Ελλάδα

FIR Αθηνών: Εισαγγελική παρέμβαση για το μπλακ άουτ στα ελληνικά αεροδρόμια

Η έρευνα θα διεξαχθεί από το Τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και ανάμεσα στα υπόλοιπα θα διερευνηθεί από πού προήλθαν οι παρεμβολές σε όλες σχεδόν τις συχνότητες του FIR Αθηνών

Την άμεση εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το χθεσινό (4.1.26) ολικό μπλακάουτ στο FIR Αθηνών που προκάλεσε χάος στα ελληνικά αεροδρόμια.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Αριστείδης Κορέας έδωσε εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για το αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία αεροσκαφών, που προκάλεσε το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών και τις πολύωρες καθυστερήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από το Τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και ανάμεσα στα υπόλοιπα θα διερευνηθεί από πού προήλθαν οι παρεμβολές σε όλες σχεδόν τις συχνότητες του FIR Αθηνών.

Τα σενάρια για κυβερνοεπίθεση ή τεχνικό πρόβλημα

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί το εκτεταμένο «μπλακάουτ» που σημειώθηκε στο FIR Αθηνών, αφήνοντας για 40 λεπτά χωρίς ραδιοεπικοινωνία το σύνολο των αεροσκαφών που πετούσαν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Παρότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποδίδει επισήμως το περιστατικό σε τεχνική δυσλειτουργία, πηγές με γνώση της υπόθεσης δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της κυβερνοεπίθεσης.

Το συμβάν εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 09.00 το πρωί, όταν το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ) έχασε αιφνιδιαστικά κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τα πολιτικά αεροσκάφη. Παρά το γεγονός ότι οι στόχοι εμφανίζονταν κανονικά στις οθόνες των ελεγκτών, καμία ραδιοσυχνότητα δεν λειτουργούσε. «Τους βλέπαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να τους μιλήσουμε», αναφέρουν ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που βρίσκονταν σε υπηρεσία.

Μέχρι να δοθεί η εντολή για πλήρη αποκλεισμό του FIR (zero-rate), δηλαδή για μηδενικές απογειώσεις, προσγειώσεις και υπερπτήσεις, ο ελληνικός εναέριος χώρος λειτουργούσε ουσιαστικά χωρίς φωνητική καθοδήγηση.

Οι επιπτώσεις στο επιβατικό κοινό ήταν άμεσες. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2.800 επιβάτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί ώρες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, καθώς το σύστημα επιτήρησης του FIR τέθηκε σε κατάσταση επιχειρησιακού συναγερμού.

Αιτία του προβλήματος φέρεται να ήταν σοβαρές παρεμβολές σε όλες τις κρίσιμες ραδιοσυχνότητες του ΚΕΠΑΘ – σε Υμηττό, Πήλιο, Θάσο, Ακαρνανικά, Μοναστήρι και Γεράνεια – σε συνδυασμό με ταυτόχρονη κατάρρευση των εσωτερικών τηλεπικοινωνιών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το εύρος και ο συγχρονισμός των βλαβών, ωστόσο, γεννούν ερωτήματα για το αν πρόκειται απλώς για τεχνική αστοχία.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι γύρω στις 17.00 το απόγευμα, όλες οι ραδιοσυχνότητες και τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα επανήλθαν αιφνιδιαστικά σε πλήρη λειτουργία, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική τεχνική παρέμβαση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Στο παρασκήνιο της κρίσης, εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της δολιοφθοράς. Αν και μέχρι στιγμής η ΕΥΠ δεν έχει εντοπίσει σαφή στοιχεία κυβερνοεπίθεσης, πηγές τονίζουν ότι η έρευνα παραμένει ανοιχτή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε αυτοκίνητο μέσα σε μάντρα στην Πάτρα - Άγνωστος πέταξε φωτοβολίδα και εξαφανίστηκε
Στο σημείο έσπευσαν και επιχείρησαν 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα, ωστόσο από την φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το πολυτελές όχημα, ενώ σοβαρές υλικές ζημιές υπέστη ένα ακόμα ΙΧ
Πάτρα
Συγκλονίζει ο πατέρας του 18χρονου που σκοτώθηκε μετά από πτώση από μπαλκόνι στον Πύργο - «Η απουσία του άφησε κενό που δεν γεμίζει ποτέ»
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το χαμόγελό του, τη δύναμή του, το πάθος του για τον αθλητισμό και τη ζωή. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το παιδί που μας έκανε περήφανους κάθε μέρα» γράφει ο πατέρας του
Πύργος: Συγκλονίζει ο πατέρας του 18χρονου που σκοτώθηκε  μετά από πτώση από μπαλκόνι – «Η απουσία του άφησε κενό που δεν γεμίζει ποτέ»
Συνελήφθη ο 23χρονος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με θύμα τον 20χρονο στην Καλαμαριά – Άλλαξε την αρχική κατάθεσή του
Νωρίτερα, ο 23χρονος παραδόθηκε ο ίδιος στις αστυνομικές αρχές, που τον αναζητούσαν για την δολοφονία του 20χρονου το βράδυ της Πέμπτης (12.03.2026) στην Καλαμαριά
Καλαμαριά
13
Κίνηση στους δρόμους: «Στο κόκκινο» Κηφισός, Αττική οδός, Λεωφόρος Αθηνών και Κηφισίας
Στην Κηφισίας «κόκκινα» είναι και τα δύο ρεύματα, ενώ η κίνηση συνεχίζεται ως και το κέντρο της Αθήνας σε Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αρδηττού, Βασιλίσσης Σοφίας, Σταδίου, Ακαδημίας αλλά και Συγγρού
κίνηση