σε μη βαρέως πάσχοντες. Επίσης, θα μπορεί να προβλέψει έγκαιρα και με σχετική ακρίβεια το αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης. Ο ίδιος εξηγεί, ότι ουσιαστικά θα λειτουργήσει σαν «μπούσουλας» που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο με τη βοήθεια που θα προσφέρει.

Επιπλέον, ο κ. καθηγητής επισημαίνει ότι θα μπορέσουν να απαντηθούν και ερωτήματα, όπως πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, με ποιον τρόπο γίνεται η διασπορά του και σε ποιο βαθμό βοηθά η απομόνωση και η εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης του κινδύνου.

Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τις διάφορες πολιτικές κοινωνικής «απόστασης» και απομονωτισμού, αλλά και εκτεταμένων αναλύσεων και επίταξης ερευνητικών εργαστηρίων, που μελετώνται και εφαρμόζονται από την ελληνική αλλά και άλλες κυβερνήσεις, ώστε να γνωρίζουν από πριν τη χρησιμότητά τους.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά του, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι «με το μοντέλο μας έχουμε καταφέρει να πιάσουμε την εξέλιξη του ιού, το έχουμε μάλιστα τεστάρει στα σχετικά πολλά διαθέσιμα δεδομένα της Κίνας, διαπιστώνουμε ότι λειτουργεί πολύ καλά και τώρα το παραμετροποιούμε για τις ελληνικές και ιταλικές συνθήκες». Επισημαίνει πως «υπάρχουν διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, ακόμα και από πόλη σε πόλη, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν και σταθερές, οι οποίες χαρακτηρίζουν τη μεταδοτικότητα και την εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού. Αυτό είναι θετικό για την περίπτωση αυτή, καθώς μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτό που έγινε στην Κίνα, τη Νότιο Κορέα, και όσα συμβαίνουν δυστυχώς ακόμα στην Ιταλία. Αυτό είναι καλό για εμάς, γιατί μας δίνουν την ευκαιρία, να «μάθουμε» από ότι γίνεται σε αυτές τις χώρες».

Σημειώνεται, ότι το εργαλείο βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες που έχουν γίνει για θέματα αλληλεπίδρασης πληθυσμού σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα με επικεφαλής τον κ. Σαρηγιάννη, αξιοποιώντας τη γνώση και τη τεχνογνωσία που διαθέτει, προσπάθησε να το εντάξει και να το εφαρμόσει στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προβλήματος για να είναι αποτελεσματικό.

Πηγή: grtimes

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις