Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Άρκανσο: Απόφαση δικαστηρίου «μπλοκάρει» το νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Άρκανσο: Απόφαση δικαστηρίου «μπλοκάρει» το νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Ομοσπονδιακή δικαστής ανέστειλε προσωρινά την εφαρμογή ενός νέου νόμου στο Άρκανσο που απαγορεύει την άμβλωση, εκτός αν κινδυνεύει η ζωή της εγκύου.

Η δικαστής Κριστίν Μπέικερ ενέκρινε την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου στο Άρκανσο κατά των αμβλώσεων, ενός από τους πιο αυστηρούς στις ΗΠΑ, ο οποίος θα ίσχυε από σήμερα.

Βάσει του νομοσχεδίου αυτού, που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο από τη βουλή του Άρκανσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, και εγκρίθηκε από τον κυβερνήτη Έισα Χάτσινσον, οι γιατροί που κάνουν αμβλώσεις θα είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για διάπραξη κακουργήματος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η επέμβαση είναι απαραίτητη προκειμένου να σωθεί η ζωή της εγκύου. Εξάλλου δεν προβλέπει εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Τον Μάιο οι οργανώσεις Planned Parenthood και η American Civil Liberties Union (ACLU) προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του νόμου εκ μέρους της κλινικής Little Rock Planning Services όπου γίνονται αμβλώσεις.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι ο νόμος θα επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες που ανήκουν σε μειονότητες και όσες έχουν χαμηλά εισοδήματα και ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Η δικαστής εκτίμησε ότι οι ενάγοντες πιθανόν να έχουν δίκιο ότι ο νόμος αυτός επιβάλει «απολύτως αντισυνταγματικούς» περιορισμούς στο δικαίωμα των γυναικών να τερματίζουν μια εγκυμοσύνη προτού το έμβρυο θεωρείται ότι μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας.

Παράλληλα στην απόφασή της η Μπέικερ σημείωσε ότι οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση στο Άρκανσο θα αντιμετωπίσουν ανεπανόρθωτη βλάβη αν τεθεί σε ισχύ ο νόμος. Η δικαστής μάλιστα σχολίασε ότι το Άρκανσο είναι η πέμπτη πιο φτωχή πολιτεία των ΗΠΑ.

click4more: «Κεραυνοί» Μενέντεζ κατά Ερντογάν για τα Βαρώσια: Δεν είναι φίλος των ΗΠΑ – Εξετάζουμε νέες κυρώσεις

Ο νέος νόμος που υιοθετήθηκε στο Άρκανσο αποτελεί μέρος της προσπάθειας των Ρεπουμπλικανών να αναγκάσουν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει την ιστορική απόφαση του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη χώρα.

Ο ίδιος ο κυβερνήτης της πολιτείας είχε δηλώσει όταν υπέγραφε τον νόμο ότι σκοπός του είναι να «ανοίξει τον δρόμο ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφασή του».

Σύμφωνα με τις ACLU και Planned Parenthood, στο Άρκανσο έχουν υιοθετηθεί 20 νέοι περιορισμοί στις αμβλώσεις μόνο το 2021, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει υιοθετήσει μέσα σε ένα χρόνο οποιαδήποτε άλλη πολιτεία μετά το 1978 όταν η Λουιζιάνα ενέκρινε ισόποσους περιορισμούς.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις