Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Μόρια: 13.000 άστεγοι και εικόνες απόλυτης καταστροφής – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για 4 μήνες

Μόρια: 13.000 άστεγοι και εικόνες απόλυτης καταστροφής – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για 4 μήνες

Μια ανθρωπιστική κρίση που είναι δύσκολο να ελεγχθεί ζει και πάλι η Λέσβος με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά για το πως προκλήθηκε η φωτιά που κατέστρεψε την δομή. Επί τόπου κυβερνητικό κλιμάκιο.

Με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά ακόμα και αυτό της προβοκάτσιας, για την μεγάλη φωτιά στην Μόρια, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε καθώς η δομή έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Λόγω αυτού, μάλιστα, δόθηκε εντολή να ενεργοποιηθεί το δίκτυο πληροφοριών της ΕΥΠ! Στόχος της εντολής αυτής είναι να διερευνηθεί αν υπάρχει υποκίνηση από εξωγενείς παράγοντες για τα όσα έγιναν στη Μόρια.

Επίσης με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας. Η εν λόγω κήρυξη  ισχύει από σήμερα 09-09-2020 και για τέσσερις 4 μήνες.

Click4More Εφιάλτης στην Μόρια! Σε έκτακτη κατάσταση η Λέσβος – Μεταφέρονται ΜΑΤ στο νησί (pics, video)

Πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι έως και αυτή την ώρα χωρίς στέγη και κάποιοι από αυτούς έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό – για τουλάχιστον 35 έλεγαν τα επίσημα στοιχεία. 

Το νησί της Λέσβου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μετά από έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να μεταβεί επί τόπου κυβερνητικό κλιμάκιο κάτι που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης. 

Χιλιάδες πρόσφυγες στον δρόμο 

Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ αναχώρησαν ήδη από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος. Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Περιφερειάρχης στο newsit.gr: Φόβοι για ανεξέλεγκτη διασπορά στη Λέσβο! “Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου”

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης τα κρούσματα του κορονοϊού πρέπει να είναι περισσότερα από 35, αφού η ιχνηλάτηση των ήδη θετικών στον ιό δεν έχει ολοκληρωθεί μέσα στο στρατόπεδο. “Το στρατόπεδο κάηκε σχεδόν ολοσχερώς δεν είναι πλέον χρησιμοποιήσιμο και ο κόσμος είναι στον δρόμο, στα χωράφια, μιλάμε για 12.500 άτομα».

Click4More Μόρια: Οι εικόνες της απόλυτης καταστροφής όπως τις κατέγραψε το Reuters

Και προσθέτει: «Δεν μιλάμε μόνο για 35 άτομα γιατί τα τεστ που γίνονταν δεν είχαν πραγματοποιηθεί όλα, γι αυτό είναι σίγουρο πως έχουμε διασπορά του κορονοϊού σε περισσότερα άτομα. Αυτοί δεν βρίσκονται κάπου συγκεντρωμένοι, με αποτέλεσμα όπως και οι υπόλοιποι, να είναι στα χωράφια και στους δρόμους… άντε να εντοπιστούν».

Είπε ακόμα ότι η φωτιά δεν είναι πλέον το πρόβλημα διότι στο σύνολο της έχει σβήσει άντε να έχουν μείνει κάτι απομεινάρια. «Η αστυνομία έχει κάνει εξαιρετική δουλεία έχει σχεδόν σφραγίσει την πόλη της Μυτιλήνης και όσοι έχουν προσπαθήσει να φτάσουν ως εκεί έχουν αποκλειστεί».

Πως ξεκίνησε η φωτιά 

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν πως όλα ξεκίνησαν με τη γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηριστεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Click4More Μόρια: Το τραγούδι μετανάστη την ώρα της φωτιάς και το… “bye bye” στην κάμερα (Βίντεο)

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό. Μένει να δούμε εάν όλα αυτά ισχύουν η εάν έχει γίνει κάτι άλλο.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την Μυτιλήνη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

 ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου – Θάνος Μακρογαμβράκης

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις