Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Νάξος, το μοναδικό μαργαριτάρι των Κυκλάδων

Νάξος, το μοναδικό μαργαριτάρι των Κυκλάδων

Τι να πει κάποιος για αυτό το νησί του ήλιου, την Νάξο, αυτό το μαργαριτάρι που στέκει αιώνες τώρα, προκλητικά όμορφο, προκλητικά αναπάντεχο και μυστηριακό;  

Η Νάξος είναι ένα πραγματικό καλειδοσκόπιο, μια αγκαλιά ομορφιάς που συμπυκνώνει όλα όσα αγαπάμε στις Κυκλάδες, είναι άλλωστε το μεγαλύτερο από αυτά τα στολίδια. Και σαν να μην έφτανε η δική της ωραιότητα, η Νάξος είναι το τέλειο ορμητήριο για να κάνει ο ταξιδιώτης hopping island στον παράδεισο των Μικρών Κυκλάδων, να βρεθεί στην Ηρακλειά, την Σχοινούσα, τα Κουφονήσια και την Δονούσα, ανακαλύπτοντας σε κάθε βήμα και σε κάθε κύμα μια νέα απόλαυση!

Ένας πολιτισμός που φέρνει δέος

Αν μιλάμε για την Νάξο, όπως και για όλες τις Κυκλάδες βέβαια, μιλάμε για τον πιο χαριτωμένο, εμβληματικό, φωτεινό και περίπλοκο πολιτισμό που εμφανίστηκε στην γη μέχρι τώρα. Η περίφημη Πορτάρα της Νάξου, το σήμα κατατεθέν της, είναι μία μόνον από τις πολύτιμες αρχαιότητες του νησιού. Το αρχαίο υδραγωγείο, το Ιερό του Απόλλωνα και της Δήμητρας, το αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα, από όπου έβγαινε το πολύτιμο ιριδίζον μάρμαρο, κατάλληλο για θεούς, η μυκηναϊκή πρωτεύουσα της Γρόττας, η Σήραγγα του Υδραγωγείου στην Μπαρού, το ιερό του Διονύσου στα Ύρια είναι λίγα μόνον από τα αξιοθέατα της Νάξου. Στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Απάνω Κάστρου ο ταξιδιώτης θα βρεθεί στην νεκρόπολη της Γεωμετρικής Εποχής, ενώ η οχυρωμένη νεολιθική ακρόπολη στον Πάνορμο είναι μοναδική για τον αιγαιακό χώρο. Το αρχαίο ιερό στις πηγές του Φλεριού και ο εκθαμβωτικός μαρμάρινος πύργος Χειμάρρου στο Φιλωτί, χτισμένος στα τέλη του 4ου αιώνα, μαγεύουν με την ωραιότητα και την σπουδαιότητά τους.

Η Νάξος υπήρξε ένας θαλάσσιος κόμβος τεράστιας σημασίας σε όλη την ιστορία της. Ο πολιτισμός αυτού του λαμπερού νησιού, αδιάσπαστος και συνεχής, φέρνει δέος με την σημασία του και κάνει τους ταξιδιώτες να συρρέουν για να γνωρίσουν από κοντά τα μνημεία του. Φυσικά τα μουσεία της Νάξου είναι πάμπολλα: το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα χιλιετιών, το Βυζαντινό Μουσείο στο επιβλητικό Κάστρο, το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου, το Ενετικό Μουσείο, στον πύργο Della Rocca-Barozzi, το Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του το οποίο προσφέρει την δυνατότητα στον ταξιδιώτη να περιηγηθεί μόνος του στον αρχαιολογικό χώρο και να επισκεφθεί τα αρχαία λείψανα στο ίδιο σημείο όπου αυτά βρέθηκαν κατά την ανασκαφή, το Λαογραφικό Μουσείο Απειράνθου και οι πάμπολλες συλλογές και τα μικρότερα μουσεία, συμπληρώνουν έναν καμβά του απέραντου πολιτισμού της γοητευτικής και πανάρχαιας Νάξου.


Παραλίες όπου το κύμα σμιλεύει τον χρόνο

Το εκπληκτικό με τις παραλίες της Νάξου είναι το γεγονός ότι πολλές από αυτές φιλοξενούν σημαντικότατα μνημεία. Κάθε μικρό ακρογιάλι έχει να διηγηθεί μια ιστορία για τον Απόλλωνα, μια μεσαιωνική σάγκα, μια Ενετική παραλλαγή. Κάστρα και ιερά και κύματα δημιουργούν ένα εκπληκτικό σύνολο, με μικρά γραφικά βυζαντινά εκκλησάκια να συμπληρώνουν αυτό το όνειρο! Οι παραλίες της λατρεμένης από τους ταξιδιώτες της Αγίας Άννας, φυσική συνέχεια του Αγίου Προκοπίου, η περίφημη κρυστάλλινη Αγιασσός, ο μυστικός από τα μάτια των πολλών Άγιος Φυκάς, ο Άγιος Προκόπιος με τις εκατοντάδες παγκόσμιες διακρίσεις, η Γρόττα στα βόρεια με την μυστηριακή σπηλιά της, η τεράστια αμμουδερή Γλυφάδα είναι λίγες μόνον από τις εκατοντάδες, κυριολεκτικά, παραλίες αυτού του εκπληκτικού νησιού!

Διασκέδαση και δραστηριότητες

Πέρα από την απόλαυση της θάλασσας και των θαλάσσιων σπορ ο ταξιδιώτης έχει άπειρες επιλογές στην Νάξο. Θα περιηγηθεί βέβαια στα κάστρα, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, θα δει τους υπέροχους οικισμούς με το κυκλαδίτικο χρώμα, θα γνωρίσει την Χώρα, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό στολίδι αρχοντιάς και ιστορίας, αλλά μπορεί να κάνει και πολλά περισσότερα! Υπάρχει η δυνατότητα να χαρεί την φύση κάνοντας ιππασία, να γνωρίσει τα μονοπάτια του βουνού κάνοντας πεζοπορία και ποδήλατο, μπορεί να κάνει οργανωμένες εκδρομές για να γνωρίσει σε βάθος το νησί.


Νάξος – Γεύσεις, αισθήσεις και νυχτερινή ζωή

Η Νάξος υπήρξε πάντα στην ιστορία της αυτάρκης από άποψη προϊόντων. Τα φρούτα, το λάδι της και το κρασί της ήταν διάσημα από την αρχαιότητα, το ίδιο και τα τυριά της. Αυτά τα ίδια προϊόντα, με τις ίδιες συνταγές, θα απολαύσει ο επισκέπτης σήμερα. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κάποιος την μεγάλη ποικιλία από τυριά, όπως αρσενικό, γραβιέρα Νάξου, μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ανθότυρο, αφρομυζήθρα Νάξου, θηλυκοτύρι, κεφαλοτύρι, κοπανιστή, λαδοτύρι, μανούρι.

Οι ποικιλίες του αμπελιού δίνουν τα εκπληκτικά κρασιά, με το Αηδάνι, το Ποταμήσι, το Φωκιανό, η Μαντηλαριά να κυριαρχούν μαζί με τις ντόπιες ποικιλίες. Η Νάξος πρέπει να φανταστούμε ότι έχει – σπάνιο για νησί – και πολύ ανεπτυγμένη βοοτροφία, το μοσχαράκι κοκκινιστό είναι ένα ποίημα αισθήσεων! Και φυσικά, στην Χώρα και στα παραλιακά μπαρ, η ζωή παίρνει άλλους ρυθμούς, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του νησιού. Η μουσική κρατάει μέχρι το πρωί και η πιο αγαπημένη συνήθεια των ταξιδιωτών είναι να δημιουργούν παρέες που μεταφέρονται από μπαρ σε μπαρ. Καθόλου κακή ιδέα! Άλλωστε, δεν υπάρχει τυχαία εδώ το ιερό του Διονύσου!

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε