Τρίτη, 7 Μαΐ
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ένας τραυματίας και 8 προσαγωγές μετά την αιματηρή συμπλοκή στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Ένας τραυματίας και 8 προσαγωγές μετά την αιματηρή συμπλοκή στο ΑΠΘ

Ένας τραυματισμός και οκτώ προσαγωγές είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της αιματηρής συμπλοκής που σημειώθηκε στο ΑΠΘ.

Η συμπλοκή σημειώθηκε στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ λίγο μετά τις 10 το βράδυ όταν και αναφέρθηκαν πυροβολισμοί στο σημείο και σήμανε αμέσως συναγερμός στην αστυνομία.

 

Ο τραυματίας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τραυματίας υποβάλλεται σε  χειρουργείο στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”, ενώ, κατά πληροφορίες φέρει τραύμα στα πόδια από πυροβόλο όπλο. Είναι 23χρονος γεννημένος στη Γεωργία ενώ στο παρελθόν έχει απασχολήσει τις αρχές για ληστείες και υποθέσεις ναρκωτικών.

Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο άνδρας έφτασε στο νοσηλευτικό ίδρυμα συνοδεία άλλων ατόμων και μόλις τον άφησαν στο σημείο επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και επιχείρησαν να διαφύγουν.

Το όχημά τους όμως ακινητοποιήθηκε από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή και προσήγαγαν τους επιβαίνοντες. Προσαγωγές υπόπτων έγιναν και κοντά στο σημείο των πυροβολισμών.

Όλοι οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο και εξετάζεται η εμπλοκή τους στο επεισόδιο, τα αίτια του οποίου ερευνώνται.

Τι δηλώνει ο πρύτανης

Στο σημείο της συμπλοκής με πυροβολισμούς, που σημειώθηκε στην είσοδο του ΑΠΘ προς την Πλατεία Χημείου, μετέβη ο πρύτανης του Αριστοτελείου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και ενημερώθηκε για τις αστυνομικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμπλοκή έγινε μεταξύ ομάδων ατόμων, που δεν έχουν καμία σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και αποδίδεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτή την ώρα η αστυνομία συλλέγει στοιχεία από τον χώρο, ενώ ήδη έχει προσαγάγει επτά άτομα.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε πως άτομα που συμμετείχαν στο επεισόδιο επιχείρησαν να εισέλθουν με αυτοκίνητο στο campus και να παραβιάσουν την κεντρική μπάρα ελέγχου της εισόδου στον κεντρικό δρόμο της πανεπιστημιούπολης από την Εγνατία μέχρι την Αγίου Δημητρίου, αλλά η ιδιωτική υπηρεσία ασφάλειας του ΑΠΘ τους απέτρεψε.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στη συμπλοκή εισήλθαν μέσω μικρής πόρτας εισόδου του πανεπιστημίου επί της οδού Εθνικής Αμύνης, η οποία παραμένει ανοιχτή, καθώς βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

«Ενημερώθηκα για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Προφανώς το περιστατικό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πανεπιστήμιο. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό σε τέτοια αποτρόπαια περιστατικά να υπάρχει άμεση κινητοποίηση και δράση των αρμόδιων αρχών, όπως και έγινε. Η εγκληματικότητα στο ΑΠΘ διώκεται όπως και σε κάθε γειτονιά της πόλης και κάθε απόπειρα εγκληματικής ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει της», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Για πάρα πολλά χρόνια, εγκληματικά στοιχεία αναζητούσαν καταφύγιο μέσα στο campus του πανεπιστημίου, έχοντας τη βεβαιότητα ότι μπορούσαν να δρουν ανενόχλητα, εκμεταλλευόμενα το αχανές της έκτασης και ένα άτυπο “άβατο”, που επέβαλε ο εκφυλισμός της έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου.

Αυτό άλλαξε, όμως, κάθε μέρα οφείλουμε να το περιφρουρούμε και να μην εφησυχάζουμε. Οι δημόσιες αρχές ασκούν στο ΑΠΘ όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Στο ΑΠΘ ο νόμος του 4623/2019, όπως και κάθε νόμος εφαρμόζεται και τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη», επισήμανε ο κ.Παπαϊωάννου.

Τουλάχιστον 7 πυροβολισμοί λέει αυτόπτης μάρτυρας

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στη Voria.gr ότι άκουσε να πέφτουν μέσα στο campus του ΑΠΘ, στο ύψος της πλατείας Χημείου, τουλάχιστον πέντε πυροβολισμοί.

Αμέσως μετά είδε αρκετά άτομα να βγαίνουν τρέχοντας από τον χώρο του πανεπιστημίου, ενώ στη συνέχεια παρατήρησε άλλα δύο άνδρες να εξέρχονται, με τον έναν, ο οποίος κούτσαινε έχοντας αίματα πάνω του, να υποβαστάζεται από τον άλλον.

 

Άγγελος Λαμπίδης

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις