Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Λέσβος: Οι ξενοδόχοι αρνούνται να φιλοξενήσουν τους ξεπαγιασμένους πρόσφυγες

Λέσβος: Οι ξενοδόχοι αρνούνται να φιλοξενήσουν τους ξεπαγιασμένους πρόσφυγες

Την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων παλεύουν να κρατηθούν όρθιες στο χιονισμένο καταυλισμό της Μόριας η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου συστήνει στα μέλη της να μην προχωρούν σε εκμίσθωση των μονάδων τους στην Ύπατη Αρμοστεία με αποτέλεσμα παιδιά και ευπαθείς ομάδες να κοιμούνται μέχρι και σήμερα στις παγωμένες σκηνές…

Από την αρχή της κακοκαιρίας η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής χτύπησε την πόρτα των ξενοδόχων του νησιού αναζητώντας εναγωνίως κλειστούς χώρους φιλοξενίας για τις οικογένειες των προσφύγων με τους επιχειρηματίες να δίνουν αρνητική απάντηση δηλώνοντας πιστοί στην προ τριμήνου σύσταση της Ένωσης για απαγόρευση της εκμίσθωσης.

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου το τελευταίο διάστημα εχει εκδόσει σχετική σύσταση με την οποία προτρέπει τα μέλη της να μην νοικιάζουν τα ξενοδοχεία τους στην Ύπατη Αρμοστεία για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών με τουριστική μίσθωση αλλα μόνο με αστική καθώς, όπως υποστηρίζει, η κατάσταση στο νησί εχει γίνει ασφυκτική για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Το Newsit επικοινώνησε με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Μυτιλήνης, κ. Περικλή Αντώνιου, ο οποίος κάνει λόγο για ηθική δέσμευση απο τη συγκεκριμένη αποφάση. «Καταλαβαίνουμε το ανθρωπιστικό κομμάτι, ειδικά αυτές τις κρύες ημέρες, αλλα δεσμευόμαστε ηθικά απο αυτή τη σύσταση, δεν μπορούμε να δώσουμε εμεις τη λύση», λέει ο κ. Αντώνιου και αφήνει αιχμές αναφορικά με την καθυστέρηση που επέδειξε η Ύπατη Αρμοστεία ενώ γνώριζε για την επερχόμενη κακοκαιρία.

Πηγές απο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγγέλουν τη στάση των ξενοδόχων της Μυτιλήνης και κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Λέσβο με δεδομένο οτι ο χιονιάς πλήττει για τέταρτη ημέρα το νησί. Οι ξενοδόχοι τήρησαν σκληρή στάση και κατά τη σημερινή διάσκεψη που ειχαν με τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Πάλλη, δηλώνοντας πως επιθυμούν να συνεχιστεί ο διάλογος ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τη φιλοξενία των προσφύγων. Ωστόσο, οι υπευθύνοι των δομών φιλοξενίας προσφύγων του νησιού επισημαίνουν πως κάθε ωρα που χάνεται είναι πολύτιμη και προειδοποιούν οτι αν δεν αρθεί το αδιέξοδο, τουλάχιστον για τις οικογένειες, θα χαθούν ανθρώπινες ζωές απο το πολικό ψύχος που επικρατεί στη Μόρια.

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε