Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η απολογία του αστυνομικού – Αναβρασμός στα δικαστήρια με δεκάδες Ρομά

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η απολογία του αστυνομικού – Αναβρασμός στα δικαστήρια με δεκάδες Ρομά

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός ολοκλήρωσε την απολογία του και πλέον περιμένει να μάθει αν θα προφυλακιστεί. Δεκάδες Ρομά παραμένουν έξω από τα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια…

Εν αναμονή της απόφασης για την προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενου αστυνομικού, δεκάδες Ρομά παραμένουν έξω από το δικαστικό μέγαρο στη Θεσσαλονίκη, όπου νωρίτερα φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και έκαψαν συμβολικά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ. Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει τον ανήλικο στην καταδίωξη και ότι πυροβόλησε όταν έκρινε πως κινδύνευαν συνάδελφοί του. Οι ισχυρισμοί του, προκαλούν από την πρώτη στιγμή την οργή Ρομά σε ολόκληρη τη χώρα.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00 η απολογία του αστυνομικού που κατηγορείται για τον πυροβολισμό στο κεφάλι του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, με δεκάδες Ρομά να πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από στο Δικαστικό Μέγαρο της συμπρωτεύουσας.

Έξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί Ρομά από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν την προφυλάκιση του αστυνομικού και απαιτούν δικαιοσύνη, ενώ καίνε χαρτονομίσματα. Κάποιοι από αυτούς κρατούν φωτογραφίες του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος συνεχίζει να δίνει τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

Γύρω από τα δικαστήρια υπάρχει απαγόρευση στάθμευσης, ενώ έντονη είναι η αστυνομική παρουσία με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Κλειστή για τα οχήματα θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα η οδός 26ης Οκτωβρίου, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.

Ο κατηγορούμενος πέρασε λίγο πριν από τις 09.00 το πρωί το κατώφλι του γραφείου του α’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, όπου καλείται να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταλογίζει η δικογραφία. Διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).

Η βασική υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου αστυνομικού είναι ότι ενήργησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που – όπως υποστηρίζει – διέτρεχαν οι προπορευόμενοι συνάδελφοί του όταν ο ανήλικος οδηγός επιχείρησε να τους εμβολίσει με το αγροτικό του αυτοκίνητο.

Όσον αφορά στους πυροβολισμούς, ισχυρίζεται ότι στόχευσε χαμηλά προς τα ελαστικά, κι όχι προς το μέρος του οδηγού. Μετά το πέρας της απολογίας, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την ποινική του μεταχείριση.

Στο πλευρό του βρέθηκαν δικυκλιστές αστυνομικοί (με πολιτικά) που βρέθηκαν έξω από το γραφείο του ανακριτή για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί ομάδες Ρομά που διαμαρτύρονται για την αιματηρή καταδίωξη, ενώ κάλεσμα απηύθυναν και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις