Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Λάρισα: Μειώθηκαν πάνω από 50% οι γεννήσεις τα χρόνια της κρίσης – Τα στοιχεία που προβληματίζουν!

Λάρισα: Μειώθηκαν πάνω από 50% οι γεννήσεις τα χρόνια της κρίσης – Τα στοιχεία που προβληματίζουν!

Μπορεί πλέον να λέμε ότι είμαστε στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση, αλλά οι συνέπειές της φαίνεται πως θα ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία για χρόνια και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές, θα είναι αναστρέψιμες…

Η δεκαετία που πέρασε έφερε πολλές αλλαγές προς το χειρότερο στις ζωές των Λαρισαίων και όλων των Ελλήνων σε οικονομικό επίπεδο. Η κρίση προκάλεσε τη μείωση των εισοδημάτων και ήταν φυσικό επακόλουθο αυτή να επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική ζωή των Λαρισαίων.

Έτσι καταγράφεται μείωση στους θρησκευτικούς γάμους, ενώ αυξήθηκαν τα διαζύγια. Την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν πως όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν τα Σύμφωνα Συμβίωσης όσο περνούν τα χρόνια. Αυτό που φαίνεται να αφήνει όμως βαθιά πληγή στην κοινωνία είναι σίγουρα οι γεννήσεις, οι οποίες εμφάνισαν σημαντική μείωση.

Πάνω από 50% οι μείωση των γεννήσεων την τελευταία 10ετία

Τα στοιχεία που παρατίθενται είναι από το Ληξιαρχείο του Δήμου Λαρισαίων και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά αναφορικά με τις γεννήσεις. Τα νούμερα αφορούν τις γεννήσεις στα δύο κρατικά νοσοκομεία της Λάρισας και της ιδιωτικές κλινικές της πόλης. Φαίνεται πως η κρίση έβαλε τα ζευγάρια σε σκέψη για το εάν και κατά πόσο θα μπορούσαν οικονομικά να μεγαλώσουν ένα παιδί.

Τα νούμερα είναι πραγματικά «γροθιά στο στομάχι», για την κοινωνία αλλά και για το ίδιο το Κράτος. Το 2009 με την έναρξη της κρίσης γεννήθηκαν στη Λάρισα 4.381 παιδιά.

Τα επόμενα χρόνια όμως η κατάσταση με τις γεννήσεις πραγματικά είναι αποκαρδιωτική. Το 2014 είμαστε μέσα στην δίνη. Στη Λάρισα οι γεννήσεις μόλις που ξεπερνούν τις 3.000 (για την ακρίβεια ανέρχονται σε 3.018). Δηλαδή σε πέντε χρόνια είχαμε 1.363 λιγότερες γεννήσεις. Η πτώση όμως δεν σταματά εκεί.

Κι ενώ φαίνεται πως η κατάσταση σταθεροποιείται και κινείται λίγο πάνω από το τις 3.000 γεννήσεις έως και το 2017, τα επόμενα δύο χρόνια έχουν και νέα μείωση. Το 2018 στη Λάρισα γεννήθηκαν 2.902 παιδιά. Είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος δείκτης κατρακυλά κάτω από το όριο των 3.000 γεννήσεων. Το 2019 μέχρι αυτή τη στιγμή, ενώ υπολείπονται δύο μήνες για να κλείσει η χρονιά, οι γεννήσεις ανέρχονται στις 2.307.

Πηγή: larissanet.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις