Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Δεν σταματάει η “Ωκεανίς”! Βροχές, χιόνια και αέρας “μαστιγώνουν” τη χώρα

Δεν σταματάει η “Ωκεανίς”! Βροχές, χιόνια και αέρας “μαστιγώνουν” τη χώρα
ΦΩΤΟ από το FlashNews

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κρήτη όπου γκρεμίστηκε ολόκληρη γέφυρα!
Αγωνία για τον άνδρα που ακόμα αγνοείται – Στην Κρήτη βατραχάνθρωποι για τις έρευνες.
Ένας νεκρός στον Χορτιάτη που είχαν χαθεί τα ίχνη του για ώρες.
Στο νησί και ο Σπίρτζης που έπεσε και ο ίδιος “θύμα” της κακοκαιρίας.
Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι – Τι συμβουλεύει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Κρίσεων.

Όση ενημέρωση κι αν υπήρχε για αυτή την κακοκαιρία, είναι αδύνατον να μην εκπλαγεί κάποιος, κοιτάζοντας τις εικόνες από το “χτύπημα” της “Ωκεανίδας” στην Κρήτη.

Και πώς θα μπορούσε να μείνει ψύχραιμος κάποιος, βλέποντας μία γέφυρα που άντεξε τόσα για πάνω από 100 χρόνια, την γέφυρα του Κερίτη, να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μέσα σε μια στιγμή, χτυπημένη από τον καιρό!

Ακολούθησε η γέφυρα στις Βουκολιές που επίσης κατέρρευσε από την κακοκαιρία, αλλά και η γέφυρα του Πλατανιά στην Παλιά Εθνική Οδό στο «Πορτοκάλι»!

Ένας άνθρωπος αγνοείται – Στο “κόκκινο” η αγωνία για την οικογένεια

Ο 61 ετών άνδρας παρασύρθηκε από χείμαρρο. Μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από το σημείο Βατουδιάρης βρέθηκε το αυτοκίνητό του. Δύτες της 3ης ΕΜΑΚ και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ερευνούσαν την περιοχή, χωρίς ωστόσο να βρεθεί ο άνθρωπος. Το θρίλερ είναι ακόμα σε εξέλιξη, μόλις λίγες μέρες μετά το χαμό των τεσσάρων ανθρώπων στη Μεσαρά, που “έσβησαν” μέσα στην κακοκαιρία.

Μάλιστα, όπως είπε απόψε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, έχει πάει στο νησί ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ και με βατραχανθρώπους για να ψάξουν τον αγνοούμενο…

Σύμφωνα με το cretalive, ο αγνοούμενος είναι βιοπαλαιστής και πατέρας 5 παιδιών!

Ένας νεκρός στον Χορτιάτη

Την ίδια ώρα δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις και στην Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε νεκρός ο 60χρονος αγνοούμενος στον Χορτιάτη.

Ο άτυχος 60χρονος, εργαζόταν ως φύλακας σε κεραία ραδιοφωνικού σταθμού στο σημείο. Το αυτοκίνητο του βρέθηκε αρκετά πιο κάτω και δεν αποκλείεται να είχε κολλήσει στο χιόνι και να προσπάθησε να φτάσει πεζός στο φυλάκιο της κεραίας.

Τα αίτια που προκάλεσαν τον θανάτό του ερευνώνται, αλλά πιθανότατα σχετίζονται με το κρύο που αντιμετώπισε.

Η κακοκαιρία άλλαξε τα σχέδια του Σπίρτζη

«Ό,τι ζημιά έχει γίνει θα διορθωθεί» ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης… Νωρίτερα, ο κύριος Σπίρτζης, αντί να προσγειωθεί με το Super Puma στα Χανιά, λόγω κακοκαιρίας προσγειώθηκε στο Ηράκλειο.

Μαζί με τον κ. Σπίρτζη, στην Κρήτη έφτασε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλης που συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ και 9μελές κλιμάκιο, για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν, πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές.

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων.
Απαγορευτικό απόπλου έχουν επίσης οι γραμμές Καβάλα-Πρίνου, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Ρίο-Αντίρριο. Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, μερική εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αύριο, ωστόσο σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο νότιο Αιγαίο αναμένεται να φθάσουν τα 8 με 9 μποφόρ.

 

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων που μπορεί να προκύψουν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κακοκαιρία και την Τρίτη

Και την Τρίτη θα συνεχίσει να πλήττει την χώρα η σφοδρή κακοκαιρία, με την θερμοκρασία να πιάνει “μείον” σε πολλές περιοχές. Σε πολλά σημεία της χώρας θα υπάρξουν βροχοπτώσεις αλλά και χιόνια, συνοδευόμενα από πολύ δυνατούς ανέμους. Δείτε αναλυτικά εδώ την πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, στις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες θα εξασθενίσουν βαθμιαία από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Για το λόγο αυτό οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τις οδηγίες αυτοπροστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι οδηγίες για τους πολίτες

Να αποφεύγουν να διασχίζουν δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Επίσης στις περιοχές αυτές χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, καθώς παρατηρούνται κατολισθητικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά το τελευταίο 12ωρο, δέχθηκε 24 κλήσεις για κοπές δέντρων, 3 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων και 37 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην Περιφέρεια Κρήτης.

Σε όλη την επικράτεια, η Πυροσβεστική δέχθηκε 59 κλήσεις για κοπές δέντρων, 36 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων και 46 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση συμβάντων.

Διακοπές ηλεκτροδότησης

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην Κρήτη, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, με κυριότερη την αδυναμία πρόσβασης σε πολλές περιοχές σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού και υπογραμμίζει ότι τα συνεργεία του βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των βλαβών όταν αποκατασταθεί η πρόσβαση στα σημεία του οδικού δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές.

Πηγή: cretalive, zarpanews, flashnews

Κρήτη Τελευταίες ειδήσεις