Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Πρώην φοιτήτρια ξεσπάει στην κάμερα για τον καθηγητή του ΑΠΘ – «Θυμάμαι ακόμα τη σεξουαλική παρενόχληση» (video)

Θεσσαλονίκη: Πρώην φοιτήτρια ξεσπάει στην κάμερα για τον καθηγητή του ΑΠΘ – «Θυμάμαι ακόμα τη σεξουαλική παρενόχληση» (video)

Οι καταγγελίες για τη δράση του καθηγητή στο ΑΠΘ παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Στόματα που έμεναν κλειστά αρχίζουν να ανοίγουν…

Η Λίνα Τσαλταμπάση, πρώην φοιτήτρια Γεωλογικού στο ΑΠΘ περιγράφει σκέψεις και συναισθήματα. Οι καταγγελίες για τον καθηγητή και η εισαγγελική παρέμβαση στην υπόθεση, επανέφεραν στο μυαλό της στιγμές, που όπως λέει δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. 

«Αυτό είναι ένα απόστημα που κρατάει 30 χρόνια. Η πρώτη καταγγελία για τον συγκεκριμένο καθηγητή ήταν το 1984. Πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται με την παθογένεια της κοινωνίας μας καθώς επί 35 χρόνια το πρόβλημα ήταν κάτω από το χαλί.» 

«Είναι πραγματικότητα και θα καταθέσω όσα ξέρω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας. Όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο επί 30 χρόνια, υπάρχουν περισσότερες από 100 καταγγέλλουσες εδώ δεν μιλάμε για ένα κίνημα εκδίκησης αλλά για κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης.» 

«Βρήκα από αδιαφορία μέχρι… έλα άστο μην το πολυσυζητάμε. Δεν άφησα πολλά περιθώρια. Δεν είχα και αυτού του είδους τις επιπλοκές. Η συγκεκριμένη κοπέλα που έκανε την αρχική καταγγελία, ανέφερε ότι 23 χρόνια ταλαιπωρούνταν. Από τα 900 σχόλια κάτω από την ανάρτηση δεν υπήρχε ούτε ένας που ρώτησε ποιος είναι. Όλοι κατάλαβαν αμέσως ποιος είναι ο καθηγητής.»

Εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του Ιδρύματος. Οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την αποκάλυψη για την προσωπική εμπειρία που βίωσε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Με βάση δημοσιεύματα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό. Οι καταγγελλόμενες πράξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει.

Την εισαγγελική παρέμβαση είχε ζητήσει και ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις