Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Υποδομών μπαίνουν καίριες κυκλοφοριακές εστίες συμφόρησης στην Αττική, με αιχμή τις άμεσες παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου.
Κατά τη διάρκεια ημερίδας για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τις Πρότυπες Προτάσεις, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα αποτελεί η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κόμβου της Μεταμόρφωσης στην Αττική Οδό – ενός από τα σημεία με τη μεγαλύτερη συμφόρηση στο οδικό δίκτυο. Η λύση που προκρίνεται αφορά την κατασκευή δύο διακριτών εξόδων, σε απόσταση περίπου 150 μέτρων, με στόχο τον διαχωρισμό της κυκλοφορίας ανάλογα με την κατεύθυνση των οχημάτων προς την ΠΑΘΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, η πρόταση αυτή αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο για ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται τις ώρες αιχμής, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου βαρέων οχημάτων. Σήμερα, οδηγοί που κινούνται είτε από Ελευσίνα προς Λαμία είτε από το Αεροδρόμιο προς τη Βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιούν κοινή έξοδο, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις.
Οι τελικές μελέτες αναμένονται εντός των επόμενων μηνών, με το έργο να δρομολογείται εντός του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν τα τελικά σχέδια. Η διάρκεια κατασκευής εκτιμάται σε τέσσερις μήνες, ενώ θα υπάρξουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας. Την υλοποίηση θα αναλάβει ο νέος παραχωρησιούχος της Αττικής Οδού.
Λεωφόρος Κύμης και Σκαραμαγκάς:
Έργα με διαφορετική δυναμική Στο πεδίο των μεγαλύτερων έργων, η πολυσυζητημένη επέκταση της Λεωφόρου Κύμης βρίσκεται σε στασιμότητα, καθώς παρά την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου (ΤΕΡΝΑ – AKTOR), η διαδικασία έχει «παγώσει» λόγω προσφυγής του Δήμου Ηρακλείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, το έργο προσκρούει και σε έναν άλλο, πιο δομικό περιορισμό: την έλλειψη διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντίθετα, η κατασκευή του τριπλού κόμβου στον Σκαραμαγκά φαίνεται πως προχωρά, καθώς το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει τη σχετική χρηματοδότηση. Το έργο, με προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ και χρονοδιάγραμμα 36 μηνών, αναμένεται να βελτιώσει θεαματικά την κυκλοφορία στον κόμβο Λεωφόρου Αθηνών – Σχιστού, ο οποίος σήμερα λειτουργεί μερικώς. Επιπλέον, θα διευκολύνει την πρόσβαση προς την Περιφερειακή Αιγάλεω, παρακάμπτοντας την επιβαρυμένη διαδρομή μέσω Ασπροπύργου.
Ελευσίνα – Οινόφυτα: Η «παράκαμψη Αττικής» στο συρτάρι
Έργο-κλειδί για την αποσυμφόρηση του Κηφισού θεωρείται η νέα οδική σύνδεση Ελευσίνα – Οινόφυτα, γνωστή και ως «Παράκαμψη Αττικής». Το έργο, που έχει προταθεί ως Πρότυπη Πρόταση από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τον Μάιο του 2023, παραμένει στο στάδιο αξιολόγησης, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει ουσιαστικά το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
Η νέα κλειστή οδική αρτηρία προβλέπεται να ξεκινά από την Ελευσίνα, διασυνδεόμενη με την Αττική Οδό, και να καταλήγει στα Οινόφυτα, εξυπηρετώντας βαριά κυκλοφορία και εμπορευματικές μεταφορές που σήμερα επιβαρύνουν τον άξονα του Κηφισού. Παρά την καθυστέρηση, το Υπουργείο δεν αποκλείει την υλοποίησή του σε δεύτερο χρόνο.
Ελληνικό: Ανισοπεδώσεις και σενάρια για μετρό
Η μεγάλη αστική ανάπλαση του Ελληνικού επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ισχυρές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη η πρόταση για την κατασκευή της «Σήραγγας Ηλιούπολης», που περιλαμβάνεται σε παλαιότερη μελέτη της Lamda Development. Αν και το έργο δεν έχει ακόμη επισήμως αξιολογηθεί από το Υπουργείο, παραμένει στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης, παρά το υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας.
Η Lamda έχει επαναφέρει επίσης την πρόταση για την ανισοπεδοποίηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, από τον Άλιμο έως το Ελληνικό, ενώ παράλληλα κατασκευάζεται η σήραγγα υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά το 2026, αλλά θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2028, μετά την επίλυση τεχνικών και θεσμικών ζητημάτων (όπως η σύνδεση με τη νέα Ποσειδώνος, η μετατόπιση των γραμμών Τραμ και ο ορισμός operator).
Παράλληλα, συζητείται το ενδεχόμενο επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό προς Γλυφάδα, με έναν ενδιάμεσο σταθμό στην περιοχή του IRC (καζίνο, ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο), εντός του Ελληνικού. Η Lamda έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συνδράμει, όμως παραμένει θολό το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών.