Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Θράκη: Το έργο των 235.000 ευρώ και οι εικόνες που έφερε η κακοκαιρία – Πλημμύρισε η μονή της Παναγίας Φανερωμένης [pics]

Θράκη: Το έργο των 235.000 ευρώ και οι εικόνες που έφερε η κακοκαιρία – Πλημμύρισε η μονή της Παναγίας Φανερωμένης [pics]

Το αντιπλημμυρικό έργο ύψους 235.000 ευρώ που εκτελέστηκε για την προστασία της μονής Παναγίας Φανερωμένης, δεν κατάφερε να αποσοβήσει τα πλημμυρικά φαινόμενα. Από το βράδυ…

της Τρίτης 27 Νοεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η βροχόπτωση, τα νερά μπήκαν και στον χώρο της Mονής και μόνο το πρωί της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου με το πρώτο φως της ημέρας η κατάσταση κάπως εξομαλύνθηκε. Οι εκτάσεις γύρω από τη Mονή παρέμεναν όμως πλημμυρισμένες.

Η στάθμη στον ποταμό Τραύο ήταν στο όριο και τα νερά που κατέβαιναν προς το ποτάμι, έβρισκαν δίοδο προς τις γύρω περιοχές. Στον Τραύο πρόσφατα εκτελέστηκαν κάποιες εργασίες κοπής δένδρων από την κοίτη, όμως το γεγονός ότι δεν έχει καθαριστεί η κοίτη εδώ και πολλά χρόνια έχει σαν συνέπεια το ποτάμι να δίνει πλημμύρες μετά από έντονες βροχές όπως η προχθεσινή.

Τρία θηροφράγματα έχουν τοποθετηθεί στον ποταμό Τραύο εκ των οποίων όμως μόνο το ένα λειτούργησε, καθώς από τα άλλα δύο εκλάπησαν οι μηχανισμοί ανύψωσης. Δεν έγινε γνωστό πότε έγινε η κλοπή, το σίγουρο όμως είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν φρόντισαν για τη λειτουργία των θηροφραγμάτων με βάση τα μετεωρολογικά δελτία της ΕΜΥ που έδειχναν έντονες βροχοπτώσεις στο νομό αυτές τις μέρες.

Το νερό από τον ποταμό Τραύο διοχετεύτηκε προς το καινούργιο κανάλι που δημιουργήθηκε δίπλα στη μονή Παναγίας Φανερωμένης και εκτονώθηκε κάπως, χωρίς φυσικά να λείψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Οι εικόνες μετά τις πλημμύρες

Ένα ποτάμι που δεν καθαρίζεται διαχρονικά, αλλά και ένα σημείο δυτικά της μονής που επίσης κρατάει νερά και δεν μπορεί να τα διώξει, αλλά τα κατευθύνει στο εσωτερικό του μοναστηρίου, δείχνουν ότι το σημείο παραμένει προβληματικό.

Πηγή: xronos.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις