Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα: Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα: Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα
Φωτογραφία αρχείου

Συναγερμός έχει σημάνει σε πέντε συνοριακές Περιφερειακές Ενότητες, μετά την γνωστοποίηση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κεντρικής Μακεδονίας, για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρουν οι αρχές της ΠΚΜ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν «ενώ σε έναν χρόνο στη γειτονική χώρα είχαν εντοπιστεί έξι εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 298 σε αγριόχοιρους, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του 2022 παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στις εστίες θηρευμένων αγριόχοιρων και εντοπίστηκαν 107 εστίες σε αγριόχοιρους».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα grtimes, αυτή η κατάσταση οδηγεί στη λήψη μέτρων ιδιαίτερα στην περιοχή που εκτείνεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (σε τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Σερρών, Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης και Έβρου), ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία και στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα.

Είμαστε όλοι σε επιφυλακή

Μιλώντας στο grtimes, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Σπυρίδων Κρήτας, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι άπαντες στα σύνορα και ειδικά τα χοιροστάσια βρίσκονται σε επιφυλακή. «Φροντίζουμε να ενημερώνουμε όλους όσοι χρειάζεται και ειδικότερα τα χοιροστάσια της περιοχής. Καλό είναι πάντως όσοι διαθέτουν τέτοιους χώρους να φτιάξουν μια πολύ καλή περίφραξη στο ύψος του ενάμιση μέτρου που θα είναι δύσκολα προσβάσιμο από ελεύθερους αγριόχοιρους. Όπως είναι γνωστό, τα συγκεκριμένα ζώα προκειμένου να βρουν τροφή μπορούν να σκάψουν σε βάθος και να παραβιάσουν έναν πλέγμα εάν αυτό δεν είναι ανθεκτικό».

Τι είναι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπενθυμίζει ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την κερδοφορία της κτηνοτροφίας, διαταράσσοντας τις μετακινήσεις φορτίων των εν λόγω ζώων και των προϊόντων τους εντός της Ένωσης και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις