Τετάρτη, 8 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πάτρα: 1,5 χιλιόμετρο κάλυψε η θάλασσα που πλημμύρισε τα πάντα – Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας

Πάτρα: 1,5 χιλιόμετρο κάλυψε η θάλασσα που πλημμύρισε τα πάντα – Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας

Σε ακτίνα 1,5 χλμ με 60 πόντους νερό, εκτείνεται το μέτωπο της μεγάλης πλημμύρας στην Πάτρα, με τις καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους να έχουν σαρώσει την πόλη τις προηγούμενες ώρες και τη θάλασσα να έχει βγει στη στεριά.

Περισσότερα από 60 καταστήματα αλλά και όλα τα σπίτια που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο στην κεντρική οδό έχουν πλημμυρίσει.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η υπηρεσία μέσα σε ένα 24ωρο, έλαβε 21 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων για την παραλία της Πάτρας, 4 κλήσεις για κοπές δέντρων και 2 κλήσεις για απομακρύνσεις από ένα όχημα ΙΧ και από μία κατοικία αντίστοιχα.

Μάλιστα ζευγάρι εγκλωβίστηκε στο Ρίο, ενώ η θάλασσα έβγαλε στη στεριά ακόμα και… φέρι μποτ.

‘‘Η στάθμη της θάλασσας και οι πολύ έντονοι άνεμοι που έφεραν τα νερά έξω είναι τα αίτια για αυτή την μεγάλη πλημμύρα’’ δηλώνει στο newsit.gr, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού-Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης και Δημοτικής Περιουσίας, Μιχάλης Αναστασίου που βρίσκεται στο σημείο με εργαζόμενους του δήμου και τα μηχανήματα.

‘’Οι ισχυροί άνεμοι έφεραν την θάλασσα στην στεριά’’ δηλώνει στο newsit.gr, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος.

Άνεμοι 148 χιλιόμετρα την ώρα – Έρχεται νέα κακοκαιρία

Οι άνεμοι ήταν τόσο έντονοι το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χωρα που, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, έφτασαν ακόμα και τα 148 χλμ/ώρα και συγκεκριμένα στην Παξιμάδα Καρύστου.

Ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει ότι ‘’ξεπέρασαν και τα 130 χλμ/ώρα οι ριπές των νοτιοδυτικών ανέμων στην Πάτρα. Το γεγονός ότι η θάλασσα βγήκε κυριολεκτικά έξω στη στεριά οφείλεται στους πολύ ισχυρούς ανέμους που είχαμε το βράδυ, και επηρέασαν και το Ιόνιο εξαιτίας του χαμηλού βαρομετρικού, είχαμε και χιόνια στην βορειοδυτική Ελλάδα’’

Επισημαίνει επίσης ότι σήμερα καταλαγιάζει το κύμα κακοκαιρίας, ωστόσο επισημαίνει ότι έρχεται νέο την Πέμπτη.

‘’Ουσιαστικά το κύμα διαταραχής της κακοκαιρίας που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη τελειώνει σήμερα, αλλά θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία. Ωστόσο αυτό θα κρατήσει για λίγο. Πρέπει ιδίως οι πληγείσες περιοχές να προσέξουν καθώς την ερχόμενη Πέμπτη έρχεται ένα νέο σύστημα που θα μας επηρεάσει. Και κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο θα δώσει πολλές βροχές με νοτιάδες σε πολλές περιοχές της χώρας. Σίγουρα θα είναι πολύ επιβαρυντικό για τις περιοχές της δυτικής Ελλάδας που σε αυτές έχει βρέξει πολύ αυτές τις ημέρες. Το έδαφος εκεί είναι ήδη κορεσμένο, έχουν φουσκώσει πολύ τα ρέματα.’’

Αναφερόμενος και στους ανεμοστρόβιλους που σημειώθηκαν στην Πρέβεζα, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr αναφέρει ότι ‘’μέσα στις κακοκαιρίες και τις καταιγίδες που έχουμε, δημιουργούνται και φαινόμενα όπως ανεμοστρόβιλοι που είδαμε στην Πρέβεζα. Είναι τοπικά φαινόμενα και πολύ ισχυρά.’’.

ΑΝΝΑ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΤΣΟΥΤΣΑ/με εικόνες από: tempo24.news

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις