Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Σπιτόφιδα αναστάτωσαν νηπιαγωγείο στον Λαγκαδά – Έβαλε προσωρινά λουκέτο

Σπιτόφιδα αναστάτωσαν νηπιαγωγείο στον Λαγκαδά – Έβαλε προσωρινά λουκέτο

Αναστάτωση προκλήθηκε για ακόμα μία φορά στο νηπιαγωγείο στο Βασιλούδι του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα εντοπίστηκαν φίδια, και συγκεκριμένα σπιτόφιδα σε χώρους του σχολείου!

Οι φωτογραφίες του newsit.gr δείχνουν τρία από τα σπιτόφιδα που βρήκαν οι εργάτες μέσα στον χώρο του νηπιαγωγείου του Δήμου Λαγκαδά. Η Πυροσβεστική κάλεσε τον εθελοντή κέντρου διάσωσης και ιδρυτικό μέλος του κέντρου περίθαλψης αγρίων ζώων, Στέλιο Γερονυμάκη, ο οποίος αναφέρει μιλώντας στο newsit.gr:

«Εγώ κλήθηκα μέσω της Πυροσβεστικής και στις 23 του Σεπτέμβρη και πήγα, όπου και βρήκα ένα ζωντανό φιδάκι, ένα σπιτόφιδο. Ήταν κολλημένο σε κάτι χαρτοταινίες, εργάτες είχαν κλείσει κάτι ξύλα που θα έβαζαν στο σχολείο με χαρτοταινία και ήταν μικρό φίδι – γύρω στα 40 εκατοστά – και είχε κολλήσει στην ταινία και δεν μπορούσε να φύγει».

Απεγκλωβισμός με… baby oil

Η διαδικασία για τον κ. Γερονυμάκη ήταν απλή λέγοντας, «όταν πήγα, το απεγκλώβισα με το – γνωστό σε όλους – baby oil γιατί είναι άριστος διαλύτης της κόλλας και παράλληλα δεν είναι τοξικό για το ζώο. Μετά το πήρα από το σχολείο και το γύρισα σχεδόν δύο χιλιόμετρα μακριά στη φύση. Στο σχολείο οι εργάτες έκαναν κάτι επισκευές και είχαν βάλει τα ξύλα για να τα τοποθετήσουν στο κτίριο. Αυτά τα ξύλα ήταν μέσα στο σχολείο και τα είχαν κολλήσει με χαρτοταινία. Αυτό λογικά πήγε να περάσει μέσα από τα ξύλα και κόλλησε. Οι εργάτες μού είπαν ότι όταν είχαν βρει άλλα δύο – τρία φίδια και φοβήθηκαν ότι ήταν οχιές και τα σκότωσαν. Αλλά τους πήγα πολύ κοντά το φιδάκι που βρήκα, για να τους δείξω ότι δεν είναι οχιά και να τους εξηγήσω ότι δεν αποτελούν κίνδυνο ούτε για τα παιδιά, ούτε σε καμία περίπτωση για κανέναν άνθρωπο».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του κέντρου διάσωσης άγριων ζώων, «αύριο (σ.σ. 06.10.2022), θα βρίσκεται στο σημείο ειδικός βιολόγος – ερπετολόγος και θα κάνει μία έρευνα. Γενικά δεν βλέπουμε μεγάλους πληθυσμούς με σπιτόφιδα. Τα ερπετά δεν κάνουν αποικίες, οπότε για να βρεθεί μεγάλο νούμερο φιδιών σημαίνει ότι η περιοχή είναι “καλή” γι’ αυτό το είδος».

Επισημαίνει δε ότι «κάθε χρόνο κάποιο συγκεκριμένο είδος έχει αύξηση, κάποιο άλλο έχει μείωση, είναι η ισορροπία της φύσης. Επιπλέον παίζει ρόλο και η περισσότερη ενημέρωση που έχουμε τώρα μέσω του internet. Ο κόσμος έχει ενημερωθεί περισσότερο. Απλά παλιά τα σκοτώνανε και τα πετούσανε».

«Έχουμε 70 είδη ερπετών στην Ελλάδα» 

Ο Στέλιος Γερονυμάκης εξηγεί μιλώντας στο newsit.gr ότι «δεν είναι επικίνδυνα τα συγκεκριμένα φιδάκια. Εβδομήντα είδη ερπετών έχουμε στην Ελλάδα, μόνο η οχιά είναι άκρως επικίνδυνη, όλα τα υπόλοιπα είναι άκακα. Και αυτά που έχουν δηλητήριο – πλην της οχιάς – είναι πολύ ασθενέστερο από ένα τσίμπημα μέλισσας. Το Βασιλούδι είναι εξοχή, είναι περιοχή που από κάτω ακριβώς έχει την λίμνη και από πάνω το βουνό και είναι φυσιολογικά να ζουν εκεί τέτοια είδη».

Μετά τα δύο περιστατικά με τα φίδια που βρέθηκαν μέσα στο νηπιαγωγείο, αποτέλεσμα ήταν να αναστείλει τη λειτουργία του προσωρινά το σχολείο, ενώ γίνονται σκέψεις ακόμα και για να μεταστεγαστεί σε κάποιο άλλο κτίριο, όπως ζητάνε επιτακτικά οι γονείς των μικρών μαθητών. Ο κ. Γερονυμάκης αναφέρει, μιλώντας στο newsit.gr «θεωρώ υπερβολή να ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου ακόμα και να αλλάξουν κτίριο γιατί είναι ένα χωριό που έχει γύρω – γύρω νερό και βουνό».

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης – Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις