Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Σάμος: Τρία χρόνια μετά τον σεισμό δεν έχει επισκευαστεί το μεγαλύτερο δημοτικό σχολείο

Σάμος: Τρία χρόνια μετά τον σεισμό δεν έχει επισκευαστεί το μεγαλύτερο δημοτικό σχολείο

Η Σάμος βλέπει τα χρόνια να περνούν χωρίς να επουλώνονται οι πληγές που άνοιξε ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ. Νέες κραυγές απελπισίας στο νησί…

Τρία και πλέον χρόνια μετά το σεισμό στη Σάμο, ο οποίος άφησε πίσω του μεγάλα προβλήματα, φαίνεται πως η αποκατάσταση των ζημιών προχωρά με αργούς ρυθμούς. «Θύμα» του σεισμού και η «Πορφυριάδα Σχολή», με τις εργασίες αποκατάστασης στο κτίριο να μην έχουν ολοκληρωθεί.

«Μετά από τρία χρόνια είναι αυτή η κατάσταση, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από όλους τους συλλόγους και με τον δήμο, να γίνει γρήγορα η αποκατάσταση, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ», λέει, μιλώντας στο Mega η πρόεδρος των γονέων και κηδεμόνων στην «Πορφυριάδα Σχολή», Μαρία Σκαναβή.

«Είναι επικίνδυνο αυτό, γιατί αν γίνει κάποιος σεισμός δεν ξέρουμε πόσο σταθερά είναι αυτά. Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να λειτουργήσουμε κάπως πιο σωστά. Από τότε που έγινε το σχολείο υπήρχαν προβλήματα. Εγώ έχω από πίσω μου 231 παιδιά. Είναι το μεγαλύτερο σχολείο που υπάρχει στη Σάμο και είμαστε σε αυτήν την κατάσταση μετά από τρία χρόνια. Ας γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες».

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 19 χιλιόμετρα βορείως της Σάμου, στον κόλπο της Εφέσου, ενώ το μέγεθός του ήταν 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (το USGS αναφέρει ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,0) και έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της δυτικής Τουρκίας.

Σκοτώθηκαν 114 άνθρωποι στην Τουρκία και 2 στη Σάμο. Σύμφωνα με την κλίμακα Μερκάλι, ο σεισμός κατατάσσεται επίσημα στο επίπεδο VIII (8 με μέγιστο το 12), δηλαδή «καταστροφικός». Λίγα λεπτά αργότερα, συνεπεία του σεισμού προκλήθηκε τσουνάμι, που έπληξε τόσο τη Σάμο και παρακείμενα νησιά όσο και την περιοχή της Σμύρνης.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις