Τρίτη, 5 Μαρ.
16oC Αθήνα

Χαλκιδική: Χωρίς γιατρό 4.200 κάτοικοι στην Ελλάδα του 2020! Στο νοσοκομείο με αγροτικό

Χαλκιδική: Χωρίς γιατρό 4.200 κάτοικοι στην Ελλάδα του 2020! Στο νοσοκομείο με αγροτικό

Πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο μόνο στα χαρτιά διαθέτει εδώ και 17 χρόνια περίπου ο οικισμός της Συκιάς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, αφού η ιατρική μονάδα που κανονικά εξυπηρετεί πάνω από 4.000 κατοίκους λειτουργεί εκ περιτροπής για κάποιες ώρες με «επισκέπτες» αγροτικούς γιατρούς, χωρίς γιατρούς ειδικοτήτων, νοσηλεύτριες και μαίες…

Αν και έχει αναβαθμιστεί από το 2003 για να εξυπηρετεί μια περιοχή από τη Σάρτη έως το Αζάπικο, το ιατρείο λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς γιατρούς. Και αυτό γιατί οι οργανικές θέσεις των τριών παθολόγων και του ενός παιδιάτρου παραμένουν κενές, ενώ οι αγροτικοί γιατροί που προβλέπεται να στελεχώνουν τη μονάδα ουσιαστικά πηγαινοέρχονται από το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου.

Κάτι τέτοιο σημαίνει αυτόματα ότι το ιατρείο λειτουργεί συνολικά τρεις ημέρες μέσα στην εβδομάδα, ενώ περίπου 4.200 κατοίκοι νιώθουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να… αρρωστήσουν.

Σε περίπτωση που κάτοικος της συγκεκριμένης περιοχής χρειαστεί ιατρική περίθαλψη, θα πρέπει για πρωτοβάθμια φροντίδα να απευθυνθεί στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου που αφενός απέχει 60 χλμ και αφετέρου συνδέεται με έναν κακό δρόμο που δεν φωτίζεται τα βράδια.

«Ο αγροτικός γιατρός που κανονικά προβλέπεται να έχει 24ωρη βάρδια, απλά πηγαίνει για κάποιες ώρες και ουσιαστικά έχει ένα βουνό υποχρεώσεις. Από εξέταση ασθενών μέχρι συνταγογράφηση φαρμάκων», εξηγεί ο δήμαρχος Σιθωνίας Πάρης Ντέμπλας.

Την ώρα που οι οικισμοί της Συκιάς, της Σάρτης και της Τορώνης αντιμετωπίζουν την έλλειψη γιατρών στην περιοχή που ζουν πάνω από 4.000 κάτοικοι τον χειμώνα και πολλαπλάσιοι το καλοκαίρι, ο φόβος για το κίνδυνο ανθρώπινων ζωών μεγαλώνει με τη σκέψη και μόνο ότι δεν υπάρχει ούτε ένας ιδιώτης γιατρός.

Παράλληλα, ενώ στο ιατρείο προβλέπεται θέση παιδιάτρου, αυτή παραμένει κενή όταν στην ευρύτερη περιοχή υπολογίζεται ότι διαβιούν περίπου 500 παιδιά, οι γονείς των οποίων υποχρεώνονται να κάνουν πραγματικό ταξίδι για να μπορέσουν να επισκεφθούν παιδίατρο.

«Για να φτάσει ασθενοφόρο στην περιοχή μπορεί να χρειαστεί έως και μιάμιση ώρα, ενώ υπενθυμίζουμε ότι το νοσοκομείο του Πολυγύρου απέχει 100 χλμ. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει κάποιο πολύ επείγον περιστατικό», επισημαίνει ο κ. Ντέμπλας.

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που όταν κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά ασθενή σε νοσοκομείο, επιστρατεύονται από ΙΧ μέχρι και αγροτικά φορτηγάκια, ώστε να μη χαθεί χρόνος.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το πολυδύναμο ιατρείο πάσχει πλέον και από έλλειψη νοσηλεύτριας, αφού αυτή που ήταν τοποθετημένη εκεί συνταξιοδοτήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας, οι τραγικές ελλείψεις στην υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής «οφείλονται σε άνωθεν παρεμβάσεις, ώστε αγροτικοί γιατροί, πόσω δε μάλλον γιατροί ειδικοτήτων, να μην τοποθετηθούν σε ένα απομακρυσμένο σημείο όπως η Συκιά, αλλά να υπηρετούν είτε στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου, είτε ακόμα και στο νοσοκομείο Πολυγύρου.

Πηγή: voria.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πύργος: Λιποθύμησε από την πείνα μαθήτρια Γυμνασίου! Η επιστολή του πατέρα της ανήλικης

Πάτρα: Δολοφονία σε συνεργείο αυτοκινήτων! Καυγάς, κυνήγι και πυροβολισμοί ανάμεσα στα αυτοκίνητα [pics]

Ίμια: Έτσι είναι σήμερα ο βοσκός που πήγαινε τα ζώα του στις βραχονησίδες! Το μεγάλο του παράπονο [pic]

Ηράκλειο: Άφωνοι από τα ροζ ενθύμια των διαρρηκτών! Άνοιξαν τη βαλίτσα τους και έπαθαν πλάκα [pic]

Βόλος: Εξελίξεις πίσω από την εξαφάνιση θρίλερ της Μαριάννας Κοντούλη! Τι έδειξαν οι εκσκαφές σε ξωκκλήσι

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις