Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Καιρός: Εικόνες χάους στην Κρήτη από την κακοκαιρία

Κρήτη Χανιά
Φωτογραφία Eurokinissi

Η Κρήτη στο έλεος της κακοκαιρίας «Ωκεανίς».
Δέντρα έπεσαν σε σπίτια και αυτοκίνητα – Εικόνες απόλυτης καταστροφής.
Κατέρρευσε τμήμα γέφυρας στον Αλικιανό, εκκενώθηκαν δυο σπίτια.
Κλειστά σχολεία, κολυμβητήρια και φροντιστήρια στα Χανιά.
Προειδοποίηση πως τα ακραία φαινόμενα θα συνεχιστούν έως αύριο.

Εικόνες απίστευτης καταστροφής προκαλεί στην Κρήτη, κυρίως στη δυτική πλευρά του νησιού, η κακοκαιρία “Ωκεανίς”. Το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με το meteo.gr, η επέλαση των ακραίων καιρικών φαινομένων θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως αύριο Τρίτη! Κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ, πτώσεις δέντρων στο κέντρο των Χανίων, πλημμύρες στο Φόδελε, κατάρρευση τμήματος γέφυρας στον Αλικιανό και εκκενώσεις σπιτιών συνθέτουν το σκηνικό των δύσκολων ωρών που περνούν οι κάτοικοι της Κρήτης.

Μέσα σ’ όλα αυτά, τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό 61χρονου στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου ο οποίος χάθηκε με το αυτοκίνητό του στα νερά ορμητικού χειμάρρου!

Λόγω των προβλημάτων από την κακοκαιρία δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»

Εικόνες αποκάλυψης

Η κακοκαιρία “Ωκεανίς” θα συνεχίσει να “χτυπά” την Κρήτη, κυρίως το δυτικό τμήμα του νησιού, καθώς όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr τα ισχυρά φαινόμενα (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά) θα συνεχιστούν μέχρι και το πρωί της Τρίτης (26.02.2019). Η δυτική Κρήτη είναι εκείνη που θα δεχτεί πολύ μεγάλα ποσά βροχής και με δεδομένα τα προβλήματα που ήδη έχουν παρατηρηθεί, χρειάζεται και συνίσταται μεγάλη προσοχή σε μετακινήσεις και εργασίες.

Εικόνες απόλυτου χάους εκτυλίχθηκαν περίπου στις 11:30 το μεσημέρι της Δευτέρας (25.02.2019) στο κέντρο των Χανίων. Δέντρα στην οδό Πλουμιδάκη, στο πλάι του Δημοτικού Κήπου των Χανίων, έπεσαν και καταπλάκωσαν αυτοκίνητα! Σύμφωνα με το zarpanews.gr, ο δρόμος έκλεισε ώστε η Πυροσβεστική και υπηρεσίες του δήμου να μπορέσουν να απομακρύνουν τα πεσμένα δέντρα.

Στην οδό Βαλαωρίτου, στο κέντρο της πόλης των Χανίων, άλλο δέντρο έπεσε και έκοψε τα καλώδια τη ΔΕΗ, ρίχνοντάς τα πάνω σε αυτοκίνητα και στο δρόμο σύμφωνα με το flashnews.gr. Σε άλλο σημείο, κολώνα της ΔΕΗ πήρε κλήση και ζητήθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα στην περιοχή! Επίσης, δέντρο έπεσε στο πάρκο της οδού Γιαμπουδάκη!

Κατάρρευση τμήματος γέφυρας έφερε εκκένωση σπιτιών!

Δύσκολη η κατάσταση και στη γέφυρα του Αλικιανού, που για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, υπέστη σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία. Από τα ορμητικά νερά, η γέφυρα υπέστη καθίζηση και ένα της τμήμα έχει καταρρεύσει! Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια συνεργείων από την αντιπεριφέρεια Χανίων, που μεταφέρουν ογκώδεις βράχους ώστε να αλλάξουν τη ροή των νερών και να μην καταρρεύσει η γέφυρα του Κερίτη.

Με απόφαση της αντιπεριφέρειας Χανίων, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης, αποφασίστηκε να εκκενωθούν δυο σπίτια που βρίσκονται στην πλαγιά του βουνού, σε άκρως επικίνδυνο σημείο. Όπως είπε στο flashnews.gr ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, υπάρχει κίνδυνος να κατάρρευσης από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Στο Ορθούνι Χανίων, η Πυροσβεστική κλήθηκε να απομακρύνει από δυο πλημμυρισμένα σπίτια ηλικιωμένους!

Επίσης, η γέφυρα στο Φουρνέ, είναι επίσης σε κακή κατάσταση και η Αντιπεριφέρεια Χανίων, αποφάσισε από τη διασταύρωση της  γέφυρας του Αλικιανού προς Φουρνέ, Φουρνές-Λάκκοι, Φουρνές-Μεσκλά, Φουρνές –Σκινές και Σκινές-Ανατολικό Σέλινο, να διακοπεί η κυκλοφορία, καθώς, οι κατολισθήσεις είναι συνεχείς. Μηχανήματα επιχειρούν προσωρινές διανοίξεις και, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρακαλούνται οι οδηγοί και οι πολίτες να μην παραμερίζουν τις σημάνσεις  που έχουν τοποθετηθεί σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Την ίδια στιγμή, στο Συρίλι του δήμου Πλατανιά, ένα κομμάτι της γέφυρας έχει καταρρεύσει με την διέλευση στο σημείο να έχει απαγορευτεί.

Επιχείρηση με… μπουλντόζα!

Αδιανόητες σκηνές νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας (25.01.2019) στην παλιά εθνική Κισσάμου – Χανίων, κοντά στη γέφυρα των Περιβολίων. Αυτοκίνητο κόλλησε στα νερά που είχαν «φουσκώσει» στο σημείο και επιστρατεύτηκε μπουλντόζα (!) για να το απομακρύνει!

Δείτε το video

Σε άλλο σημείο στην εθνική οδό στο ύψος του Βαμβακόπουλου, εγκλωβίστηκε οδηγός μέσα στο αυτοκίνητό του και χρειάστηκε να επέμβουν διασώστες! Κλειστή είναι και η εθνική στο ρεύμα από τα Χανιά προς το Ρέθυμνο, αφού η στάθμη του νερού στο σημείο είναι πολύ υψηλή.

Οι έντονες βροχοπτώσεις ανάγκασε τις αρχές να αποκλείσουν και την εθνική οδό στο ρεύμα Καστέλι-Χανιά από τον κόμβο Μουρνιών, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας, έχει γίνει διακοπή στο δρόμο Περιβόλια-Θέρισο.

Κλειστά σχολεία, φροντιστήρια και κολυμβητήρια!

Από την κακοκαιρία που πλήττει τα Χανιά έμειναν σήμερα κλειστά τα σχολεία ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ κλειστή παραμένει η Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου Χανίων, δεν λειτουργούν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, το κολυμβητήριο Χανίων καθώς και όλα τα δημοτικά γυμναστήρια.

Ο Δήμος Χανίων με ανακοίνωση του απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην προσεγγίζουν τον δημοτικό κήπο λόγω του υψηλού κινδύνου πτώσης δέντρων, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της έντονης βροχόπτωσης. Παράλληλα καλούνται οι οδηγοί να μην παρκάρουν στις οδούς περιμετρικά του Δημοτικού Κήπου και οι πεζοί να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Λόγω των καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε για την Τετάρτη η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πλατανιά.

Με πληροφορίες από zarpanews.gr, flashnews.gr, cretapost.gr, ekriti.gr

Κρήτη Τελευταίες ειδήσεις