Σάββατο, 13 Απρ.
19oC Αθήνα

Μόρια: Οι πιο σκληρές εικόνες! Απελπισμένοι άνθρωποι κοιμούνται σε νεκροταφείο και δρόμους (Βίντεο)

Μόρια: Οι πιο σκληρές εικόνες! Απελπισμένοι άνθρωποι κοιμούνται σε νεκροταφείο και δρόμους (Βίντεο)

Θλιβερή η κατάσταση στη Μόρια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ. Ο Γολγοθάς προσφύγων και μεταναστών συνεχίζεται. Οι εικόνες από τη Λέσβο προβληματίζουν και πιέζουν για αποφάσεις…

Η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες πρόσφυγες στα όριά τους. Η καταστροφή στη Μόρια, έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη διαβίωσή τους. Οι εικόνες από το νεκροταφείο καθηλώνουν και προβληματίζουν…

Τραγική η κατάσταση στην Μόρια με πρόσφυγες και μετανάστες να κοιμούνται πάνω στον δρόμο και άλλοι ακόμα και μέσα στο νεκροταφείο της περιοχής. Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι σκληρές. Οικογένειες με μικρά παιδιά, άνθρωποι απελπισμένοι και εξαντλημένοι, αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες.

Με τα μπαγκάζια τους δίπλα, δεκάδες άνθρωποι μικρά παιδιά κοιμήθηκαν πάνω στον δρόμο, ακριβώς εκεί από όπου περνούσαν τα αυτοκίνητα, με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά τους. Παράλληλα μία άλλη ομάδα, κοιμόταν ακριβώς δίπλα στο νεκροταφείο της περιοχής.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι αποστάσεις ασφαλείας ήταν αδύνατον να τηρηθούν. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, ήταν πολύ πιθανόν και οι πρόσφυγες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό και αγνοούνται. Η κατάσταση στο νησί είναι δραματική…

Το σχέδιο για τη διαμονή των προσφύγων

Στο λιμάνι του Σιγρίου στη δυτική Λέσβο, 100 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, έδεσε, νωρίς σήμερα το πρωί, το πλοίο «Blue Star Chios» στο οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες στη Μυτιλήνη, θα στεγασθούν 1000 άτομα από τους πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε δρόμους και χωράφια. ‘Αλλοι τόσοι θα στεγασθούν σε αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Μυτιλήνη.

Click4more: Μόρια: Οδοφράγματα, εικόνες ντροπής και φόβος για τον κορονοϊό! Η Λέσβος σε κατάσταση τραγική

Την ίδια ώρα, κάτοικοι της Μόριας με τη συμπαράσταση της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης κατέλαβαν από νωρίς τον πρώτο δρόμο που οδηγεί στις καμένες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ της Μόριας, με στόχο να μην επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτό μηχανημάτων και υποδομών για τον καθαρισμό και την προσωρινή λειτουργία του χώρου ως καταυλισμός. Από την άλλη πλευρά του δρόμου, η πρόσβαση δεν είναι δυνατή αφού εκεί βρίσκονται οι πυρόπληκτοι.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ανέφερε σχετικά πως ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».

Ο δήμαρχος καλεί «όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί το πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας».

“Η Μόρια δεν θα ανοίξει ξανά”

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο πρόεδρος συλλόγου κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων Θανάσης Ψούνος, οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση την δημιουργία του νέου ΚΥΤ και πάλι στην Μόρια.

“Το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης έχει καταστραφεί ολοσχερώς δεν υπάρχει. Αυτή την στιγμή οι κάτοικοι της Μόριας και των χωριών γύρω από το ΚΥΤ έχουν στήσει οδοφράγματα και θα αποτρέψουν μηχανήματα και
μπουλντόζες, ώστε να πάνε να φτιάξουν το κέντρο ξανά από την αρχή στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Οι κάτοικοι έχουν κλείσει τον δρόμο για να μην περάσει τίποτα. Το κέντρο δεν πρέπει να φτιαχτεί ξανά εκεί, θα δώσουμε
μεγάλη μάχη. Για μας η Μόρια έχει κλείσει, δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει ξανά στην συγκεκριμένη τοποθεσία”.

Αναφορικά για την χθεσινή φωτιά που για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έπνιξε στις φλόγες ότι είχε απομείνει από το κέντρο υποδοχής ο Θανάσης Ψούνος αναφέρει:  “Με τις φωτιές χθες το βράδυ αυτό που έκαναν οι μετανάστες ήταν απλά να αποτελειώσουν αυτό που άφησαν στη μέση ένα βράδυ πριν. Οι ώρες ήταν δύσκολες.

Click4more: Θλιβερές εικόνες στη Μόρια! Άνθρωποι κοιμούνται μέσα στο δρόμο

Δυο μέρες το χωριό ολόκληρο είναι αναστατωμένο και όλοι είναι στους δρόμους. Οι μετανάστες αυτή την στιγμή βρίσκονται οι περισσότεροι στο χωριό Παναγιούδα, που είναι λες και είναι υπό κατοχή. Το κέντρο πρέπει να βγει εκτός οικιστικού ιστού αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Δεν γίνεται κάθε βράδυ να ζούμε με την αγωνία αν θα γίνουν επεισόδια, αν θα βάλουν φωτιές, αν θα βγουν οι μετανάστες να κάνουν κάποια πορεία. Αυτή είναι η καθημερινότητα μας εδώ και έξι χρόνια”.

Αγωνία με τους φορείς του κορονοϊού

“Από την στιγμή που ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανέφερε πως το ΚΥΤ θα φτιαχτεί ξανά στη Μόρια, την ίδια ώρα αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις εργασίες διαμόρφωσης, ώστε να τοποθετηθούν οι σκηνές. Με το που είδαν οι μετανάστες τα μηχανήματα άρχισαν να τους πετούν πέτρες και να τους απομάκρυναν, ενώ αμέσως μετά οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή για να διαμαρτυρηθούν.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις